Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

10114
#alter nieaktywny
16 października 2013r. o 18:32
virgo napisał(a): Alter , mam pytanie. Widzę ,że na podobne tematy masz sporą wiedzę. Wyjaśnij mi proszę dlaczego Karol Wojtyła nie poszedł po maturze do podchorążówki ?? Przed wojną był to obowiązek dla wszystkich chłopców po maturze. A był to rok 1938. Wojna jeszcze nie wybuchła. I nie był jeszcze w seminarium. Dlaczego ?? Co było powodem ?? Niby szczególik w życiorysie , ale ważny. Nie znalazłam odpowiedzi w dostępnej literaturze...

Życie JP2 nie jest mi znane w szczegółach. Być może, gdzieś istnieje odpowiedź na twoje pytanie. Gdybym miał odpowiedzieć teraz bez wspierania się książkami i siecią. Być może powodem był fakt, że ojciec JP2 był wojskowym urzędnikiem. W tym czasie też chyba przeprowadzili się do Krakowa. A jak sama wspominasz pozostał tylko rok do wojny. Ale to oczywiście tylko domysły :) Jak mi się nadarzy okazja i wolny czas poszukam coś o tym.

Dopisane 16.10.2013r. o godz. 18:32:

~mir.ko napisał(a):
alter napisał(a):
Gover przestań-przestań! Po aucie poznajesz, czy ktoś jest skromny, czy nie?

zalezy czy łokiec przekracza linie szyby :)

Dobre, może nawet masz troszkę racji, bo sposób jazdy, siedzenia już coś mówi o człowieku :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10897
#Anonim10897 nieaktywny
16 października 2013r. o 18:35
Może będziesz miał bardziej owocne poszukiwania :D Ja nie znalazłam. Dlatego tak mnie drąży ten temat. Dzięki :*
9176
kc
16 października 2013r. o 19:58
gover napisał(a): Ty ocenilas wczesniej, piszac ze ksiadz mial wypasione auto, ale byl skromnym czlowiekiem.

Nie, ja napisałam, że miał "wypasione" auto (kropeczka) i (nie ale ), że był skromnym i dobrym człowiekiem (kropeczka).

O aucie pisałam w związku z zamieszczonym przez altera obrazkiem, gdyby ktoś mnie prosił o scharakteryzowanie tego księdza to z pewnością nie pisałabym o jego samochodzie, który poza tym , że się przydał, był mi obojętny, tylko o jego dobrym sercu.
9984
#gover nieaktywny
16 października 2013r. o 20:09
Masz racje. Dobroc i uczynnosc sa, miedzy innymi, miarami wartosci czlowieka.
~Iza niezalogowany
16 października 2013r. o 23:36
virgo napisał(a): Może będziesz miał bardziej owocne poszukiwania :D Ja nie znalazłam. Dlatego tak mnie drąży ten temat. Dzięki :*

Virgo, specjalnie dla Ciebie :)
Przed wojną, jeżeli ktoś szedł normalnym trybem - maturę zdawał w wieku osiemnastu lat. Później stawał do poboru. Jeżeli oczywiście został uznany za zdolnego do służby – nie musiał od razu iść do wojska. Mógł odbyć służbę wojskową po studiach.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam ;)
Pozdr. :)
10114
#alter nieaktywny
17 października 2013r. o 8:24
Prof. Jadwiga Staniszkis: arogancja władzy

"Arogancja demokratycznie wybranej władzy; perspektywa głębokiej zapaści demograficznej w przyszłości ( i - związanego z powyższym - przyszłego załamania systemu emerytalnego) ; oraz – obecna – fatalna struktura dochodów, gdy dochody z pracy pozostają daleko w tyle za wzrostem wydajności, a średnie płace w administracji państwowej są już wyższe od średniej płacy w gospodarce - to główne problemy Polski. "

http://wiadomosci.wp.pl/kat,36474,title,Prof-Jadwiga-Staniszkis-arogancja-wladzy,wid,16070474,wiadomosc.html?ticaid=1117f8

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
17 października 2013r. o 8:42

Pani Profesor się myli Drogi Alterze :) , ta władza nic wspólnego z demokracją nie ma. Ta władza została nam narzucona ... coraz częściej myślę , że przez Żydów ... chwała Narodowi, obóz cwaniakom pokroju Rotszyldów. Nie ma się co dziwić , że są tacy aroganccy , tu Pani Profesor ma rację. Niestety.

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
11226
#Anonim11226 nieaktywny
17 października 2013r. o 8:53
Pannazdzieckiem napisał(a): coraz częściej myślę , że przez Żydów

Czyli dziadek Hitler miał rację ? :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.