Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

CZAD- cicha śmierć

8117
#alabaster72 nieaktywny
3 listopada 2013r. o 12:12
Rozpocząłem ten temat zaintrygowany tematem "Czujnik czadu, gdzie kupić".
"Każdy chłopski dom, szarą słomą pokryty, miał ogródek, a w ogródku śliwki węgierki, spomiędzy których widać było komin sadzą uczerniony i pożarną drabinkę. Drabiny te zaprowadzono nie od dawna, a ludzie myśleli, że one lepiej chronić będą chaty od ognia niż dawniej bocianie gniazda. Toteż gdy płonął jaki budynek, dziwili się bardzo, ale go nie ratowali.
— Widać, że na tego gospodarza był dopust boski — mówili między sobą. — Spalił się, choć miał przecie nową drabinę i choć zapłacił karę za starą, co to były u niej połamane szczeble"

Jest to fragment noweli Bolesława Prusa "ANTEK", tak autor opisywał zachowania ludzi w XIX wieku, nie wiele sie zmieniło jak widać.
Posłużyłem się tym fragmentem nie bez powodu, powodem był tekst osoby zakładającej temat "Czujnik Czadu, gdzie kupić"
" Mamy starą instalację... i okres grzewczy... i że bezpieczeństwo..."
Kupimy sobie czujnik i już będzie bezpiecznie !!! Ale czy napewno?
BADŹ CZUJNY!!!
Rozpoczął się okres grzewczy, a wraz z nim wzrasta zagrożenie zatrucia czadem!!!
Każdego roku z powodu zatrucia tlenkiem węgla, potocznie zwanego czadem, ginie kilkadziesiąt osób. Bardzo często nie ma to związku z powstaniem pożaru, a wynika jedynie z niewłaściwej eksploatacji budynku i znajdujących się w nich urządzeń i instalacji grzewczych.
PRZYPOMINAM!!!
Przepisy zobowiązują do czyszczenia kominów!
Zgodnie z § 34 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 22 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109 poz. 719), w obiektach w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:
od palenisk opalanych paliwem stałym - CO NAJMNIEJ RAZ NA 3 MIESIĄCE;
od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - CO NAJMNIEJ RAZ NA 6 MIESIĘCY;
Skąd się bierze czad i dlaczego jest tak niebezpieczny?
Tlenek węgla powstaje podczas procesu niepełnego spalania materiałów palnych, w tym paliw, które występuje przy niedostatku tlenu w otaczającej atmosferze.
Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla:
jest gazem niewyczuwalnym zmysłami człowieka (bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku),
blokuje dostęp tlenu do organizmu, poprzez zajmowanie jego miejsca w czerwonych ciałkach krwi, powodując przy długotrwałym narażeniu (w większych dawkach) śmierć przez uduszenie.
Tlenek węgla CO, potocznie zwany czadem.
W temperaturze pokojowej jest to bezbarwny i bezwonny gaz. Ma silne własności toksyczne. Gromadzi się głównie pod sufitem ponieważ ma nieco mniejszą gęstość od powierza.

Co zrobić, aby uniknąć zaczadzenia?
W celu uniknięcia zaczadzenia należy:
przeprowadzać kontrole techniczne, w tym sprawdzanie szczelności przewodów kominowych, ich systematyczne czyszczenie oraz sprawdzanie występowania dostatecznego ciągu powietrza,
użytkować sprawne techniczne urządzenia, w których odbywa się proces spalania, zgodnie z instrukcją producenta,nie zaklejać i nie zasłaniać w inny sposób kratek wentylacyjnych,
w przypadku wymiany okien na nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji, ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele bardziej szczelne w stosunku do wcześniej stosowanych w budynku i mogą pogarszać wentylację,
systematycznie sprawdzać ciąg powietrza, np. poprzez przykładanie kartki papieru do otworu bądź kratki wentylacyjnej; jeśli nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywrzeć do wyżej wspomnianego otworu lub kratki,często wietrzyć pomieszczenie, w których odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki wyposażone w termy gazowe), a najlepiej zapewnić, nawet niewielkie, rozszczelnienie okien po przez montaż specjalnych nawiewów w oknach.

W przypadku zatrucia tlenkiem węgla należy:
zapewnić dopływ świeżego czystego powietrza; w skrajnych przypadkach wybijając szyby w oknie,
wynieść osobę poszkodowaną w bezpieczne miejsce, jeśli nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia osoby ratującej; w przypadku istnienia takiego zagrożenia pozostawić przeprowadzenie akcji służbom ratowniczym,
wezwać służby ratownicze (pogotowie ratunkowe, PSP),
jak najszybciej podać tlen,
jeżeli osoba poszkodowana nie oddycha, ma zatrzymaną akcję serca, należy natychmiast zastosować sztuczne oddychanie np. metodą usta - usta oraz masaż serca,
nie wolno wpadać w panikę, kiedy znajdziemy dziecko lub dorosłego z objawami zaburzenia świadomości w kuchni, łazience lub garażu; należy jak najszybciej przystąpić do udzielania pierwszej pomocy.

Nie przeczę, instalowanie czujników czadu i dymu jest ważne, ale pamiętajmy, CZUJNIKI WYKRYWAJĄ CZAD ALE GO NIE USUWAJĄ!!!

Jest to bardzo ważny temat, myślę że powinien być odznaczony na czerwono.

Oddam mało używane skrzydła i aureolę lub zamienię na rogi, kopyta i ogon...a nie, ogon mam
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~F/X niezalogowany
3 listopada 2013r. o 19:58
...usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:... ... palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - CO NAJMNIEJ RAZ NA 6 MIESIĘCY;

A co ty chcesz usuwać z komina pieca gazowego. Parę wodną czy dwutlenek węgla. To chyba pisał jakiś kominiarz który wyłudza kasę za pseudoprzeglądy kominów. Nie dajcie się na to nabierać.
~ niezalogowany
3 listopada 2013r. o 20:06
U mnie wieje z kratki wentylacyjnej, a nie wywiewa. Nie wiem czy to jest prawidłowe.
5134
#TOjsienka nieaktywny
3 listopada 2013r. o 20:36
~F/X napisał(a): ...usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:... ... palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - CO NAJMNIEJ RAZ NA 6 MIESIĘCY;

A co ty chcesz usuwać z komina pieca gazowego. Parę wodną czy dwutlenek węgla. To chyba pisał jakiś kominiarz który wyłudza kasę za pseudoprzeglądy kominów. Nie dajcie się na to nabierać.

Słońce powiem Tobie że się trochę mylisz.Zależy czyj przewód kominowy sąsiaduje z twoim.Mam piec gazowy z zamkniętą komorą spalania(tą samą rurą w rurze zaciąga powietrze i wypuszcza spaliny)więc zaczadzeniem raczej nie grozi ale czyścić trzeba go po każdej zimie żeby się nie zapalił kiedyś bo jest tak zawalony sadzą.Nie wnikałam w to kiedyś też tak myśląc że tam nie ma co czyścić dopóki nie siadł czujnik temperatury i trzeba było piec rozkręcić i taka niespodziewajka w środku.Sąsiad ma piec na węgiel i pali raczej nie tylko tym.Rura z nierdzewki z kapturem jest wysunięta wysoko nad komin czarna jak ze smoły a sadza w piecu.

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
~ niezalogowany
3 listopada 2013r. o 20:55
~ napisał(a): U mnie wieje z kratki wentylacyjnej, a nie wywiewa. Nie wiem czy to jest prawidłowe.

U mnie również wiatr hula po WC, ale przy sprawdzaniu przez "fachowca" wentylacji.......usłyszałam, że :TAK MUSI BYĆ!!!!!!
8117
#alabaster72 nieaktywny
4 listopada 2013r. o 8:48
~ napisał(a):
~ napisał(a): U mnie wieje z kratki wentylacyjnej, a nie wywiewa. Nie wiem czy to jest prawidłowe.

U mnie również wiatr hula po WC, ale przy sprawdzaniu przez "fachowca" wentylacji.......usłyszałam, że :TAK MUSI BYĆ!!!!!!

Wsteczny ciąg w wentylacji może być spowodowany kilkoma czynnikami.
-nieszczelnością komina
-brakiem drzwiczek wyczystki w piwnicy, uszkodzeniem(tzw. "lewe powietrze" zasysane jest do kanału.
-zmianą ciśnienia atmosferycznego.
- podłączeniem się zbyt dużej ilości lokatorów do jednego kanału, jest to najczęściej zauważalna przyczyna wstecznego ciągu, do tego wystarczy że jeden z lokatorów zainstalował wentylator elektryczny a zaburzenie grawitacyjnej wentylacji gotowe.
-zaburzony bilans dopływu powietrza w pomieszczeniu wentylowanym, taka sama ilość powietrza powinna być wpuszczana do pomieszczenia co wypuszczana, powodem tego typu nieprawidłowości jest stolarka okienna, zbyt szczelna. instalacja otworów nawiewnych czesto rozwiązuje ten problem.

Oddam mało używane skrzydła i aureolę lub zamienię na rogi, kopyta i ogon...a nie, ogon mam
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Villaro zaprasza