Czy słyszeliście o fotografach którzy po podpisaniu umowy nie wywiązuja sie z niej?
Np. mniejsza ilość zdjęc, brak obróbki zdjęć, brak płyt, nieprofesjonalne zachowanie, brak kontaktu.
Potrzebuje znaleźć dobrego fotografa i ustrzec się nieuczciwego co spotkało w tym roku moją kuzynkę i stąd ten temat.
To są raczej rzadko spotykane zjawiska. Niestety w przypadku takiej sytuacji klient jest bezradny: owszem może sprawa iść do sądu, ale nie wiem, czy gra jest warta świeczki.
Czasem lepiej dopłacić i wiedzieć, co się bierze i mieć pewność, że fotograf nie wywinie takiego numeru :)
Dobrze jest mieć w umowie sformułowanie, że w przypadku niezrealizowania zlecenia (co się zdarzyło w przypadku Twojej kuzynki), fotograf zobowiązuje się zwrócić zaliczkę bądź całą kwotę. ;)
Mnie to niestety spotkało 7 lat temu nijaki chyba Rojek -"Miraż"z Bolesławca był naszym fotografem i kamerzystą, pamiętam to jak dziś te jego bez sensowne usprawiedliwienia, gościu był z polecenia i co z całej sesji mamy tylko chyba 5 zdjęć( na jego szczęście nazbierałam zdjęcia od gości -z ich aparatów), płyta się zacina lipa konkretna, interweniowaliśmy ale nic już się nie dało zrobić, więc ODRADZAM kompletna niekompetencja. A zdjęcia i nagranie tak naprawdę zostaje nam tylko po tak ważnym dla nas dniu.
~NarzeczonaŚmierci niezalogowany 10 listopada 2013r. o 16:09
Kiedyś kamerowałem wesele kumpla tak się nahukałem że padłem razem z kamerą i na filmie były tylko nogi gości i państwa młodych.ale kumpel nie miał do mnie żalu po 2 miesiącach się rozwiódł.
~ZnowuJa niezalogowany 10 listopada 2013r. o 17:47
Są dwie wersje: albo się bierze kogos z renomą i umiejętnościami potwierdzonymi przez znajomych będacych klientami danego fotografa- niestety trzeba się liczyć z kosztami, albo wersja tania- zaufany amator, który zrobi za półdarmo ( lub za darmo, bo sie uczy ) , ale wtedy jakośc zdjęc moze byc różna -( również moze być super, bo dany amator sie stara i zalezy mu na tym, by zdobyć fame:), choć z racji sprzętu nigdy to nie będzie tak jak pro )...
trzecia wersja, czyli branie firmy, której nikt nie zna, a która skasuje jakąś kasę trochę mniejszą tylko niż znany profesjonalista powinna zdecydowanie odpaść..
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.