Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Szykowanie ciasta i pieczenie chleba-przepisy

8117
#alabaster72 nieaktywny
15 stycznia 2015r. o 18:14
Ma ktoś sprawdzony przepis na chleb własnej roboty pieczony w piekarniku?
Zarabianie ciasta, proporcje itp.

Oddam mało używane skrzydła i aureolę lub zamienię na rogi, kopyta i ogon...a nie, ogon mam
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
15 stycznia 2015r. o 18:24
Odpowiedz masz w internecie. ;)
~ niezalogowany
15 stycznia 2015r. o 19:28
Ja co prawda robię go w automacie, ale w piekarniku pewnie też wyjdzie. Jest to chleb na drożdżach.
450 g mąki pszennej typ najlepiej 650
200 g mąki żytniej typ 720
430 g wody lub mleka, można pół na pół
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/6 paczki świeżych drożdży ( ta popularna paczuszka większa)
Drożdze wymieszaj z cukrem w letnim mleku lub wodzie, w osobnej misce wsyp obie mąki i sól, na to wylej mleko z drożdżami, wyrabiaj aż będzie odchodziło ładnie od miski. Można dodać 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Zostaw w ciepłym miejscu około godziny do wyrośnięcia. Potem jeszcze raz wyrób i włóż do keksówki, jednej większej lub 2 mniejszych, tak aby sięgało najwyżej do połowy. Zostaw jeszcze na godzinę lub 2 aby wyrosło do brrzegu foremki. Piec około godziny w temp. około 200 stopni, ale czas zależy od piekarnika, trzeba pilnować.
8117
#alabaster72 nieaktywny
15 stycznia 2015r. o 22:52
Dziękuję za przepis i biorę się za ugniatanie ;)

Oddam mało używane skrzydła i aureolę lub zamienię na rogi, kopyta i ogon...a nie, ogon mam
~Bromba niezalogowany
16 stycznia 2015r. o 15:16
Podaję przepis na chleb zdrowy z otrębami,jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu,co ważne ,nie trzeba go "wyrabiać i czekać na wyrośnięcie ,po prostu przygotowujemy ciasto i ,,,,,pieczemy.

Składniki:
na dwie keksówki długości 30cm
-6 szklanek mąki
-2 szklanki otrąb pszennych
-2 łyżeczki soli
-4 szklanki letniej wody
-1 kostka drożdży
-2 łyżeczki cukru
Wykonanie:

Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem i 4 łyżkami ciepłej wody.Odstawiamy.
W misce mieszamy mąkę ,sól i otręby,dodajemy wodę,mieszamy aż .

powstanie ciasto.

Dodajemy rozczyn,mieszamy,wkładamy do natłuszczonych i wysypanych otrębami keksówek i wkładamy do ZIMNEGO piekarnika i pieczemy ok godzinę od chwili gdy temperatura osiągnie 200 stopni ,ale to kwestia jaki mamy piekarnik,trzeba pilnować aby nie spalić.

Do cista w czasie zarabiania można dosypać ziaren siemienia,słonecznika,dyni sezamu,amarantusa,co kto lubi i ma,ja tak robię ,chleb jest smakowity,pachnie w całym domu ,zachowuje świeżość do tygodnia.Polecam ,bo to chleb,który robi się błyskawicznie a smakuje super.
2987
#Nightmare nieaktywny
17 stycznia 2015r. o 9:58
Ja mam przepis prosty i skuteczny :)

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej (lub 0,75 kg mąki pszennej + 0,25 kg mąki razowej)
- 0,5 litra letniej wody (może też być mleko - chleb będzie bardziej "bułkowaty")
- 50 g drożdży
- pół łyżki cukru
- pół łyżki soli
- łyżka śmietany, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju

Można do ciasta dodać pestki dyni, słonecznika - co kto lubi.

do pieczenia potrzebna będzie foremka tzw. "keksówka" o długości 30 cm.

W misce rozpuszczamy dokładnie w letniej wodzie drożdże, sól, cukier i śmietanę. Do otrzymanego roztworu dodajemy połowę mąki i dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Jak wyrośnie, dodajemy resztę mąki, 2 łyżki oleju i dokładnie zagniatamy - jeśli ciasto będzie kleić się do rąk możemy jeszcze dosypać niewielką ilość mąki, jak będzie za suche, dodajemy nieco wody. Ciasto przekładamy do foremki uprzednio wysmarowanej olejem lub innym tłuszczem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto powinno wystawać co najmniej 2 cm nad krawędź foremki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy chleb. Czas pieczenia - 1 godzina.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy od razu z foremki i stawiamy do ostygnięcia. Można też górę chleba przesmarować zaraz po upieczeniu olejem, skórka bardziej zmięknie.

Tutaj uwaga - jeśli w tym czasie chleb się nie upiecze dokładnie (jest blady) następny należy piec w 200 stopniach. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej,kwestia wyczucia.
~klucz-nick niezalogowany
17 stycznia 2015r. o 15:00
robi ktoś cukierki karmelowe z cukru palnikiem gazowym?
8117
#alabaster72 nieaktywny
17 stycznia 2015r. o 16:41
Jak mój tata swego czasu bimber pędził to zawsze przepalankę robił i coś tam zostawało na łyżce, taki lizaczek PRL.
Nie wszyscy pamietają.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza