Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA ZEGARMISTRZOSTWO zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

HydePark

~~Rudawobrązowa Hortensja niezalogowany
8 grudnia 2019r. o 13:06
''...W dobie cesarstwa pojawił się także kult panującego i członków jego rodziny. Każdy obywatel musiał czcić cesarza niezależnie, czy go szanował, czy też nie. Właśnie ten obowiązek spowodował bunt Żydów. Zorganizowali oni dwa powstania. Pierwsze (66 – 73 n.e.), w wyniku którego po klęsce Żydów, Rzymianie zburzyli Świątynię Jerozolimską oraz drugie (132 – 135 n.e.), które spowodowało wypędzenie Żydów z Judei. Wówczas rozpoczął się moment rozproszenia Żydów na całą Europę, nazywane inaczej diasaporą.

Na koniec warto poruszyć kwestię składania ofiar z ludzi. Żadna bodajże cywilizacja nie była od tego wolna. Również Rzymianie. Pisze o tym Liwiusz w swoim dziele „Od założenia Miasta”: w roku 216 p.n.e. po klęsce pod Kannami złożono nadzwyczajne ofiary przebłagalne. Na forum pogrzebano żywcem dwie pary – galijską oraz grecką. Ponoć już wcześniej miały występować podobne wydarzenia. Pliniusz stwierdza zaś w „Historii naturalnej”, iż procederu tego zakazał Senat ostatecznie w roku 97 p.n.e.''

chcesz więcej? :)

historia pomieszana z polityką i przekrojem społeczeństwa...
na religie i warstwy ...

jak myślisz?...czy ''betoniarz Falco jest godzien czytać o tym?
za mną już dawno ''Dzieje Papiestwa'' i jego kolejnych ''głów'' ,ich bezeceństw ,zbrodni i oszustw ...
dawano ,dawno temu poruszyłem ten temat ale sama wiesz kto z tego zrobił ''szambo'' ;)

Zgłoś do moderacji Odpowiedz
9176
kc
8 grudnia 2019r. o 13:30
Kto jest autorem tego tekstu ?

Dopisane 08.12.2019r. o godz. 13:30:

PS I nie mieszaj mnie w jakieś historie w stylu " Czy betoniarz falco jest godzien..", bo ja nigdy nie wartościowałam ludzi na lepszych i gorszych z racji wykonywanego zawodu.
8 grudnia 2019r. o 13:32
nie ja ...a szkoda bo chciałbym mieć taką wiedzę jak ich autor ...troszkę cierpliwości ..zaraz sprawdzę czy to o czym wspominasz a więc podanie nazwiska jest dozwolone ...

chwilowo masz to ...o autorze ...

''Tworzenie witryny oraz gromadzenie materiałów o Rzymie jest moją prawdziwą pasją, którą staram się realizować w wolnym czasie. Staram się rozwijać artykuły, jak i pisać nowe prace. W chwili obecnej w bazie znajduje się ponad 3000 podstron. Tworząc stronę marzyłem o stworzeniu kompendium wiedzy o historii antycznego Rzymu dostępnego dla wszystkich. Strona działa już ponad 10 lat i wiem, że udało mi się to osiągnąć.

Wciąż jednak chcę rozwijać portal, co często wymaga coraz większych nakładów czasu i pieniędzy. Nie ukrywam, że moja pasja przerosła moje oczekiwania i stała się misją – krzewienia wiedzy o kulturze rzymskiej i starożytności.''

8 grudnia 2019r. o 13:35
kc napisał(a): Kto jest autorem tego tekstu ? Dopisane 08.12.2019r. o godz. 13:30:PS I nie mieszaj mnie w jakieś historie w stylu " Czy betoniarz falco jest godzien..", bo ja nigdy nie wartościowałam ludzi na lepszych i gorszych z racji wykonywanego zawodu.

sorry ...
to akurat wiem i pamiętam co w pewnej odpowiedzi odpisałaś niejakiemu alterowi ...
Falco ma dobrą pamięć ..;)
8 grudnia 2019r. o 13:44
proszę bardzo ...
tym samym naprawiam swoje poprzednie niedopatrzenie o podawaniu odnośnika ...

myślę że przynajmniej w małym stopniu ale cie to zainteresuje ...

''Publikacja tekstu z IMPERIUM ROMANUM na stronie internetowej lub w gazecie możliwa jest jedynie za zgodą Autora i z zastrzeżeniem umieszczenia źródła wraz z odnośnikiem do strony!

IMPERIUM ROMANUM (treść i kod strony) jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska. Kopiowanie materiałów jest możliwe w celach niekomercyjnych. Ponadto zastrzegam każdorazowo podanie źródła.''

autorem witryny jest Pan Jakub Jasiński

https://www.imperiumromanum.edu.pl/

polecam wszystkim chcącym liznąć troszkę wiedzy ...
211
skorn
8 grudnia 2019r. o 14:38
~~Rudawobrązowa Hortensja napisał(a):
czyli teraz jeśli ja ''uważam'' zbyniów ,pinokiów czy kaczorów za ''kanalie'' mogę to robić bo ...''tak uważam'' ;)
teraz wszystkich hozerów czy jędraszewkich mogę nazywać ''kanaliami'' bo...'' tak uważam''

"Kanaliami" nie można, ale można "kmiotami". Wtedy mamy do czynienia z inteligencją.

<i>
8 grudnia 2019r. o 14:48
ty jak zwykle ...
różnice nawet w synonimach są znaczne ale co ty możesz o tym wiedzieć ...

wiesz czym jest ''gradacja''?

masz poważne braki skornie więc odnośnie tego co mnie kiedyś napisałeś odpowiem ci podobnie ...
więcej czasu poświęć na dokształcenie się a nie na ''wycieczki'' w moją stronę ...
to ci przyniesie podwójną korzyść ...

1. więcej wiedzy
2. mniej stresu

211
skorn
8 grudnia 2019r. o 15:02
Jak zwykle bełkot.

[img=1575813669_vpvl3hl.jpg]

Miłego popołudnia : )

<i>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA Nowe domy!