~ napisał(a): ~laik napisał(a): Nie mogę zrozumieć działań starosty , ma dobre szkoły , w miarę dobre kierunki kształcenia ,chwali się nimi ,a tu likwidacja. Czy może mi ktoś po chłopsku wytłumaczyć o co tu chodzi.
O to chodzi że w roku 2002 uczniów w klasach ponadgimnazjalnych było ponad 6 tysięcy teraz jest około 4 tysięcy a szkól tyle samo .Dawno powinno Starostwo zredukować kilka budynków ,chociaż ja myslę że najlepiej było by połączyć dwa Ogólniaki .A Szkołę Specjalną umieścić w 2LO.
Popieram. Dodam tylko jeszcze, że głupotą będzie likwidacja zespołu szkół, który ma dostosowany budynek do nauki odpowiednich zawodów. Myślę, że klasy liceum potrzebują tylko ławki, krzesła tablicę i ew globus a technicy sal gdzie mogą realizować projekty i warsztaty dzięki którym zdobywają wiedzę praktyczną a nie tylko teorię. Nie mam nic do ludzi którzy wybrali licea ale życie mi pokazało, że gdy licealista idzie na studia techniczne to musi zaczynać wszystko od podstaw gdy technicy lecą już z grubymi tematami. Śmiać mi się chciało gdy na pierwszym roku budowanictwa licealiści zastanawiali się jakie wymiary ma cegły gdy ja zliczałem obciążenia mostów dzięki podstawom zdobytym w ZSB. Zmierzam do tego, że zawody techniczne wymagają zajęć praktycznych a nie jak w liceach tylko teorii dlatego zaproponowane wyżej połączenie dwóch liceów będzie najlepszym rozwiązaniem. Jest to jednak rozwiązanie spowodowane faktem, że brakuje współpracy miedzy starostwem a miastem. Nie tak dawno miasto oddało budynek dla pijarów za bezcen. Budynek ten mógł być dobrym miejscem dla dzieci niepełnosprawnych. Co Wy na to ? Według mnie to ręce opadają :/