~~baron napisał(a): W dniu wczorajszym w W-wie na wiejskiej odbyło się mega kwiczenie ubecji.Wasze emerytury ma Władimir Władimirowicz,do Niego się zgłaszać.
Elita PIS:
Piotrowicz-komunistyczny prokurator,od 1978 należał do PZPR. Był członkiem egzekutywy PZPR w Prokuraturze Wojewódzkiej i Rejonowej w Krośnie. W 1984, już po wprowadzeniu stanu wojennego, został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi.
Kryże -wiceminister sprawiedliwości - był członkiem PZPR do jej końca. Skazywał w stanie wojennym. Skazał między innymi Komorowskiego za złożenie kwiatów pod Grobem Nieznanego Żołnierza w Dzień Niepodległości.
Jasiński-minister skarbu-członek PZPR od 1976r, szef Wydziału Spraw
Wewnętrznych w Płockim Urzędzie Miasta która to instytucja była w czasach PRL-u traktowana jako przybudówka SB.
Cioch-członek PZPR. Senator PiS, następnie wybrany przez PIS na sędziego
Trybunału Konstytucyjnego.
Łopiński-rzecznik prezydenta RP-należał do PZPR i pracował na nomenklaturowym stanowisku sekretarza redakcji gdańskiego tygodnika `Czas', klasycznego pisma partyjnego `po linii i na bazie'
Czabański-wiceminister kultury. Od 1967 pracował jako reporter w reżimowych
czasopismach RSW Prasa-Książka-Ruch: „Sztandarze Młodych”, „Zarzewiu”,
„Dookoła świata”, „Literaturze” i „Kulturze”. Był członkiem ZMS a później PZPR.
Wolski-dyrektor TVP, W PZPR od 1975r, od 1980 był sekretarzem Podstawowej
Organizacji Partyjnej Programu III PR.
Kolejny członek PIS-u- Pietrzak-Studiował na kursie wieczorowo-zaocznym
na Wydziale Socjologii Wyższej Szkoły Nauk Społecznych przy KC PZPR.
Był członkiem ZMP, a także PZPR. Po latach przyznał w wywiadzie dla
Rzeczpospolitej (1994): byłem w ZMP, w partii. Socjalizm brałem wprost (...).
J.Zelnik - najważniejszy propagandysta PIS wśród aktorów. Podpisał zobowiązanie do współpracy z SB w 1963r. Aktor został pozyskany "na zasadzie dobrowolności". Po ujawnieniu oświadczył: "Stanę w tej sprawie w prawdzie. Już teraz proszę o wybaczenie osoby, które mogłem skrzywdzić"
Nad wszystkimi trzyma łapę komunistyczny prawnik który w swojej pracy doktorskiej wielokrotnie powoływał się na Bieruta, Cyrankiewicza, Gomółkę i innych klasyków marksizmu-leninizmu... ;)