~~xxx napisał(a): U mnie też ksiądz to tylko patrzy na kasę jestem katolikiem ale do kościoła nie chodzę bo nie mogę się patrzeć na tego szmaciarza jak mi umarła babcia to musiałem zapłacić ostatnie pieniądze bo nie chciał pochować Kościół Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Bolesławcu mieszczący się w Bolesławcu przy Placu Zamkowym i też wszystkim co nie mają ślubu to robi pod górkę
Co za bzdury! Brałam ślub w tej parafii i chrzciłam w niej dzieci. Nigdy ksiądz nawet nie zajrzał ile ofiarowuję w kopercie! Nie usłyszałam słów "za mało".
A co do osób żyjących bez ślubu. Jeśli ktoś decyduje się na życie bez sakramentu małżeństwa, to wie czym to skutkuje w kościele. Nie rozumiem ludzi, którzy za wszelką cenę pragną ochrzcić dziecko i włączyć go w poczet osób wierzących, skoro sami są daleko od wiary! I jeszcze mają o to pretensje. Kodeks Kościoła Katolickiego jasno mówi o tym.
Chrzest to nie jest moda i coś co każdy musi mieć. Chrzest to jest ofiarowanie dziecka Panu Jezusowi. Przy chrzcie rodzice i rodzice chrzestni zobowiązują się do życia w wierze i uczenia dziecka tego samego.
Zanim ktoś będzie miał pretensje o to, że ksiądz odmawia udzielenia konkretnego sakramentu, niech zapozna się z kodeksem Kościoła Katolickiego oraz wszystkimi obowiązkami i korzyściami płynącymi z danego sakramentu.
Łatwo jest kogoś ocenić jak się zna tylko powierzchownie sprawę...
Życzę wszystkim błogosławionych świąt Wielkiej Nocy, aby Chrystus prawdziwie w Was zmartwychwstał.
Pozdrawiam