~~Ciężkie nauczanie niedouczonego Horusa napisał(a): ~~Horus napisał(a): :D
znowu popierdywanie jak to dzięki Kościołowi zniesiono niewolnictwo...
już tyle faktów że tak nie było podałem a to ktoś dalej swoje...;D
poczytaj sobie chociażby kiedy podpisano ta konstytucję Stanów...poczytaj co tam napisano o niewolnictwie i kiedy faktycznie jego zakazano...
i doczytasz że to nie była zasługa Kościoła...;D
a kiedy przez to przebrniesz poczytaj o tym jak to Hiszpanie wpadli np . do Peru i dzięki NIEWOLNIKOM wydobywali sreberko ...
poczytaj ilu niewolników dostała w ''prezencie'' Izabela I zwana ''katolicką'' ...;D
Horus, komiksowy naukowcu, toż się uśmiałem z twoich mądrości :)
Nie ma tyle cierpliwości co Tytoń, żeby ci proste rzeczy tłumaczyć. Twoje braki w podstawowej wiedzy są tak duże, że biorąc pod uwagę twój wiek, nie ma szansy, żebyś się douczył i zrozumiał.
A co do niewolnictwa w Ameryce i roli Kościoła - poczytaj to, co polecałem Beatce czyli Sublimus Deus. I zobacz, że ta bulla pochodzi z 1537 roku. Został wydana wkrótce po odkryciu Ameryk i jasno definiowała prawa ludzi, w tym Indian do wolności. Co robili wbrew Kościołowi żądni zysku ludzie to całkiem inna sprawa.
A kiedy to amerykańscy Ojcowie Założyciele tą swoją konstytucję napisali? Przed Sublimus Deus ?
Przy okazji - ci, którzy pisali amerykańską konstytucję byli wyznawcami innej religii - masońskiej. Poczytaj, bo o tym w komiksach nic nie piszą: https://historia.org.pl/2014/05/07/wolnomularskie-korzenie-stanow-zjednoczonych-ameryki-polnocnej/
przestań kpić...
bulle i inne ''objawienia'' to jedno a stosowanie się do nich to drugie...
a to właśnie robiły osoby najbliżej powiązane z Kościołem...
czy jakakolwiek ''bulla '' zakazuje im gromadzenia majątków? ...ile pałaców czy rezydencji miał Jezus?
więc jeśli ktoś jest na bakier z ''naukami Jezusa tego chyba powinno się po prostu wywalić na zbity pysk...
a nie pieprzyć że to nie wina Kościoła tylko kwestia indywidualna...
myślicielu...co to jest ''religia masońska''? ;D