Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Co z poparciem dla PiS?

~~Brunatnoceglasta Gazania niezalogowany
27 września 2019r. o 18:49
~~Groszkowy Jesion napisał(a):
~~Paliowy Szarłat napisał(a): ''Drożeje już nie tylko jedzenie, ale też usługi. Coraz więcej płacimy za wywóz śmieci, turystykę, transport, usługi fryzjerskie i kosmetyczne. Wizyty u lekarza nigdy nie były droższe, niż teraz.

Wywóz śmieci jest już przeciętnie droższy o ponad 27 proc. niż przed rokiem, wycieczki zagraniczne podrożały o 10 proc., a usługi transportowe o 6 proc. Wizyty u prywatnego lekarza kosztują już o prawie 6 proc. więcej niż przed rokiem - wylicza "Gazeta Wyborcza", powołując się na raport GUS za sierpień tego roku.
Coraz drożej

Zdrożały też usługi fryzjerskie (płacimy o 5 proc. więcej niż w roku ubiegłym). Ceny usług idą w górę dużo szybciej, niż wynosi ogólny wskaźnik inflacji (2,9 proc.).''

drożeje?...a co tam ...
prezesina sypnie kolejnymi ''srebrnikami''

ciekawy jestem gdzie ty mieszkasz człowieku.
opowiadasz takie bzdury ż czytac sie tego nie da.
jaka drożyzna
GDZIE ja pytam
od lat nie było mnie stać na tyle co terraz
za POpaprańców nie było mnie stać zatankować paliwo do pełna
jeszcze w 2010 roku płaciliśmy za paliwo za rządów PO-PSL 5,60 za litr gdzie wtedy zarabiałem połowe mniej jak teraz a paliwo jest po 5 zł. nawet taniej ,
Z tego co zauważyłem usługi staniały o kupe kasy,
byłem na wczasach w Grecji 30 procent taniej jak 6 lat temu.
Pleciesz gościu głodne TVOWSKIE kawałki które nie robią juz na nikim wrażenia,
ale ja rozumie że kazali ci tak pisać

Jesion ,takie głodne kawałki to pyerdol takim mondrym jak ty sam .
Jest tanio a jak wygra PIS da jeszcze taniej .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Ruda Firletka niezalogowany
27 września 2019r. o 19:29
~~Groszkowy Jesion napisał(a):
~~Paliowy Szarłat napisał(a): ''Drożeje już nie tylko jedzenie, ale też usługi. Coraz więcej płacimy za wywóz śmieci, turystykę, transport, usługi fryzjerskie i kosmetyczne. Wizyty u lekarza nigdy nie były droższe, niż teraz.

Wywóz śmieci jest już przeciętnie droższy o ponad 27 proc. niż przed rokiem, wycieczki zagraniczne podrożały o 10 proc., a usługi transportowe o 6 proc. Wizyty u prywatnego lekarza kosztują już o prawie 6 proc. więcej niż przed rokiem - wylicza "Gazeta Wyborcza", powołując się na raport GUS za sierpień tego roku.
Coraz drożej

Zdrożały też usługi fryzjerskie (płacimy o 5 proc. więcej niż w roku ubiegłym). Ceny usług idą w górę dużo szybciej, niż wynosi ogólny wskaźnik inflacji (2,9 proc.).''

drożeje?...a co tam ...
prezesina sypnie kolejnymi ''srebrnikami''

ciekawy jestem gdzie ty mieszkasz człowieku.
opowiadasz takie bzdury ż czytac sie tego nie da.
jaka drożyzna
GDZIE ja pytam
od lat nie było mnie stać na tyle co terraz
za POpaprańców nie było mnie stać zatankować paliwo do pełna
jeszcze w 2010 roku płaciliśmy za paliwo za rządów PO-PSL 5,60 za litr gdzie wtedy zarabiałem połowe mniej jak teraz a paliwo jest po 5 zł. nawet taniej ,
Z tego co zauważyłem usługi staniały o kupe kasy,
byłem na wczasach w Grecji 30 procent taniej jak 6 lat temu.
Pleciesz gościu głodne TVOWSKIE kawałki które nie robią juz na nikim wrażenia,
ale ja rozumie że kazali ci tak pisać

Fiutku bzdury to ty pleciesz 6 lat temu paliwo było po 4,5 zł a to że zarabiałeś o połowę mniej to trzeba było się uczyć a teraz przytulasz nierobie 4X 500+ to ci się poprawiło .Za fryzjera płaciło się 15 zł teraz 25 zł cebula kosztowała 80 gr kilo teraz 5 zł ziemniaki były po 40 grosz teraz 3 zł kapusta 5 zł ,wszystko drożeje nawet euro zdrożało na 4,4 zł można wyliczać bez końca .
~~Paliowy Szarłat niezalogowany
27 września 2019r. o 19:33
nie uwierzy w to co piszesz...
ten typ pasożyta społecznego tak ma ...;)
~~Paliowy Szarłat niezalogowany
27 września 2019r. o 19:36
Kolejki do lekarzy

Z kolei pani Izabela, dentystka w małym mieście, podnosi ceny, bo na wizyty zapisuje się coraz więcej pacjentów, których stać na większe wydatki. Zdrożały też usługi współpracujących ze stomatologami protetyków. Ze względu na rosnące ceny dolarów i euro więcej kosztuje ich sprowadzanie materiałów z zagranicy.

''Niepokojący jest też wzrost cen wizyt lekarskich, obecnie najdroższych od 2000 roku. Powód? Ze względu na rosnące kolejki do specjalistów i spadającą jakość usług medycznych, coraz więcej pacjentów wybiera lekarzy prywatnych.

Jednocześnie wielu lekarzy rezygnuje z pracy w publicznych placówkach, by pracować w klinikach prywatnych. Tutaj znów widać efekt domina - na wzrost cen usług medycznych wpływają też wyższe koszty usług okołomedycznych, takich jak sprzątanie czy ochrona budynków. Za to wszystko płacą pacjenci.

W wielu miastach wzrosły ceny opłat za śmieci. Np. w Dąbrowie Górniczej jeszcze do niedawna płaciło się 12 zł miesięcznie od osoby (śmieci segregowane) lub 20 zł (niesegregowane) - obecnie ci pierwsi płacą już 20 zł, a drudzy 40 zł.''

:]
~~Płomiennorudy Powojnik niezalogowany
27 września 2019r. o 19:47
Na przykład droga pietruszka ;)
W analizie BNP Paribas czytamy:
• za spadek produkcji pietruszki, już drugi rok z rzędu odpowiada pogoda. W 2017 r. z powodu deszczowej jesieni, która bardzo utrudniła zbiór i przechowywanie warzyw, a w 2018 r. z powodu upałów i braku wody zbiory pietruszki były znacznie mniejsze.
• pietruszka jest trudna w uprawie:
◦ po pierwsze, w uprawie pietruszki należy przestrzegać zmianowania i nie uprawiać na tym samym polu częściej niż co 4 lata, bo krótsze przerwy w uprawie sprzyjają wystąpieniu groźnych dla pietruszki chorób i szkodników. 
◦ Ponadto, dużym problemem w produkcji pietruszki jest jej podatność na rozwidlanie się korzeni. Na niektórych plantacjach udział korzeni rozwidlonych, które nie mają szans trafić na rynek świeży (a nie do przetwórstwa), przekracza nawet połowę plonu
• W tym sezonie występuje dodatkowo problem z żywotnością nasion z zeszłego sezonu, wpływający na słabe kiełkowanie i nierówny wzrost siewek oraz dalsza nieprzewidywalność zjawisk pogodowych
• pietruszka cieszy się coraz większą popularnością i staje się modnym warzywem, a więc popyt na świeżą, mrożoną czy suszoną pietruszkę rośnie, a występujący problem z zaopatrzeniem w towar, winduje ceny.
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/ceny-truskawek-i-pietruszki-analiza-bnp-paribas/hvqje5d

A kapusta?
Pani Gasiuk-Pihowicz, wiadomo...
Dumnie prezentując na zdjęciu kapustę (na oko 3 kg): napisała we wpisie:
- „podrożała z ok. 2 zł do 6 zł za kilogram"
Sęk w tym, że na trzymanej przez posłankę tekturce w istocie widniało "Kapusta 6,50", tyle tylko, że "za sztukę"
A kapusta?
Kapusta budzi wiele skojarzeń, niekoniecznie korzystnych, choć adekwatnych do pani Gasiuk-Pihowicz…
„ Co kapusta?! Głowa pusta?!”
A kapusta rzecze smutnie:
„Moi drodzy, po co kłótnie,
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!” :D
„A to feler westchnął seler”
~~Ruda Firletka niezalogowany
27 września 2019r. o 19:58
~~Płomiennorudy Powojnik napisał(a): Na przykład droga pietruszka ;)
• za spadek produkcji pietruszki, już drugi rok z rzędu odpowiada pogoda. W 2017 r. z powodu deszczowej jesieni, która bardzo utrudniła zbiór i przechowywanie warzyw, a w 2018 r. z powodu upałów i braku wody zbiory pietruszki były znacznie mniejsze.
◦ po pierwsze, w uprawie pietruszki należy przestrzegać zmianowania i nie uprawiać na tym samym polu częściej niż co 4 lata, bo krótsze przerwy w uprawie sprzyjają wystąpieniu groźnych dla pietruszki chorób i szkodników. 
◦ Ponadto, dużym problemem w produkcji pietruszki jest jej podatność na rozwidlanie się korzeni. Na niektórych plantacjach udział korzeni rozwidlonych, które nie mają szans trafić na rynek świeży (a nie do przetwórstwa), przekracza nawet
połowę plonu
• W tym sezonie występuje dodatkowo problem z żywotnością nasion z zeszłego sezonu, wpływający na słabe kiełkowanie i nierówny wzrost siewek oraz dalsza
nieprzewidywalność zjawisk pogodowych
• pietruszka cieszy się coraz większą popularnością i staje się modnym warzywem, a więc popyt na świeżą, mrożoną czy suszoną pietruszkę rośnie, a występujący problem z zaopatrzeniem w towar, winduje ceny.
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/ceny-truskawek-i-pietruszki-analiza-bnp-paribas/hvqje5d

A kapusta?

Sęk w tym, że na trzymanej przez posłankę tekturce w istocie widniało "Kapusta
6,50", tyle tylko, że "za sztukę"
A kapusta?
Kapusta budzi wiele skojarzeń, niekoniecznie korzystnych, choć adekwatnych do pani Gasiuk-Pihowicz…

Przestań pier.dolić kapusta w karfurze 5 zł kilo osobiście kupowałem .
27 września 2019r. o 22:45
~~Ruda Firletka napisał(a):
~~Płomiennorudy Powojnik napisał(a): Na przykład droga pietruszka ;)
◦ Ponadto, dużym problemem w produkcji pietruszki jest jej podatność na rozwidlanie się korzeni. Na niektórych plantacjach udział korzeni rozwidlonych, które nie mają szans trafić na rynek świeży (a nie do przetwórstwa), przekracza nawet
połowę plonu
• W tym sezonie występuje dodatkowo problem z żywotnością nasion z zeszłego sezonu, wpływający na słabe kiełkowanie i nierówny wzrost siewek oraz dalsza
nieprzewidywalność zjawisk pogodowych

A kapusta?

Sęk w tym, że na trzymanej przez posłankę tekturce w istocie widniało "Kapusta
6,50", tyle tylko, że "za sztukę"
A kapusta?

Przestań pier.dolić kapusta w karfurze 5 zł kilo osobiście kupowałem .

No i znowu "zrobili z Ciebie id...." :D
w Biedronce obniżka 1,85 zł/kg
https://biedronka.gazetkapromocyjna.com.pl/biedronka-w-tym-tygodniu-gazetka-promocyjna-2019-09-26,926/#page/12
27 września 2019r. o 22:55
A służba zdrowia?
Wiadomo od lat pozostawia wiele do życzenia.
Ale, ale. W Bolesławcu – a służba zdrowia w Bolesławcu to raczej „czarna dziura” -
czas oczekiwania na wizytę u kardiologa wynosi 5 – 6 miesięcy.
A w spocie Platformy 11 miesięcy.
No to pytanie:
• Czy to w Bolesławcu jest tak świetnie? :)
• Czy do kardiologa dziecięcego kolejki są dwa razy dłuższe?
• I najważniejsze, kto to kupi?
Pewnie Ruda co to osobiście kupuje kapustę po 5 zł/kg :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Manilift zaprasza