~~Szmaragdowozielona Mydlnica napisał(a): ''Prezydent Andrzej Duda podkreślił podczas czwartkowej konferencji naukowej w Sądzie Najwyższym, że w demokratycznym państwie prawa nie można akceptować podważania statusu sędziów nominowanych przez Krajową Radę Sądownictwa po 2018 r. – 10 miesięcy mi zostało, ale sędziów, których nominowałem, będę bronił do upadłego – oświadczył.
Mówiąc o trójpodziale władzy zawartym w art. 10 Konstytucji RP, Andrzej Duda zaznaczył, że niezależność sądów i niezawisłość sędziów są fundamentem demokratycznego państwa.
- Jako wartości konstytucyjne zobowiązują one wszelkie podmioty władzy w państwie do zagwarantowania warunków ich wprowadzania w życie oraz do poszanowania wynikających z nich atrybutów władzy sędziowskiej. Niezależność sądów i niezawisłość sędziów to nie tylko przywilej. To także, a może właśnie przede wszystkim, zwiększona odpowiedzialność za podejmowanie decyzji - mówił prezydent.
Wyjaśnił, że niezawisłość sędziowska oznacza podporządkowanie sędziów jedynie konstytucji i ustawom. - Dlatego ani władza wykonawcza, ani ustawodawcza, ale i sędziowie w ramach wykonywania władzy sądowniczej nie powinni podważać ważności i skuteczności powołania innego sędziego czy apriorycznie kwestionować niezawisłości innego sędziego, opierając się jedynie na wątłych argumentach z zupełnie innego porządku, jakim są bieżące spory polityczne - powiedział Duda.''
przestań pierdzielić Ążej...
formalnie to jesteś prezydentem ale podobnie ja o sobie mogę powiedzieć że jestem kosmonautą...
jaki kurna z ciebie ''prezydent'' mający niby stać na straży Konstytucji a sam ją wielokrotnie łamałeś?
byłeś i jesteś tylko piSSowskim aparatczykiem i pozostaniesz zapisany w historii jako najgorszy urzędnik na tym stanowisku...
A ty byłeś i pozostaniesz najgorszym plociuchem
w Bolesławcu , rozpuszczonym dzieciakiem jak dziadowski bicz , podpuszczającym innych na najdoskonalszy PiS