falco napisał(a): ~~ napisał(a): falco napisał(a): poważnie piszesz?
nazizm to skrajna prawica a ci ukuli ten slogan przyjęty później przez społeczeństwo Rzeszy ...
jesteś pewien że ''odrobiłeś lekcję ''? :)
No to poziom twojego nieuctwa jest większy niż myślałem. Żeby myśleć o nazizmie jako ideologii prawicowej trzeba rzeczywiście nic nie wiedzieć i nic nie rozumieć z współczesnego świata
.To nie ma nic wspólnego z prawicą. Tylko po co ja to piszę, jak ty nic nie rozumiesz?
Zamiast pisać bzdurne posty doucz się trochę.
kolejny lepszy''forumowy historyk '' od badaczy i profesorów historii ..
''Większość badaczy definiuje nazizm jako formę skrajnej prawicy[10]. ''
''Podstawą ideologii był volkizm stanowiący element dotychczasowej niemieckiej myśli konserwatywnej. Stąd też założenia ideologicznie nazizmu często określane są jako prawicowe[17][18]. ''
falco, nie czytaj tylko Wiki, a jak czytasz to do końca i postaraj się zrozumieć, co czytasz. I nie tylko jedno hasło, ale trzeba poczytać sporo.
Wiki to jakieś nieszczęście się zrobiło. Każdy tam może pisać co chce i w ten sposób wielokrotnie powielanie głupoty stały się dla wielu źródłem wiedzy (?). To nie profesorowie tam piszą, chyba że tacy, jak ty.
I tak na przykład falco najpierw pisze, że nazizm to skrajna prawica. A jak ktoś napisze, że jest inaczej to się falco pilnie chce douczyć ...w Wikipedii.
Jak dasz radę intelektualnie dźwignąć temat to spisz sobie na kartce cechu ideologii lewicowych i cechy ideologii prawicowych. Potem postudiuj nazizm i zaznacz, które cechy ma nazizm. Jak zrobisz poprawnie, to wyjdzie ci lewica populistyczna z narzędziowym traktowaniem własności prywatnej, w tym wielkich koncernów, bez żadnych wątpliwości.
Drugie ćwiczenie intelektualne - odpowiedz sobie na pytanie czym różniło się państwo nazistowskie od państwa socjalistycznego za czasów Stalina ( a nawet później). No jeżeli weźmiesz pod uwagę takie istotne kryteria jak stosunek do własności, wolności obywatelskie, system monopartyjny, edukację, itd, itp .to wyjdzie na to, że nie różniło się prawie niczym. Czy chcesz mi powiedzieć, że stalinowskie państwo socjalistyczne ( w tym PRL ) to państwo prawicowe? Po prostu nie rozumiesz co to lewica, a co to prawica.
Chłopie - myślenie, a nie powtarzanie wyczytanych regułek i tytułów z netu, to coś , czemu warto poświęcić trochę czasu. Mniej postów - więcej myślenia. Takie życzenia na Święta trzeba tobie składać. I noworoczne też :)
Przy okazji - warto takie ćwiczenia z kryteriami klasyfikacji lewica - prawica zrobić w stosunku do UE. Idziemy w stronę powtórki z rozrywki. Lewicowy totalitaryzm za progiem.