mir.ko napisał(a):klucznick napisał(a): a mówią że satelity lecą równolegle z ziemią 1600 km/g ,więc może mógłbyś zrobić foto
mowisz o satelicie glownie telekomuniacyjnym, ktory nie porusza sie wzgledem nas [ inaczej jak odbieralbym polsat ?]
nie ma problemu zrobie jej w piekny dzien fotke, tylko powiesz mi ktory to z punktow na niebie, niestety szczegolow ani oznaczen nie widac okiem ...Dopisane 19.02.2018r. o godz. 18:03:klucznick napisał(a): ,a na ten przykład dowody na płaską zawsze trzymaja się kupy i mają sens
to ile tych sloni i krokodyli jest pod spodem ?
w ten sposob ze mna rozmawiasz, mozemy tak dyskutowacDopisane 19.02.2018r. o godz. 18:16:pieknie pokazazne - lot salomotu i jednoczesnie stacja miedzynarodowa ISS
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztuczny_satelitaDopisane 19.02.2018r. o godz. 18:17:Dopisane 19.02.2018r. o godz. 18:19:pieknie pokazazne - lot salomotu i jednoczesnie stacja miedzynarodowa ISS
Pannazdzieckiem napisał(a):
Będę Mu musiał kiedyś zadać pytanie , dlaczego Księżyc nie kręci się do okoła własnej osi. Galaktyki ułożone w plaster miodu ... wirują , a Luna nie :)
~~Jasnobłękitna Facelia napisał(a):Pannazdzieckiem napisał(a):
Będę Mu musiał kiedyś zadać pytanie , dlaczego Księżyc nie kręci się do okoła własnej osi. Galaktyki ułożone w plaster miodu ... wirują , a Luna nie :)
Z chęcią ci to wyjaśnię.
Księżyc nie kręci się tylko z naszego punktu widzenia. Obraca sie z taką samą predkością jak okrąża ziemię, czyli pozostaje zwrócony do Ziemi zawsze tą samą stroną. Tak jak dwoje tancerzy na lodzie kręcących się wokół siebie . Z punktu widzenia tancerza tancerka nie kreci się bo cały czas jest zwrócona do niego, ale z punktu widzenia publiczności oboje kręcą się twarzami do siebie.
Kreci się z tą samą prędkością ponieważ powstał po zderzeniu Ziemi z planetą wielkości Marsa. Resztki które pozostały na orbicie utworzyły księżyc.
KJ
Pannazdzieckiem napisał(a):~~Jasnobłękitna Facelia napisał(a):Pannazdzieckiem napisał(a):
Z chęcią ci to wyjaśnię.
Księżyc nie kręci się tylko z naszego punktu widzenia. Obraca sie z taką samą predkością jak okrąża ziemię, czyli pozostaje zwrócony do Ziemi zawsze tą samą stroną. Tak jak dwoje tancerzy na lodzie kręcących się wokół siebie . Z punktu widzenia tancerza tancerka nie kreci się bo cały czas jest zwrócona do niego, ale z punktu widzenia publiczności oboje kręcą się twarzami do siebie.
Kreci się z tą samą prędkością ponieważ powstał po zderzeniu Ziemi z planetą wielkości Marsa. Resztki które pozostały na orbicie utworzyły księżyc.
KJ
Kolega ma na myśli ruch asynchroniczny :D :D :D
Nie ze mną te numery Bruner :D :D :D
Zbyt długo myślę o takich sprawach :) A powiedz mi proszę , jeśli ruch asynchroniczny miałby być prawdą , to które z tańczących ma większą prędkość obrotową , większa , czy mniejsza masa ? :)
Ale miło , że podejmujesz temat Facelio :) Kocham Lunę , nie wiem dlaczego. :)
Dobrej nocy :)
~~Jasnobłękitna Facelia napisał(a):Jeżeli jak twierdzisz ziemia wiruje 1600 km/h i nic od niej nie odpada nawet oceany,więc jak jest tornado i wiruje 300 km/g i podrzuca domy i samochody to wtedy nie ma już przyciągania ziemskiego?Odpowiedz na moje pytanie>podoba mi się wasze niedorzeczne p-i-e-r-d-o-l-e-n-i-e bzdur hajnie takich tępoli poczytać łacznie z tym baranem co to wypisuje że jeżdzę cementowozem i 20 zarabiam,do baranów i troli nie jeżdzę cementowozem i nie zarabiam 20 no to tyle,satelity ->słupy przekażnikowe W Nowej Karczmie trasa Lubań ->Zgorzelec,widoczny gołym okiem,a i stacje kosmiczną widać z ziemi tj 400 km odległości i widać no widać.Pannazdzieckiem napisał(a):
Z chęcią ci to wyjaśnię.
KJ