~~Makowy Platan napisał(a): Zgadzam się ze zdaniem Łukasza Molaka. Rzeczywistość jest taka, że SM ma bardzo mały zakres obowiązków z uwagi na ograniczone uprawnienia, większość zadań, które powinny być realizowane przez strażników miejskich spada na policję. Podsumowując SM jest fikcją i istnieje tylko i wyłącznie na papierze a większość podjętych interwencji obsługują policjanci.
W ramach tak dużego budżetu rocznego przeznaczonego na SM można doposażyć policję np. w dodatkowy pojazd dla pionu prewencji, lub ponadnormatywne służby.
Samochód już jest, wystarczy dać policji ten, którym jeździ SM : )
Ja jednak mam czasem wrażenie, że policja ma więcej aut niż policjantów, ale może się mylę : )
Wydaje mi się że najsensowniejsze byłoby dofinansowanie patroli, kiedyś fajnie to działało w Bolesławcu, ale to było chyba zanim powstała SM. Kasa trafiała do funkcjonariuszy, mogli zarobić więcej biorąc dodatkowe godziny czy coś w tym stylu.
Oni zdecydowanie za mało zarabiają za swoją pracę a na dodatek wykorzystywanie policji przez polityków w ostatnich latach też pewnie nie zachęca do wstępowania do służby.