aby nie było że wszystko dookoła ''czarno widzę '' macie to na poprawienie porannych humorów...:]
Rekompensaty za podwyżki prądu mają być ujęte w ustawie „o łagodzeniu skutków polityki klimatycznej”. To zapowiadane od tygodni przez ministra Krzysztofa Tchórzewskiego remedium dla Polaków, którzy za chwilę dostaną wyższe rachunki. Co ciekawe w projekcie nie ma ani słowa o takiej pomocy na kolejne lata. Jak na razie przewidziana jest wyłącznie na 2019 r.
Idą drastyczne podwyżki. Wszystkiego. Źródłem jest drożejący prąd. Tym razem nie ma sensu obwiniać naszych rządzących. Winna jest tak naprawdę reforma europejskiego systemu handlu emisjami. W przyszłym roku zmniejszy się ilość dostępnych w aukcjach uprawnień CO2, co spowodowało wzrost cen pozwoleń z 6 do 25 euro.
I jeszcze jeden istotny szczegół: węgiel. Cena tego surowca ciągle rośnie i przekroczyła już 100 dol. za tonę. Patrząc tylko rok do roku mamy do czynienia z ponad 11 proc. podwyżką. Dla polskiej gospodarki, w ok. 80 proc. opartej na węglu, to jak finansowy wyrok. W niczym nie pomoże fakt, że od 3 lat coraz więcej sprowadzamy węgla z Rosji. W 2015 r. to było 4,9 mln ton; w 2017 r. – już 8,7 mln to, a do 1 czerwca 2018 – 6,4 mln ton. To nie krok w kierunku szukania oszczędności. ''
hahahaha...
ale kiedy Falco pisał dużo,dużo wcześniej o specjalnie wybudowanej rampie przeładunkowej w Braniewie nie po to by przeładowywać tam banany z Ekwadoru a węgiel od Władimira to co tu się działo?
kiedy pisałem że pada na ''ryj'' Krupiński i Makoszowy to co tu się działo?
teraz wyszła ''broszka'' z wora....:]
na koniec przypomnę wam drodzy forumowicze że podobnie jest z ''przemysłem '' stoczniowym ...
tam już rządzą spółeczki ukraińskie a budowę tego słynnego już na cały świat promu zakończono na etapie czegoś co nawet nie przypomina stępki...
ale ''gospodarka kwitnie'' no i ''uszczelniamy vat''...
a skoro już o tym to zapewne wiecie że producenci ropki zapowiedzieli ograniczenia w wydobyciu...
kiedy zsumujemy wzrost ceny energii ,wzrost cen węgla i podwyżki paliw to ....
nie ...to niemożliwe by przez to podrożał chlebek ,masełko ,mleczko czy serek ...
przecież to nie ma ze sobą nic wspólnego ...hahahaha
ps. czy w sklepach są jeszcze dostępne ''żółte kamizelki''?
;)
#Pannazdzieckiem nieaktywny 11 grudnia 2018r. o 11:41
~~Zielonobrunatna Bazylia napisał(a): Syndrom odstawienie leków?
Ktoś potrafi przetłumaczyć to na język polski?
Ja potrafię :) Kameleon ma rację . Siedzimy na ogromnych pokładach węgla , ropy i gazu , podstawowych , jak na chwilę obecną surowcach energetycznych , nie mówiąc o wolnej energii , którą też można eksplorować. Są już odpowiednie technologie . Ale i.dioci co zarządzają krajem nad Wisłą , nie wliczając żydostwa , bo ci i.diotami nie są i wiedzą co czynią , kiedy gohim w telewizorni sieczkę z mózgu robią o globalnym ociepleniu. Otóż ci i.dioci , obojętne z jakiej politycznej frakcji mają Naród głęboko w .... kapeluszu , liczy się powiedzenie mojego mentora Jaśkowskiego ... " jak na danym terenie utrzymać władzę i ściągalność podatków , tak żeby suweren się nie buntował ? " Jak " żółte koszulki " - mój dopisek :D ... mentalnie jestem z Wami . Kiedy Dobra Zmiana pod przewodnictwem Naczelnika Kaczora zaczęła niby robić porządki po POpaprańcach , miałem jeszcze nadzieję na normalność , ale od czasu rekonstrukcji rządu , gdzie żydobankster zastąpił Beatę , wprawdzie też po szkoleniu w Ciaputowie , ale ładną brochę miała na forum Eurokołchozu i ładnie mówiła o islamskim dzichadzie , to pomyślałem sobie , czas umierać. A kiedy nasz dzielny prezio bez imienia , no wiecie ten od chanukowych świec ... palacz i mecenas palestry , powołany przez Stwórcę do bronienia biednych Ludzi i szerzenia POLIN , nie zlikwidował ustawy 1066 do spóły z Jarem , to pomyślałem sobie , że chyba jeszcze trochę pożyję , na złość tym wszystkim , co chcieli by się przespacerować po moim grobie ... :D
NA POHYBEL POPISOWI !!
A wracając do dokonań Dobrej Zmiany , bo o POpaprańcach piszę od lat. Dobra Zmiana , to iluzja Systemu do dojenia kasy z Ludzi ... oni drukują kasę , a My mamy im oddać własną krwawicę i pot. Rozumiesz Bazylia , co Kameleon miał na myśli ?
W gruncie rzeczy lubię gościa , Ciebie też , bo Jezus mawiał " kochaj bliźniego " .
Nawet ateista wierzy ... że boga nie ma . Przecież nie potrafi udowodnić ...
Mam dzisiaj wolny wtorek , jest na sali jaki dyskutant ?
Dopisane 11.12.2018r. o godz. 11:41:
I jeszcze jedna rzecz , mój drugi mentor Michalkiewicz wpadł był na taki pomysł ... CIAputowo nie radzi sobie z Europą . No qurwa Europa nie chce iść na wojnę z Ruskimi i tylko w państwie POLIN nad Wisłą żydowstwu marzą się słodkie czasy NKWD na Patriarszych Prudach w Moskwie . Ale CIAputowo wymyśliło sobie , że skoro Makaron taki hardy , to my wam skecz wymyślimy w postaci " żółtych koszulek "
Argument podstawowy jest taki , że ... cisza , spokój , sukces i nagle ni z tego , ni z owego rozpierducha na całego , jak w Kijowie swego czasu . Majdan w Paryżu :D
Ciekawym , czy snajperzy też uprawiają sponsoring z CIAputowa , jak w Kijowie ? :D
Stwórco , proszę Cię , jestem po stronie prawdziwych " żółtych koszulek " , ale jak oglądam relacje z Paryża , to zastanawiam się ilu tam prawdziwych , a ilu zadymiarzy , co dla hecy lubią spalić jakiś samochód , czy coś zniszczyć ? Ilu tam prawdziwych , a ilu sponsorowanych przez żydowskie CIAputowo . Przypomnę niezorientowanym , że CIAputowo ma swego guru , nazywa się SOROS , jest węgierskim żydem i autorem islamskiego dzichadu na Europę i do tego skromnym autorem sfinansowanej książeczki , gdzie " imigrant załóżmy z Syrii ma się zgłosić w Polsce po paszport , komórę i karabin " Myślę , że Michalkiewicz ma rację. Wciąż istnieje przyczyna i skutek.
Żeby nie być gołosłownym :
Pomimo tego , że różne tevauenowskie głupki podjudzają Naród , chodź by przy okazji ostatniego marszu , to wychodzi mi na to , że Naród , pomimo spadku liczebności , zyskuje na jakości ... sublimacja ...
Dziękuję Stwórco . Różnie mówią o Gierku , Albina Siwaka też swego czasu .... ja szanuję obu Panów , nawet jeśli Jaśkowski nie szanuje.
CIAputowo , spece od kolorowych rewolucji , potomkowie Kuby Rozpruwacza , złodzieje i bandyci z Cyti of London na razie są górą , ale Roman Nacht mawia , że Stwórca nie jest rychliwy , lecz zawsze sprawiedliwy.
Qurde , chyba pójdę po piwo ... POPIS jeszcze nie zwyciężył , póki my żyjemy ...
Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~~Zielonobrunatna Bazylia niezalogowany 11 grudnia 2018r. o 11:57
PiS rzeczywiście daje ciała...
Ale przecież jak będę miał do wyboru POpaprańców albo Populizm i Socjalizm, znów postawię na socjalizm.
Jak i kto zrobi porządek i zamknie aferzystów? Nietykalna kasta bezczelnych łajdaków zwana sędziami? Posłuchajcie sobie nagrań z podsłuchów, posłuchajcie sejmowych komisji śledczych.
Nikt niczego nie wie nikt niczego nie rozumie, nikt niczego nie pamięta... Zestawcie sobie zeznania Rostowskiego i Chojny-Duch
Na POwrót do przeszłości nie można się zgodzić!
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.