DP napisał(a): ...lody 5 tys. lat temu wynaleźli Chińczycy, którzy zajadali się mieszaniną śniegu i owoców. Do Europy przywiózł je Marco Polo i to dzięki niemu w późnym średniowieczu Włochy stały się europejską stolicą lodów. Stamtąd sztuka przyrządzania lodów trafiła na dwory francuskie i angielskie. Co prawda pierwsza fabryka lodów przemysłowych powstała w 1851 r. w USA, w Baltimore, ale pierwsze automaty do produkcji lodów świderków wynaleźli Włosi. Stąd nazwa lodów z maszyny. Co ciekawe, Włosi takich lodów prawie nie jedzą. Dlaczego? Bo to nie są lody, ale mieszany z wodą proszek z torebki, który wrzuca się do maszyny. Są jak zupa w proszku. Mogą mieć wszystkie składniki świata: utwardzane tłuszcze roślinne, cukier, mleko pełne w proszku, E466 - karboksymetyloceluloza (zagęstnik i emulgator), cukier gronowy, aromat sztuczny, sól, stabilizator E407 - karagen (zagęstnik), E410 - mączka chleba świętojańskiego (zagęstnik), E412 - guma guar (zagęstnik), odtłuszczone mleko w proszku, jajka w proszku. Na lodach włoskich szczególnie łatwo oszukać klienta, powiększając ich objętość poprzez dodanie wody do maszyny. I jest jeszcze coś - napowietrzenie.
smacznego;)
Może źródło byś podał/-a, a nie wklejasz tekst, zapominając o cudzysłowie, jakby był twój!
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,9860463,Tak_sie_kreci_lody.html?disableRedirects=true