~~Ciemnopomarańczowa Iglica napisał(a): Ciemny ty jesteś ponieważ nie znasz się na ekonomii i fizyce . Nasz Kraj ma olbrzymie pokłady węgla, który jest stosunkowo tanim źródłem energii, wystarczy zainwestować w odpowiednie filtry na wszystkich kominach i nie był by to tak olbrzymi koszt jaki idzie na zakładanie Fotowoltaiki, wiatraków czy elektrowni wodnych. Wszystko u nas się nie opłaca i szkoda pakować w to pieniądze, ponieważ w Polsce nie ma sprzyjających warunków atmosferycznych ,geograficznych , aby to miało sens. Lobby które przywarło do unii europejskiej z wielkim impetem stara się przekonać brukselskich urzędników do wymuszania na Państwach inwestowania w tym kierunku, ponieważ mają zapewniony zbyt na swoje wynalazki??
naiwniak i ignorant w jednym ....
wydobycie węgla staje się coraz bardziej nieopłacalne bo schodzić po niego trzeba coraz niżej ...
taniej jest jak widać sprowadzać węgiel od braci ze wschodu czy nawet krainy kangurów ...
dlatego wykopywany ''na siłę '' pod groźbą strajków polski zalega na hałdach a kupuje się TAŃSZY za granicami ...
nie pieprz mi tu że u nas się nie opłaca stawiać wiatraków bo ten grajdołek leży na tej samej szerokości geograficznej co pobliskie Goertitz czy plus-minus Nesky i tam stoją ...
jedź dalej na zachód a zobaczysz całe ''fermy''...
nie pieprz mi tu że nie opłaca się fotowoltaika tylko popatrz ignorancie po raz wtóry jak państwo w tym ''pomaga'' potencjalnym indywidualnym obywatelom ...
dopłata owszem ...''do 5000tyś''
państwo robi wszystko by to obrzydzić bo stracą zarobek czyli taki jak ty przestanie być ''dojony'' :]
i o jakich ty pieprzysz ''wynalazkach''
wieki temu cystersi zaprzęgli do pracy wiatr...
napędzał wiatraki a te z kolei napędzały nawet młyny wodne kiedy poziom wody opadał ...
jeszcze kilka ,kilkanaście lat i węgiel się skończy ...co wtedy?
po raz kolejny będziemy ''gonić zachód''?
już teraz kupujemy energię za granicą ...
co za rok ,za pięć czy dziesięć ?