PanM napisał(a): ~~Terakotowy Modrzew napisał(a): M21W2 napisał(a): Janusz
M21 po co karmisz tego trola?Jaką on ma perspektywę?Perspektywę tatusia służącego władzy? On nigdy nie zrozumie twoich argumentów, twojego obrazu tamtej rzeczywistości, i obecnej.To stracony człowiek, sfustrowany co zjada swój ogon.On nie jest w stanie nic już nowego powiedzieć, nie jest zdolny do refleksji. Nie musisz już go edukować, bo on nie jest w stanie nic przyjąć do swojego małego móżdżka.Cywilizowałeś, zmusiłeś do kultury osobistej "podaniem ręki", założyłeś mu kaganiec na chamski pysk, ale to niczego nie zmienia. Zauważ, jak się wyrywa, a za chwile i tak wróci do swojego chamskiego stylu, zobaczysz.Dlatego szkoda na trola czasu. Pozdrawiam.
Lucjan , poparłeś tą wypowiedź / Terakotowy modrzew/ bezkrytycznie . Tym samym dałeś sygnał że ta retoryka jest Ci bliska.
Nie łap mnie za słówka.
Poza tym formuła solidarności dawno się wyczerpała. A swym poparciem polityki PiS się pogrążyła.
Zadawałem wczesniej pytania . Zostały pominięte .
Kwota wolna i takie tam.....
Przemku w dalszej części dyskusji z Januszem zreflektowałem się że miał prawo mnie zganić za bezrefleksyjny komentarz .
Więc odpisałem :
Janusz jedno spostrzeżenie jest bardzo trafne moje pisanie do Ciebie nie zmieni Twojego podejścia do Solidarności , piszę z Tobą czego może inni nie rozumieją aby przedstawić mój punkt widzenia , człowieka który uczestniczył osobiście w wielu wydarzeniach z lat 1980 - 1989 oraz który po 1989 bacznie obserwował swoich byłych przywódców .
Tak masz rację napisałem tak jakbym bezrefleksyjne ze wszystkim się zgadzał . przyjmij moją poprawkę jako ocenę i komentarz .
Janusz odpisał --OK
Podaj mi choć jeden przykład że Ty komukolwiek przyznajesz rację .
Zadawałeś mi pytana których nie ja powinienem być adresatem , odpowiedziałem Tobie że nie jestem kompetentny co oznacza nie mam wystarczającej wiedzy aby na nie odpowiedzieć .
Po co brniesz w to dalej , ja Tobie też zadałem pytanie -- na czym polegała Twoja działalność , wymień ideały Solidarności z roku 1980 , zero odpowiedzi ani słowa z Twojej strony .
Nie przyjmij tego jako krytykę Ciebie czy Janusza , wy obaj zadajecie pytania , sami na zadane nie odpowiadacie , o ile u Janusza dostrzegam pewne zmiany , nasza dyskusja polega na wymianie poglądów ,Ty dalej brniesz w -- odpowiedz mi .
Co najgorsze nie przyjmujesz do wiadomości że nie jestem OMIIBUSEM .
„Jeden drugiego brzemiona noście” – to zwięzłe zdanie Jana Pawła jest inspiracją dla międzyludzkiej i społecznej solidarności. Solidarność – to znaczy: jeden i drugi, a skoro brzemię, to brzemię niesione razem, we wspólnocie. A więc nigdy: jeden przeciw drugiemu. ... Nie może być walka silniejsza nad solidarność.
Ta formuła Solidarności powinna być niezniszczalna , niestety to co wydarzyło się po 1989 roku ma się nijak do tego .
Jakbyś znał idee Solidarności , Związku Zawodowego to byś wiedział że pierwszym rządem jaki program z roku 1980 jest PiS , stąd warunkowe poparcie obecnej władzy .
Nie wszystko udało się zrealizować z zadań jakie postawiła przed sobą Solidarność , jedno jest niezaprzeczalne że :
Nasza historia rozpoczęła się w 1980 r. kiedy robotnicy podjęli walkę o godne życie, o prawo do wyrażania swoich poglądów o wolność. W tamtych czasach za upominanie się o swoje prawa groziły represje.
Dzięki odwadze i niezłomnej postawie milionów ludzi, których połączyła „Solidarność”, Polska odzyskała niepodległość. Dzisiaj podróżujemy po Europie bez granic, możemy studiować czy podejmować pracę w wielu krajach Unii Europejskiej, komunikujemy się ze światem bez żadnych ograniczeń.