~~Pawi Oczar niezalogowany 12 listopada 2020r. o 18:30
- "Do 4000 lat p.n.e. nie ma żadnych udokumentowanych dowodów na temat piwa. Pierwsze zapisy na temat tego trunku pochodzą z Mezopotamii, to właśnie tam Sumerowie wykuli na glinianych tabliczkach przepis na piwo orkiszowe. (...)
W późniejszych czasach piwo na tabliczkach glinowych miało nazwę Sikaru. Sikaru jako napój bogów jest opisywany w poemacie bogini piwa."
Można wierzyć ...:)
~~Pawi Oczar niezalogowany 12 listopada 2020r. o 18:41
Sumerowie odkryli "boski napój" prawdopodobnie przez pomyłkę.
Wszystko zaczęło się od chleba połączonego z wodą - te dwa składniki wystarczają bowiem, by zaszła fermentacja. Piwo musiało bardzo przypaść do gustu starożytnym, którzy od razu nazwali go ,,boskim trunkiem".
Odkryli "boski napój" a nie stworzyli :). Zasadnicza różnica
kiedy ja tu pisałem że dzięki Sumerom mamy np. i dzisiejszą ceramikę posypały się kpiny...;)
ale fakt jest faktem ...to Sumerowie wynaleźli coś takiego jak (nie pamiętam dokładnie nazwy ) kalendarzyk (nie chodzi mi o ten dla kobiet ;) ) według którego siano i zbierano zboże ....
ale co tam Sumerowie...
przecież on ''tworzył '' ;) ludzi...
a że akurat upatrzył sobie Mezopotamię na ''ziemię obiecaną'' ;) to chyba tą ziemię należy uznać za początki cywilizacji...
szkoda ...niektórzy wierzą że coś w okolicy ''skały piotrowej''...;)
Co tam Sumerowie . Dzisiaj to są ciekawe klimaty.[img=1605205432_t8kz7ug.jpg]
" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe "
Konstytucja Rzeczypospolitej
Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Brunatnozielony Jastrzębiec niezalogowany 12 listopada 2020r. o 21:40
- Dziesiątki, myślę że nawet więcej - myślę, że około 500 tys. ludzi, dziesiątki tysięcy samochodów, z flagami, barwami narodowymi, z młodzieżą, przejechało przez całą Warszawę, przypominając o Święcie Niepodległości, przypominając o polskich bohaterach, którzy tę niepodległość wywalczyli - powiedział Macierewicz.
Jak mówił, marsz był wspaniały "dzięki patriotyzmowi polskiej młodzieży". Zaraz jednak dodał, co mu się nie podobało. - Tylko, że doszło do wydarzeń, które muszą zostać wyjaśnione. Doszło do sytuacji, w której policja strzelała do ludzi. Strzelała do ludzi, chociaż to Antifa na apel Tuska zaatakowała polskich patriotów. Nie wiem, kto wydał ten rozkaz, to musi zostać wyjaśnione.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.