Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Bazylika - Kompletny brak odpowiedzialności Kapłana za słowa

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
22 listopada 2021r. o 9:36
~~Seledynowa Gęsiówka napisał(a): Niestety w kazaniu nic nie było o "znoszeniu" innych osób i poglądów...było tylko o tym, że tolerancja to samo zło! I to wlasnie jest brak odpowiedzialności. Takie kazania są świetną pożywką dla wselkiego typy ekstremistów... no ale przecież dziś najlepszym polskim katolikiem jest p. Bąkiewicz i jego banda...

Tak, tolerancja w rozumieniu promowanym przez UNESCO to samo zło. Jest to najkrótsza droga do wyzbycia się wszelkich wartości. Tak właśnie robi się nam wodę z mózgów. Przeinacza się znaczenie słów, zmienia podstawowe definicje. Przeciętny człowiek nie jest już w stanie rozróżnić co jest dobre a co złe. Na szczęście czytanie Biblii nie jest jeszcze zakazane, a tam świat jest jakoś uporządkowany.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Świat pogłupiał niezalogowany
22 listopada 2021r. o 9:40
~~Malinowa Sałata napisał(a): „Tolerancja to szacunek, akceptacja i uznanie bogactwa różnorodności kulturowej naszego świata, wielości form wyrazu i wymiarów człowieczeństwa. " - gdzie tu jest napisane, że masz cokolwiek uznać? Masz szanować, akceptować i uznawać bogactwo tego świata.
Nie jest też napisane, że masz zmieniać swoje poglądy, bo te także są cześcią tego bogactwa.
To co piszesz jest dowodem na to, że jesteś fundamantalistą i nie dajesz miejsca innym na tym świecie?

Ktoś napisał: ~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): „Tolerancja to szacunek, akceptacja i uznanie bogactwa różnorodności kulturowej naszego świata, wielości form wyrazu i wymiarów człowieczeństwa.

Tytoń ma rację, a reszta już nie rozumie znaczenia słów. Jeszcze raz - tolerancja pochodzi od tolerare i oznacza cierpliwe znoszenie tego, czego nie akceptujemy i z czym się nie zgadzamy. Tolerancja nie jest akceptację i uznaniem dla innych poglądów. Krótko mówiąc mogę tolerować, że ktoś pluje na podłogę, co nie oznacza, że to akceptuję i uznaję za właściwe oraz okazuję szacunek osobnikowi, który pluje na podłogę.
Lewactwo wszelkiej maści zmienia znaczenie słów, stąd coraz więcej ludzi uważa, że tolerancja to akceptacja. Jak coś toleruję to oznacza, że nie akceptuję tego, ale cierpliwie to znoszę.
Ciekawe, że to samo lewactwo uznaje tylko "tolerancję" według marksisty ze szkoły frankfurckiej Herberta Marcuse, który już kilkadziesiąt lat temu zdefiniował, jak ma wyglądać lewicowa tolerancja - mamy tolerować tylko poglądy zgodne z naszymi, a wszystkie inne niszczyć. I tak niszczą ludziom mózgi, w efekcie czego nie używają opacznie słów, znaczenia których nie znają.
A dowodem na zniszczenie myślenia jest wypowiedź powyżej:
„Tolerancja to szacunek, akceptacja i uznanie bogactwa różnorodności kulturowej naszego świata, wielości form wyrazu i wymiarów człowieczeństwa. " - gdzie tu jest napisane, że masz cokolwiek uznać? Masz szanować, akceptować i uznawać bogactwo tego świata.
Osoba, która to pisała jest do tego stopnia bezmyślna, że przytacza fałszywą definicję słowa "tolerancja", w której pisze się o akceptacji i uznaniu, a zaraz potem pyta się, gdzie jest napisane, że masz coś uznać! Świat się stacza i dowodów na tym forum codziennie mnóstwo.
W słownikach zmieniają na lewackie znaczenie słów i przykładów coraz więcej, w tym podmienienie znaczenia słowa "tolerancja". Należy sprawdzać w starych słownikach, bo tam jest jeszcze dobrze. Co nieco jeszcze się w necie uchowało:
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/tolerancja;3987830.html
~~Szaropopielaty Zawciąg niezalogowany
22 listopada 2021r. o 9:42
Trzeba skopiować link i wyszukać oddzielnie, bo coś na tym forum szwankuje
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/tolerancja;3987830.html
~~Różowa Żurawka niezalogowany
22 listopada 2021r. o 9:44
No to co masz zamiar dalej zrobić? Wszytkich INNYCH ze względu na kulturę, język, wyznanie, światopogląd, orientację seksualną czy wygląd wyeliminować ze społeczeństwa skoro nie ma miejsca na tolerancję? To jest dziś przekaz i wytyczne do działania Polskiego Kościoła Katolickiego?

~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Seledynowa Gęsiówka napisał(a): Niestety w kazaniu nic nie było o "znoszeniu" innych osób i poglądów...było tylko o tym, że tolerancja to samo zło! I to wlasnie jest brak odpowiedzialności. Takie kazania są świetną pożywką dla wselkiego typy ekstremistów... no ale przecież dziś najlepszym polskim katolikiem jest p. Bąkiewicz i jego banda...

Tak, tolerancja w rozumieniu promowanym przez UNESCO to samo zło. Jest to najkrótsza droga do wyzbycia się wszelkich wartości. Tak właśnie robi się nam wodę z mózgów. Przeinacza się znaczenie słów, zmienia podstawowe definicje. Przeciętny człowiek nie jest już w stanie rozróżnić co jest dobre a co złe. Na szczęście czytanie Biblii nie jest jeszcze zakazane, a tam świat jest jakoś uporządkowany.

22 listopada 2021r. o 9:50
Ktoś napisał: ~~Seledynowa Gęsiówka napisał(a): Niestety w kazaniu nic nie było o "znoszeniu" innych osób i poglądów...było tylko o tym, że tolerancja to samo zło! I to wlasnie jest brak odpowiedzialności. Takie kazania są świetną pożywką dla wselkiego typy ekstremistów... no ale przecież dziś najlepszym polskim katolikiem jest p. Bąkiewicz i jego banda...

Tolerancja rozumiana jako akceptacja i uznanie to samo zło. Tolerancja we właściwym tego słowa znaczeniu jest zgodna z wartościami chrześcijańskimi. W nowy, lewackim znaczeniu jest złem, które należy tępić. Uznanie i akceptowanie wszystkich zachowań jest też po prostu wyjątkowo głupie. A to nowe znaczenie jest promowane, bo celem jest zrobienie ze społeczeństwa bezwolnej masy, która nie ma żadnych fundamentów moralnych i żadnych wartości. Łatwiej z takich ludzi zrobić niewolników, którzy sprzedadzą wolność za byle co.
Jeżeli ksiądz w kazaniu miał na myśli tolerancję, tak jak niektórzy na forum przedstawiają - akceptacja i uznanie - to miał 100% racji.
~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
22 listopada 2021r. o 9:59
~~Różowa Żurawka napisał(a): No to co masz zamiar dalej zrobić? Wszytkich INNYCH ze względu na kulturę, język, wyznanie, światopogląd, orientację seksualną czy wygląd wyeliminować ze społeczeństwa skoro nie ma miejsca na tolerancję? To jest dziś przekaz i wytyczne do działania Polskiego Kościoła Katolickiego?

Mam zamiar dalej nie akceptować tego ze żyjesz w grzechu. Niestety nic nie mogę z tym zrobić i nawet nie mam zamiaru cie do czegokolwiek zmuszać. To twoje życie, żyj jak chcesz. Bóg dał ci wolna wolę, wiec z niej korzystaj. Ale nie narzucaj swoich wartości mi, czy moim dzieciom. Nie zmuszaj mnie bym zaakceptował coś, czego zaakceptować nie mogę.
22 listopada 2021r. o 10:04
~~Różowa Żurawka napisał(a): No to co masz zamiar dalej zrobić? Wszytkich INNYCH ze względu na kulturę, język, wyznanie, światopogląd, orientację seksualną czy wygląd wyeliminować ze społeczeństwa skoro nie ma miejsca na tolerancję? To jest dziś przekaz i wytyczne do działania Polskiego Kościoła Katolickiego?

Ktoś napisał: ~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Seledynowa Gęsiówka napisał(a): Niestety w kazaniu nic nie było o "znoszeniu" innych osób i poglądów...było tylko o tym, że tolerancja to samo zło! I to wlasnie jest brak odpowiedzialności. Takie kazania są świetną pożywką dla wselkiego typy ekstremistów... no ale przecież dziś najlepszym polskim katolikiem jest p. Bąkiewicz i jego banda...

I kolejny nic nie rozumiejący. Tolerancja oznacza, że inni mogą w społeczeństwie normalnie żyć, ale ja wcale nie muszę się z nimi zgadzać i akceptować ich zachowania. I taki jest przekaz Kościoła Katolickiego. W Polsce nigdy nie było żadnych problemów dla homoseksualistów i zawsze byli tolerowani. Przykładów mnóstwo, a wielu z nich to wybitni ludzie. I mieli szacunek na przykład jako artyści, a tolerowano ich homoseksualizm.
Lubię słuchać jak śpiewa Fetting, ale nie akceptuję jego homoseksualizmu i nie uznaję za wartość jego zachowań.

Jeżeli chodzi o eliminowanie ludzi to robi to lewica - nie mogę powiedzieć, że homoseksualizm zgodnie z Biblią to grzech, bo zaraz na mnie spadnie lawina oskarżeń. To gdzie tu tolerancja? Według lewicy katolicy mają uznać wszystkie, nawet najdurniejsze pomysły lewicy, a lewica nie chce słyszeć nic o katolickich wartościach. To gdzie tu tolerancja?
~~Zielonkawobłękitna Miechunka niezalogowany
22 listopada 2021r. o 10:36
Widzę, że dalej nie rozumiesz tego co pisze "druga strona dyskusji"... wczoraj właśnie to co napisałeś zabrakoło w kazaniu głoszonym w Bazylice. Tolerancja i adaptowanie prawd wiary dla własnych potrzeb jest nie do zaakceptowania i z tym można się zgodzić. Ale w tym kazaniu nie było NIC o tym, że nie oznacza to, że mam WALCZYĆ z wszystkimi o innych poglądach, jezyku, kulturze.... a to jest NIEODPOWIEDZIALNE, bo, jak dobrze widać to w powyższej dyskusji, będzie to wykorzystane do AGRESJI i ataków na wszystko co inne.

Ktoś napisał: ~~Różowa Żurawka napisał(a): No to co masz zamiar dalej zrobić? Wszytkich INNYCH ze względu na kulturę, język, wyznanie, światopogląd, orientację seksualną czy wygląd wyeliminować ze społeczeństwa skoro nie ma miejsca na tolerancję? To jest dziś przekaz i wytyczne do działania Polskiego Kościoła Katolickiego?

Mam zamiar dalej nie akceptować tego ze żyjesz w grzechu. Niestety nic nie mogę z tym zrobić i nawet nie mam zamiaru cie do czegokolwiek zmuszać. To twoje życie, żyj jak chcesz. Bóg dał ci wolna wolę, wiec z niej korzystaj. Ale nie narzucaj swoich wartości mi, czy moim dzieciom. Nie zmuszaj mnie bym zaakceptował coś, czego zaakceptować nie mogę.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!