~~Bladofioletowy Miskant napisał(a):Ktoś napisał: ~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Brązowopłowy Wrzos napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pisowczyk napisał(a): piszą jakby ktoś im zabrał te pieniądze, a przecież rozchodzi się o pit-2 i kwotę wolną od podatku...ale tumany nie potrafią czytać ze zrozumieniem a później jęczą że ktoś im coś ukradł.... A niby tacy mądrzy, nauczyciele... Jak mi kiedyś jedna nauczycielka niemieckiego ci była tłumaczem przysięgłym, że na studiach nie uczyli wystawiać faktur więc ona nie umie... Może to ten sam nauczycieli co jeżeli czegoś na studiach nie mieli to nie potrafią... A tacy mądrzy...
Może nie jestem pewien bo na tą chwilę nikt nie jest pewny odnośnie ładu, PIT 2 wypełniało się momencie podejmowania pracy np. 25 lat temu i dotyczyło pobierania zaliczki podatku. Natomiast jeżeli chodzi o Polski Ład to należy składać oświadczenie o nie pobieranie ulgi ładu bo jeżeli przekroczyszysz próg ulgi o 1 zł to przy rozliczeniu rocznym będziesz musiał oddać całą ulgę. nie złożyli oświadczenia więc zaliczkę na podatek pobrali. W czym problem? Kto miał za zainteresowanego złożyć? Ale jak nie rozumieją to ich problem.
Nie to nie ich problem, tylko bałaganu bo jeżeli ktoś pobiera wynagrodzenie z góry A przepisy wchodzą już po otrzymaniu wynagrodzeniu .
Widać nie przeczytałeś że zrozumieniem mojego komentarza: bo napisałem jasno, że oświadczenie muszą złożyć pracownicy, którzy uważają że będą zarabiać po wyżej progu ulgi. Czyli ci pracownicy, którzy wyliczyli, że nie przekroczą progu to nie musieli w ogóle składać oświadczeń. Zrozumiałeś?.
~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a):Ktoś napisał: ~~Bladofioletowy Miskant napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Brązowopłowy Wrzos napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pisowczyk napisał(a): piszą jakby ktoś im zabrał te pieniądze, a przecież rozchodzi się o pit-2 i kwotę wolną od podatku...ale tumany nie potrafią czytać ze zrozumieniem a później jęczą że ktoś im coś ukradł.... A niby tacy mądrzy, nauczyciele... Jak mi kiedyś jedna nauczycielka niemieckiego ci była tłumaczem przysięgłym, że na studiach nie uczyli wystawiać faktur więc ona nie umie... Może to ten sam nauczycieli co jeżeli czegoś na studiach nie mieli to nie potrafią... A tacy mądrzy...
Może nie jestem pewien bo na tą chwilę nikt nie jest pewny odnośnie ładu, PIT 2 wypełniało się momencie podejmowania pracy np. 25 lat temu i dotyczyło pobierania zaliczki podatku. Natomiast jeżeli chodzi o Polski Ład to należy składać oświadczenie o nie pobieranie ulgi ładu bo jeżeli przekroczyszysz próg ulgi o 1 zł to przy rozliczeniu rocznym będziesz musiał oddać całą ulgę. nie złożyli oświadczenia więc zaliczkę na podatek pobrali. W czym problem? Kto miał za zainteresowanego złożyć? Ale jak nie rozumieją to ich problem.
Nie to nie ich problem, tylko bałaganu bo jeżeli ktoś pobiera wynagrodzenie z góry A przepisy wchodzą już po otrzymaniu wynagrodzeniu .
Widać nie przeczytałeś że zrozumieniem mojego komentarza: bo napisałem jasno, że oświadczenie muszą złożyć pracownicy, którzy uważają że będą zarabiać po wyżej progu ulgi. Czyli ci pracownicy, którzy wyliczyli, że nie przekroczą progu to nie musieli w ogóle składać oświadczeń. Zrozumiałeś~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a):Ktoś napisał: ~~Bladofioletowy Miskant napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Brązowopłowy Wrzos napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pisowczyk napisał(a): piszą jakby ktoś im zabrał te pieniądze, a przecież rozchodzi się o pit-2 i kwotę wolną od podatku...ale tumany nie potrafią czytać ze zrozumieniem a później jęczą że ktoś im coś ukradł.... A niby tacy mądrzy, nauczyciele... Jak mi kiedyś jedna nauczycielka niemieckiego ci była tłumaczem przysięgłym, że na studiach nie uczyli wystawiać faktur więc ona nie umie... Może to ten sam nauczycieli co jeżeli czegoś na studiach nie mieli to nie potrafią... A tacy mądrzy...
Widać nie przeczytałeś że zrozumieniem mojego komentarza: bo napisałem jasno, że oświadczenie muszą złożyć pracownicy, którzy uważają że będą zarabiać po wyżej progu ulgi. Czyli ci pracownicy, którzy wyliczyli, że nie przekroczą progu to nie musieli w ogóle składać oświadczeń. Zrozumiałeś?.
Przepisy weszły od pierwszego. Kiedy więc dostali wynagrodzenie? W zeszłym roku nie mogli złożyć oświadczenia? Bez logiki... Ale płaczą ci, którzy dostali mniej czyli nie złożyli. Co tu rozumieć?
~~ napisał(a):Ktoś napisał: ~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Bladofioletowy Miskant napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Brązowopłowy Wrzos napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pisowczyk napisał(a): piszą jakby ktoś im zabrał te pieniądze, a przecież rozchodzi się o pit-2 i kwotę wolną od podatku...ale tumany nie potrafią czytać ze zrozumieniem a później jęczą że ktoś im coś ukradł.... A niby tacy mądrzy, nauczyciele... Jak mi kiedyś jedna nauczycielka niemieckiego ci była tłumaczem przysięgłym, że na studiach nie uczyli wystawiać faktur więc ona nie umie... Może to ten sam nauczycieli co jeżeli czegoś na studiach nie mieli to nie potrafią... A tacy mądrzy...
Widać nie przeczytałeś że zrozumieniem mojego komentarza: bo napisałem jasno, że oświadczenie muszą złożyć pracownicy, którzy uważają że będą zarabiać po wyżej progu ulgi. Czyli ci pracownicy, którzy wyliczyli, że nie przekroczą progu to nie musieli w ogóle składać oświadczeń. Zrozumiałeś~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a): Ktoś napisał: ~~Bladofioletowy Miskant napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Stalowoniebieski Szczawik napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Brązowopłowy Wrzos napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~pisowczyk napisał(a): piszą jakby ktoś im zabrał te pieniądze, a przecież rozchodzi się o pit-2 i kwotę wolną od podatku... ale tumany nie potrafią czytać ze zrozumieniem a później jęczą że ktoś im coś ukradł.... A niby tacy mądrzy, nauczyciele... Jak mi kiedyś jedna nauczycielka niemieckiego ci była tłumaczem przysięgłym, że na studiach nie uczyli wystawiać faktur więc ona nie umie... Może to ten sam nauczycieli co jeżeli czegoś na studiach nie mieli to nie potrafią... A tacy mądrzy...
Przepisy weszły od pierwszego. Kiedy więc dostali wynagrodzenie? W zeszłym roku nie mogli złożyć oświadczenia? Bez logiki... Ale płaczą ci, którzy dostali mniej czyli nie złożyli. Co tu rozumieć?
B......... Ci co nie złożyli powinni dostać większa wypłatę, powiększoną o ulgi ładu. Natomiast, ci którzy złożyli o nie pobieranie ulgi dostaną mniej.
~~zygi napisał(a): Dostał już ktoś rachunek za gaz?