~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): Ktoś napisał: PanM napisał(a): O sile waluty decyduje poziom gospodarki , polityki monetarnej i możliwości nabywczej.
Bardzo dobrze pan pisze. Decydująca jest tu polityka monetarna. A jaka politykę monetarną będziemy mieć po przyjęciu EUR? Żadną. To będzie polityka Unii Europejskiej (czytaj Niemiec). Czy jest pana tak naiwny, by sadzić że Niemiec cofnie się przed jakąkolwiek podłością, by polepszyć swój stan posiadania kosztem Polaka? Niech pół Polski wyzdycha z głodu a w zamian każdemu Niemiaszkowi przybędzie w portfelu po jednym eurasku, to nikomu w Unii nawet nie zadrży ręka by podjać taka decyzję.
Politykę monetarną kreuje albo bank światowy albo pojedynczy kraj. Polityka monetarna może by dobra / DOLAR , € , Frank szwajc/ albo beznadziejna i kreatywna NBP Rzeczypospolitej.
Jesteśmy członkiem Unii i wspólnie powinno nam zależeć na jak najmocniejszym wspólnym pieniądzu. Jaka jest różnica gdy 2000 € jest w kieszeni Niemca a Polaka ? Każdy z nich sam decyduje co z tym zrobić. Ile z zarobionych pieniędzy zostanie w kieszeni " Tytonia " zależy od polityki państwa w którym żyje i pracuje.
Nigdy nie zauważyłem aby Niemiec był nieuprzejmy gdy robiłem zakupy. Ale szanowny " Tytoniu " i ja i on mamy wybór od kogo kupować. Politykę monetarną najbardziej kreuje klient. To on dokonując wyboru u kogo kupić wzmacnia kupca. A teraz przejdźmy do argumentów dobry człowieku. Pisałem to powyżej.
w styczniu 2022 za 1000 pln mogła osoba kupić 222 € a już na początku marca po dwóch miesiącach tylko 200€.
Czyja to wina Tytoniu , " Niemiaszka czy NBP. ?
CZYJE SAMOCHODY , ŚRODKI HIGIENY , KOSMETYKI , UZBROJENIE ,GADŻETY, TECHNOLOGIE częściej wybiera Polski klient ?
Ilu Polskich patriotów pracuje u " NIEMIASZKA " a ilu Niemców pracuje w Polsce ?
Jaka I OD KIEDY JEST KWOTA WOLNA W NIEMCZECH A JAKA W POLSCE ?
Jakim prywatnym potencjałem przemysłowym dysponują Niemcy a jakim my ?
Tu nawet przedszkola i żłobki są państwowe. I nie po to aby było taniej ale po to aby był limit przyjęć tylko swoich.
Czy w Niemczech są tzw specjalne strefy ekonomiczne które dyskredytują swoich a faworyzują obcych?
Dopisane 11.03.2022r. o godz. 12:30:
Przy okazji proszę prześledzić losy jednej z firm która odniosła sukces ale wypadła Polakom z rąk.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Solaris_Bus_%26_Coach