M21W2 napisał(a): Qwas , tak z ciekawości , kogo zaatakowała USA podczas II wojny światowej .
qwax_ napisał(a):Ktoś napisał: M21W2 napisał(a): Qwas , tak z ciekawości , kogo zaatakowała USA podczas II wojny światowej .
Ważne, że zaatakowała dobre kilkanaście państw po II wojnie światowej.
qwax_ napisał(a): Pytanie powinno raczej brzmieć: "Ile razy USA atakowało niezależne i niepodległe kraje, a ile razy robiła to Rosja".
Możemy analizować np. tylko XXI wiek, albo okres od II wojny światowej.
I od razu nasuwa się pytanie: dlaczego USA nie są traktowani jako aktualnie największy agresor na świecie??
PS.
Żeby było jasne - nie pochwalam napaści Rosji na Ukrainę. Uważam to za haniebne. Zastanawia mnie tylko dlaczego świat zachodni nie protestuje, gdy takich samych ataków dokonuje USA?
qwax_ napisał(a):Ktoś napisał: M21W2 napisał(a): Qwas , tak z ciekawości , kogo zaatakowała USA podczas II wojny światowej .
M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: qwax_ napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: M21W2 napisał(a): Qwas , tak z ciekawości , kogo zaatakowała USA podczas II wojny światowej .
Nie o to pytałem .
Obecnie według mnie największym zagrożeniem dla świata jest Rosja , a ty jak typujesz .
Według mediów z pewnością Rosja.
Według "średniej z dokonań" z ostatnich kilkunastu lat, to zdecydowanie Jankesi :)
Chociaż w sumie to oni zawsze prowadzą misje stabilizacyjne albo pokojowe ;)
~~Radek lord napisał(a): Patton to przewidział:
- ”Pokonaliśmy jednego wroga ludzkości, ale umocniliśmy drugiego, znaczenie gorszego, w którym jest więcej zła i zajadłości niż w pierwszym”.
- „Niestety, niektórzy z naszych przywódców są po prostu cholernymi durniami i nie mają pojęcia o historii Rosji. Cholera, mam wątpliwości, czy wiedzieli chociaż tyle, że Rosja jeszcze niecałe sto lat temu zajmowała Finlandię, wyssała krew z Polski i zrobiła z Syberii więzienie dla własnego narodu.”
I na koniec:
- „pozwoliliśmy siłom Czyngis-chana wejść do Europy Środkowej i Zachodniej (...) a Amerykanie, także ci, którzy się dopiero urodzą, będą musieli walczyć z Rosjanami jutro albo za piętnaście czy dwadzieścia lat.”
qwax_ napisał(a):Ktoś napisał: M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: qwax_ napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: M21W2 napisał(a): Qwas , tak z ciekawości , kogo zaatakowała USA podczas II wojny światowej .
Nie o to pytałem .
Obecnie według mnie największym zagrożeniem dla świata jest Rosja , a ty jak typujesz .
Według mediów z pewnością Rosja.
Według "średniej z dokonań" z ostatnich kilkunastu lat, to zdecydowanie Jankesi :)
Chociaż w sumie to oni zawsze prowadzą misje stabilizacyjne albo pokojowe ;)
Jak jeszcze dodasz że najwięcej głosów przeciwko USA oddano w Rosji i Chinach to co napisałeś będzie zgodne z
prawdą .
Pewnie nie pamiętasz że dzięki USA i NATO ZSRR nie sięgał po II wojnie aż do Atlantyku .
W Kremlu opracowano program zajęcia całej osłabionej Europy
" Zaraz po II wojnie światowej Kreml opracowywał plan zajęcia całej Europy. Stalinowcy mieli nadzieję, że wkrótce będą mogli obmyć buty w wodach Atlantyku. Lecz NATO na czele z USA nie pozwoliły Moskwie opanować bezbronnej powojennej Europy."
Source: https://jagiellonia.org/ekspansja-zla-wojny-konflikty-zbrojne-z-udzialem-rosji