~~Złotobrązowa Fuksja napisał(a):Ktoś napisał: ~~ale za to napisał(a): Ale za to bolesławiec ma portal który właśnie w tym artykule poinformował ruskich o tym fakcie.
Ruscy mają lepszy wywiad niż ci się wydaje. Więdzą to bez takich artykułów.
~~Złotobrązowa Fuksja napisał(a): Niestety, trzeba sukcesywnie nadrabiać te zapóźnienia. Przysposobienie Obronne do szkół powinno wrócić, a w zakładach pracy obowiązkowe szkolenia z udzielania pomocy. Takie coś przyda się nawet w codzinnym życiu.
~~PanM napisał(a):Ktoś napisał: ~~Złotobrązowa Fuksja napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~ale za to napisał(a): Ale za to bolesławiec ma portal który właśnie w tym artykule poinformował ruskich o tym fakcie.
Ruscy mają lepszy wywiad niż ci się wydaje. Więdzą to bez takich artykułów.
Wywiad wywiadem - mogli mieć jedynie podejrzenia a teraz dzięki temu artykułowi mają pewność.
Ty tak serio? :D Przecież infrastruktra obrony cywilnej nie jest rzeczą tajną. Mało tego powinna być wiedzą powszechną w przypadku istnienia właściwej obrony cywilnej. Skoro nikt nic nie wie z mieszkańców, a co najwyżej może się schować do piwnicy to co tu nie jest jasne dla agresora? Tak jest w zasadzie w każdym polskim mieście. Wg mnie budowę schronów można połączyć z budową parkingów podziemnych gdzie mogłoby się schować tysiące ludzi. Na co dzień parkingi, a w razie zagrożenia schrony wielopoziomowe.
~~J23 napisał(a): Co to za obawy ? - przecież telewizja twierdzi, że niezwyciężona ukraińska armia leje Rosjan na wszystkich frontach a my jako kraj będący w NATO jesteśmy bezpieczni do tego stopnia, że możemy sobie pozwolić na całkowite rozbrojenie. Polska większość swojej broni przekazała Ukrainie a oni nas przecież obronią. Od początku tej wojny twierdziłem, że Rząd robi wszystko, żeby nas w nią wplatać ale oczywiście okrzyknięto mnie ruską onucą. Trzeba było brać przykład z mądrzejszych i nie mieszać się w nie swoje sprawy. Najpierw drażnią większego od siebie a później zastanawiają pod czyja spódnice się chować :-) .
~~J23 napisał(a):Ktoś napisał: Co to za obawy ? - przecież telewizja twierdzi, że niezwyciężona ukraińska armia leje Rosjan na wszystkich frontach a my jako kraj będący w NATO jesteśmy bezpieczni do tego stopnia, że możemy sobie pozwolić na całkowite rozbrojenie. Polska większość swojej broni przekazała Ukrainie a oni nas przecież obronią. Od początku tej wojny twierdziłem, że Rząd robi wszystko, żeby nas w nią wplatać ale oczywiście okrzyknięto mnie ruską onucą. Trzeba było brać przykład z mądrzejszych i nie mieszać się w nie swoje sprawy. Najpierw drażnią większego od siebie a później zastanawiają pod czyja spódnice się chować :-) .
Politykę nieangażowania się stosowały Anglia i Francja przed IIWŚ. Najpierw na pożarcie poszły Czechy, potem Polska. A to tylko ośmieliło dyktatora.
Myślisz, że jakby Ukraina padła w kilka tygodni bez wsparcia to Putin by na tym poprzestał? Nie mamy innego wyjścia, musimy wspierać Ukraińców. Lepiej by nasze czołgi czy działa walczyły na wschodzie niż w naszych miastach. Poza tym jest wielce prawdopodobne, ze w zamian za przekazany sprzęt, otrzymamy jeszcze nowocześniejszy. Amerykańskie 40 MLD $ popłynie też na broń dla Polski. Gdyby Niemcy się nie zbłaźniły swoją udawaną pomocą, to pewnie one byłyby głównym beneficjentem tego wsparcia.