Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA Wall Printers zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
"Tragedia w Iwinach" - zobacz film dokumentalny o dramatycznych wydarzeniach sprzed 55 lat.
~~halina halik niezalogowany
13 grudnia 2022r. o 15:47
Pamiętam doskonale tragedię ludzi ocalałych, ojca, który walił głową w ścianę a zginęła mu cała rodzina( 3 lub 5 dzieci z żoną). Ryczałyśmy razem z nim i pozostałymi. Przywozili ich całych czarnych od szlamu, mazi, trzęśli się z zimna i rozpaczy. Nasze białe fartuchy po 5 minutach były czarne, nie zważałyśmy na to, brałyśmy jakieś prześcieradło, zawijaliśmy się i dalej do roboty. W kuchni salowe robiły gorącą herbatę , a jak zabrakło to gorącą wodę. Kładło się tych biednych ludzi gdzie popadło, nikt nie był przygotowany na taką tragedię. Pamiętam, że po pierwszym szoku szybko zorganizowaliśmy się, nie pamiętam kto kierował akcją, ale pamiętam, że po 10,15 min działaliśmy jak w zegarku, każdy wiedział co ma robić. Ja pracowałam w oddz. wewnętrznym od września 67r jako świeżo upieczona pielęgniarka. Było to dla mnie jak koniec świata,. Do dzisiaj mam obraz tych "czarnych" trzęsących się ludzi z zimna i rozpaczy. Najgorsze było na drugi ,trzeci dzień dla tych ludzi, ich otępiałe twarze, oczy, niektórzy mówili nawet o samobójstwie. Tragedia nie do opisania. Pozdrawiam i ściskam wszystkich ocalałych z całego serca.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~rysiek niezalogowany
13 grudnia 2022r. o 16:28
Pamiętam
o 10 już Radio Wolna Europa informowała a Polskie Radio dopiero o 16
~~Horus niezalogowany
13 grudnia 2022r. o 16:49
co ma Cołokidzi do tego?
29
Bernard
13 grudnia 2022r. o 16:54
~~Horus napisał(a): co ma Cołokidzi do tego?

Był właścicielem telewizji, w której wyprodukowaliśmy ten film. Zgodził się na jego publikację.

bobrzanie.pl
~~Jasnobłękitny Klon niezalogowany
13 grudnia 2022r. o 19:07
Pamiętam tą tragedię ,zginął wtedy mój sąsiad w wieku 18 lat ,był górnikiem na Konradzie
~~KK niezalogowany
13 grudnia 2022r. o 19:50
Pamiętam tą tragedię. O godz. 9.00 jeszcze było ciemno , tylko słychać szum wody. Sąsiedzi pomagali sobie nawzajem. Z dnia na dzień było gorzej.
~~Wesoły Romek niezalogowany
13 grudnia 2022r. o 20:16
Oglądałem fotografie robione z helikoptera z tej tragedii które robił znajomy który był lotnikem w eskadrze śmigłowców z Bolcu:( makabra :(
~~Bladoczerwone Przymiotno niezalogowany
13 grudnia 2022r. o 20:37
Kto za to odpowiadał i kogo ukarano?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza