Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Czy ktoś odważy się NIE NADAĆ parkowi imienia Świętej Marii de Mattias?
~~Śnieżnobiały Złotlin niezalogowany
23 lipca 2023r. o 22:08
~~Morski Grujecznik napisał(a): Idąc tak thebilnym tokiem myślenia to powinno się zlikwidować wszystkie nazwy ulic i parków noszących imię kogokolwiek znamienitego.
Jak w znanym kawale - Masz akwarium? To jesteś pedał.

Figlarz z pana Łętowskiego .

W punkt
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Jasnopomarańczowa Brzoza niezalogowany
23 lipca 2023r. o 22:20
Benek, poczytaj Różewicza, a nie będziesz pisał niezbyt mądrych tekstów:

spał na ławce
z głowa złożoną
na plastykowej torbie

płaszcz na nim był purpurowy
podobny do starej wycieraczki

na głowie miał czapkę uszatkę
na dłoniach fioletowe rękawiczki
z których wychodził palec
wskazujący i ten drugi
(zapomniałem jak się nazywa)

zobaczyłem go w parku

między nagim drzewkiem
przywiązanym do palika
blaszaną puszkę po piwie
i podpaską zawieszoną
na krzaku dzikiej róży

ubrany w trzy swetry
czarny biały i zielony
(a wszystkie straciły kolor)
spał spokojnie jak dziecko

poczułem w sercu swoim
(nie pomyślałem lecz poczułem)
że to jest Namiestnik
Jezusa na Ziemi

a może sam Syn Człowieczy

chciałbym go dotknąć
i zapytać
czy ty jesteś Piotr?

ale ogarnęło mnie
wielkie onieśmielenie
i oniemiałem

twarz miał zanurzoną
w kłakach rudej brody

chciałem go obudzić
i spytać raz jeszcze
co to jest prawda

pochyliłem się nad nim
i poczułem zepsuty oddech
z jamy
ustnej

a jednak coś mi mówiło
że to jest Syn Człowieczy

otworzył oczy
i spojrzał na mnie

zrozumiałem że wie wszystko

odchodziłem pomieszany
oddalałem się
uciekałem

w domu umyłem ręce
~~Bananowa Imperata niezalogowany
24 lipca 2023r. o 6:52
''Idę sobie obok tablicy świętej Marii de Mattias, mijam kapliczkę świętej Marii de Mattias i docieram do parku świętej Marii de Mattias, za którym jest klasztor świętej Marii de Mattias, w którym jest muzeum świętej Marii de Mattias… a wszystko to w mieście pod patronatem świętej Marii de Mattias.
Amen.
Wkrótce tak może być w Bolesławcu, gdyż ktoś niestety wpadł na TAKI pomysł kolejnego uhonorowania tej kobiety. Czy teraz ktoś, choćby radni ochoczo promujący się przed wyborami w przykościelnych rewirach, odważy się nie nadać imienia świętej Marii de Mattias remontowanemu właśnie parkowi przy pałacyku Pücklera piękniejącym właśnie pod nową siedzibę Muzeum Ceramiki?
Pomysł nadania parkowi imienia świętej, bo jest patronką, bo ulicy jeszcze nie ma, to może chociaż park jej oddajmy, bo zakonnice mieszkają za płotem, bo za pieniądze podatników a wiadomo, że tylko katolicy płacą podatki, to mają prawo honorować swój kult za publiczną kasę… pomysł ten jest oszałamiająco głupi.
Nie, nie tylko dlatego, że trudno oprzeć się wrażeniu, iż żyjemy w państwie wyznaniowym, uległość władzy wobec kościoła jest drastyczna, a Maria jest patronką całego miasta, to po cholerę jej jeszcze park w tym mieście.

I nie dlatego, że na remont parku idzie pięć milionów złotych z naszych podatków płaconych także przez pogan utrzymujących ten kraj.''

dobrze napisane...
ciekawie wygląda ta sprawa z krzyżem i rondem...czy teraz po remoncie siostrunie zechcą powalczyć by przejąć i park?...poczekamy-zobaczymy...;D
~~Pomarańczowa Pokrzywa niezalogowany
24 lipca 2023r. o 7:03
Jako stary komuch uwielbiam takie artykuły. Dobrze, że my czerwoni jeszcze gdzieniegdzie jesteśmy. Jeszcze przyjdzie nasz czas. Ze stalinowskim pozdrowieniem - K.J.
~~Park niezalogowany
24 lipca 2023r. o 8:01
To i tak zawsze będzie : park koło zakonnic. Faktycznie patronka Marysia już za dużo dostała nazw i może jakaś inna nazwa byłaby lepsza. Zresztą święta Mariia de Mattias to tak naprawdę ciężka w zapisie nazwa i wcale nie tak oczywista jak np Bonina a po co utrudniać.
Może park cudów świętej Rity ;)
24 lipca 2023r. o 8:12
ja tak teraz poważnie ...
poświęciłem wczoraj z prostej ciekawości trochę czasu na poszukanie jakichś materiałów na temat tej Maryi...
przeleciałem przez kilka odnośników od ''opoki'' po ''niedzielę '' ...co napotykałem często ?
''brak wyników'' lub ''strona niedostępna'' ...dlaczego?
trafiłem natomiast na to że w 69 roku z pobliskiego Lwówka przeniesiono jakieś zgromadzenie tych sióstr do ...już nie pamiętam ale mogę sprawdzić...
poczytałem o ''całowaniu relikwii świętej'' w jakimś kościele ale jakie to one były ani słowa...czy to były włosy czy kapcie nie wiem...
a więc nadal nie wiem na czym mogła by polegać jej ''nieprzeciętność'' ;D
~~Zielony Mlecz niezalogowany
24 lipca 2023r. o 8:17
Zbyt wierzący ja nie jestem, ale też nie trzeba takim być, aby wiedzieć, że świat religii nie zna pustki. Jeśli dziś odrzucamy wiarę chrześcijańską laicyzując się jak narody na zachodzi europy, to w takie kraje śmiało wchodzi islam, bo jest mimo wszystko jakiś i jest charakterny. jakie są tego skutki chyba nie muszę pisać. Od rozrób na ulicach, strachu kobiet wieczorem czy na basenie itp... Chrześcijaństwo to jedyna religia wspierająca demokrację i wolność słowa i choćby dlatego warto o nią dbać. Kto tego nie rozumie jest zwykłym głupkiem, albo samobójcą. To długofalowy proces.
24 lipca 2023r. o 8:24
no przestań...
chrześcijaństwo i demokracja?
kpisz?
podobnie ''demokratyczny '' jest islam ...;D
jedyna różnica pomiędzy jednym a drugim to to że islam jest obecnie bardziej radykalny...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy