~~anty... napisał(a): PanM chyba z dużo propagandy "zielonych proroków" ogląda, bo chyba został wyznawcą religii ekologistycznej. PanieM - odnawialne źródła energii są dobre w powiązaniu z tradycyjnymi. Jak PanM chce mieć tylko "zieloną energię" to musi PanM mieć albo dużo, dużo pieniędzy albo marznąć, bo na ogrzewanie nie będzie PanaM stać, jeździć tylko rowerem i jeść tylko trawę.
I to PanuM "zieloni prorocy" właśnie proponują.
***********************************************************************************************************************************
Niekoniecznie . Wystarczy że w okresie przejściowym gdy skończy się energetyka węglowa dostosujemy infrastrukturę energetyczną do nowych reguł. W chwili obecnej jesteśmy zacofani i przesr aliśmy kase na modernizację sieci.
Gdyby państwo nie przeszkadzało w budowie energii wiatrowej i fotowoltaiki byli byśmy blisko celu.
Otóż dobry człowieku niebawem będziemy mieli w Polsce dwa rodzaje energii jądrowej która wypełni lukę węglową.
Jeśli rząd zachowa się racjonalnie Polacy inwestując swoje prywatne pieniądze wybudują tyle paneli i wiatraków że na dziań dzisiejszy nasza sieć nie da rady jej przyjąć.
I właśnie wtedy w chwilach nadmiaru należy przesterować energię na produkcję skroplonego wodoru. Bo w przeciwieństwie do prądu można go przechowywać.
Ja jestem przekonany e jeśli państwo nie będzie przeszkadzało niebawem energia elektryczna nie będzie problemem.
Inna sprawa jej cena -- ale tu odwołuję się aby osoba sprawdziła ile w cenie energii jest energii a ile dziwnych wynalazków cenowych.
Dopisane 01.11.2023r. o godz. 19:55:
p/s - mój dom jest w 100 % zasilany energią odnawialną./ razem z ogrzewaniem/
Zastosowana autokorekta