~~też emeryt napisał(a):Ktoś napisał: ~~Emeryt napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: oprych napisał(a): PiS miał 8 lat żeby to zmienić. Mógł wprowadzić emerytury stażowe.
Zawsze były młode małżeństwa i jakoś musiały se radzić, pracować itd.
Emerytom też dawali łapówki (13, 14). Jakby im na nich zależało podnieśli by im emerytury.
Co ty za bzdury opowiadasz człowieku przez ostatnie trzy lata moja emerytura wzrosła o 40 procent.
Oj policz dokładnie bo trochę się za bardzo rozpędziłeś.
No to policz i podaj swoją wersję.
~~Emeryt napisał(a): ~~też emeryt napisał(a): Ktoś napisał: ~~Emeryt napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: Ktoś napisał: oprych napisał(a): PiS miał 8 lat żeby to zmienić. Mógł wprowadzić emerytury stażowe.
Emerytom też dawali łapówki (13, 14). Jakby im na nich zależało podnieśli by im emerytury.
Co ty za bzdury opowiadasz człowieku przez ostatnie trzy lata moja emerytura wzrosła o 40 procent.
~~Mondry napisał(a): Udział kwoty netto przeciętnej emerytury w jej kwocie brutto:
- lekko spadł między 2007 a 2015 rokiem z 83,3 do 82,9 proc.,
- a następnie wzrósł do 89,9 proc. w 2023 r. - podał ZUS.
Miał na to wpływ korzystnych zmian podatkowych z ostatnich lat, czyli:
- obniżkę PIT najpierw do 17 proc.,
- a następnie do 12 proc.,
- podniesienie kwoty wolnej od podatku do 30 tys. zł
- oraz podniesienie II progu podatkowego do 120 tys. zł.
"ale to już było i..." teraz mamy 100 konkretów :D:D
~~też emeryt napisał(a):Ktoś napisał: ~~Emeryt napisał(a): ~~też emeryt napisał(a): Ktoś napisał: ~~Emeryt napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: Ktoś napisał: Ktoś napisał: oprych napisał(a): PiS miał 8 lat żeby to zmienić. Mógł wprowadzić emerytury stażowe.
W.g danych ZUS: za 2020 r, - 5,41 %, za 2021r. - 9,31 %, za 2022r. - 14,4 % za ten rok odlicz składkę zdrowotną. To nie moja wersja.
Może je źle rozumiem, ale na stronie ZUS przed tymi danymi napisane jest:
"Wskaźniki waloryzacji składek na ubezpieczenie emerytalne za poszczególne lata"