Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Manilift zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Spalenie synagogi w Bolesławcu

~~Iwona niezalogowany
przedwczoraj o 9:32
Dlaczego w Bolesławcu nie ma choćby tablicy pamiątkowej po tym wydarzeniu? Dlaczego nie ma tablic informacyjnych w miejscach dawnych nekropolii? Był cmentarz przy Jeleniogórskiej, przy Komuny Paryskiej i wielu innych miejscach. Ale po Żydach w Bolesławcu pamięć wymarłe. Jakby tutaj nigdy nie mieszkali, nie było ich obyczajów, kultury, religii... Mamy Dni Kultury Balkanskiej, Mamy Muzeum Kutuzowa, mamy Muzeum Ceramiki makietę bitew Napoleona, mamy ślady po Niemcach, a nawet cmentarz radziecki. Ale nic o Żydach... czy po niemal 100 latach nadal mamy kompleks, ciemny strach albo co gorsza skrywaną nienawiść... Drogie Władze Bolesławca, piłka po Waszej stronie. To są miejsca pamięci, które budują naszą historię na pokolenia. Zróbcie choćby tabliczki, tak jak to robi Wrocław, Warszawa, Kraków....
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Bolecnauta niezalogowany
przedwczoraj o 9:41
Nie wolno poruszać takich tematów. To temat z pogranicza moderacji.
~~I niezalogowany
przedwczoraj o 11:00
~~Bolecnauta napisał(a): o

Nie rozumiem. Poruszam temat, bo chcę, żeby moje rodzinne miasto slynęło z otwartości, pilegnowalo prawdę, oddawalo należną pamięć przodkom. Z całego serca polecam właśnie takie odejście do świata i historii. Na sercu lżej, spojrzenie czyste, a w głowie spokój.
~~Mysi Pierwiosnek niezalogowany
przedwczoraj o 11:00
~~I napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Bolecnauta napisał(a): o

Nie rozumiem. Poruszam temat, bo chcę, żeby moje rodzinne miasto slynęło z otwartości, pilegnowalo prawdę, oddawalo należną pamięć przodkom. Z całego serca polecam właśnie takie podejście do świata i historii. Na sercu lżej, spojrzenie czyste, a w głowie spokój.

~~Staroróżowy Jaśminowiec niezalogowany
przedwczoraj o 11:18
~~I napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Bolecnauta napisał(a): o

Nie rozumiem. Poruszam temat, bo chcę, żeby moje rodzinne miasto slynęło z otwartości, pilegnowalo prawdę, oddawalo należną pamięć przodkom. Z całego serca polecam właśnie takie odejście do świata i historii. Na sercu lżej, spojrzenie czyste, a w głowie spokój.

pięknie to brzmi ale rzeczywistość jest skrajnie inna...
otwartości nigdy tu nie było , pamięć o przodkach zmienna jest i uzależniona od kierunku z jakiego wieje ''wiatr'' ;)
a jak tu się ''pielęgnuje prawdę'' masz przykład kiedy to pojawił się temat o wymordowaniu Żydów gdzie po kilku postach zablokowano możliwość dodawania komentarzy a chwilę później temat ''zniknął''
dlaczego?...bo komentarze były prawdziwe...oparte o prawdę...

prawdziwym powodem jest to że obecnie jest to ''niepolityczne '' bo ''mojsza prawda jest prawdziwsza niż twojsza''...;)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy