Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
"Praca ponad siły, bicie, chamstwo kapów" - historia niemieckiego obozu koncentracyjnego w Osłej/Szczytnicy
~~Ciemnokasztanowy Migdałowiec niezalogowany
24 listopada 2024r. o 18:47
~~Dariusz Gołębiewski napisał(a): Gdyby się nie udało, zostawię swoją kopię tej fotografii do wglądu w redakcji. Widać na nim, że obóz owszem, znajdował się w rejonie bloku 112, jednak nie dochodził do sklepu, lecz głębiej w ówczesny las.

Dokładnie pomiędzy blokiem 112 a asfaltem łączącym osiedle z podwójnym przepustem pod A4. Jednym wlotem przepustu szła ścieżka którą więźniowie chodzili na teren lotniska, a drugim czyli tym od strony zachodniej szły tory które łączyły teren obozu z lotniskiem. Dalej biegły wzdłuż wschodniej strony osiedla wgłąb lasu i pół i łączyły się z torami bięgnącymi do Bolesławca za wsią Szczytnica. Tymi torami owego czasu gnano w zimie więźniów na pieszo ogólnie w stronę Zgorzelca.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Płowa Miechunka niezalogowany
24 listopada 2024r. o 18:49
co jest obozem koncentracyjnym a co jest FILIĄ...
JEST TU W NASZYCH OKOLICACH KILKANAŚCIE FILII A OBÓZ OKREŚLANY 'KONCENTRACYJNYM' TO OBÓZ W ROGOŹNICY...
24 listopada 2024r. o 18:51
'...historia niemieckiego obozu koncentracyjnego w Osłej/Szczytnicy...'

to filia obozu w Rogoźnicy...
a jeśli to wg. pana 'obóz koncentracyjny' to poproszę o link będący odnośnikiem...;D
24 listopada 2024r. o 18:53
ja pierdzielę ...
gdzie grzecznie pytam tylko o link będący odnośnikiem gdzie tą filię określono jako ' koncentracyjny' i posty się nie pokazują...
dlaczego? ;D
24 listopada 2024r. o 18:54
''wuja '' warte są te artykuły...
nawet grzeczne pytania się nie pokazują...;D
24 listopada 2024r. o 18:55
to też zaraz zniknie? ;D
24 listopada 2024r. o 20:38
nie wiem więc czego dotyczyły ...
wiem co czytałem na temat ,wiem co mogę sam dla siebie znaleźć w 'sieci'
więc wiem co czytałem o Wiesau czy Bunzlu I i II...

wiec jeśli coś czytałem o Wiesau mam twierdzić że tam był też 'obóz koncentracyjny'?
to samo dotyczy pobliskiego Gebharsdorfu...
24 listopada 2024r. o 20:38
nie wiem więc czego dotyczyły ...
wiem co czytałem na temat ,wiem co mogę sam dla siebie znaleźć w ''sieci''
więc wiem co czytałem o Wiesau czy Bunzlu I i II...

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo