Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dziś dzień kota, wczoraj jednego zabito w Bolesławcu - uwaga, drastyczne zdjęcia!
~~Smolista Glicynia niezalogowany
17 lutego 2025r. o 15:45
~~Kociara napisał(a): Szanowny Panie Bernardzie
Publikacja zdjęcia martwego kotka w Dniu Kota to nie tylko przekroczenie granicy dobrego smaku, ale przede wszystkim dowód na brak dziennikarskiej wrażliwości i etyki. W dobie mediów społecznościowych i cyfrowego szumu, wielu takich jak was ucieka się do szokujących treści, by przyciągnąć uwagę odbiorców. Jednak czy rzeczywiście publikacja takiego zdjęcia służy czemukolwiek poza tanią sensacją?
Szokowanie dla klikalności nie jest rzetelnym dziennikarstwem – to raczej przykład tabloidowej pogoni za zasięgami, która degraduje zawód dziennikarza. Profesjonalista w tej dziedzinie powinien kierować się zasadami etyki, zwłaszcza jeśli porusza temat tak bliski emocjom społecznym, jak relacja człowieka ze zwierzętami. Wrażliwość i empatia są równie ważne jak prawda – a może nawet ważniejsze, gdy chodzi o budowanie społecznej świadomości.

Dzień Kota to okazja do promowania szacunku i troski o zwierzęta, nie do epatowania śmiercią. Zamiast budować przestrzeń do refleksji i działań na rzecz poprawy losu zwierząt, publikacja tego zdjęcia tylko pogłębia wrażenie znieczulicy i niepotrzebnej brutalizacji przestrzeni medialnej.

Dziennikarz ma nie tylko prawo, ale i obowiązek informować opinię publiczną – jednak forma przekazu powinna być przemyślana i odpowiedzialna. W przeciwnym razie jego rola sprowadza się do prowokacji, a nie do kształtowania świadomego i empatycznego społeczeństwa.
Dziękuję.

Dlatego masz info, ze drastyczne zdjecia! Ja do nich nie doszłam, bo nie odzobaczę. Ale wysłalam Koleżance, która mieszka w okolicy, bo może ktoś tego Stworzenia szuka :( zaapeluj do siebie o więcej empatii i szersze horyzonty, bo nie tylko twój komfort, perspektywa i "widzi.mi.się" ma znaczenie...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~dasdas niezalogowany
17 lutego 2025r. o 17:45
koty to dwulicowe cholerstwo ! Na podwórko łapać myszy ! Jak nie kopa i do piachu !
~~Ania niezalogowany
17 lutego 2025r. o 19:01
Gdy czytam takie obraźliwe komentarze pod adresem wspaniałych zwierząt, jakimi są koty, to naprawdę słabo mi się robi......
Koty to bardzo mądre, obdarzone uczuciami wyższymi stworzenia. Dały mi w życiu bardzo wiele pozytywnych emocji i przeżyć. Ich obecność nie raz podnosiła na duchu mnie i moich bliskich.
Szanujmy piękne i wrażliwe istoty, jakimi są Koty.
~~Marchewkowy Mieczyk niezalogowany
17 lutego 2025r. o 22:02
~~dasdas napisał(a): koty to dwulicowe cholerstwo ! Na podwórko łapać myszy ! Jak nie kopa i do piachu !

Jesteś taki głupi, że aż szkoda to komentować!
~~klakier niezalogowany
17 lutego 2025r. o 22:07
~~Marchewkowy Mieczyk napisał(a):
Ktoś napisał: ~~dasdas napisał(a): koty to dwulicowe cholerstwo ! Na podwórko łapać myszy ! Jak nie kopa i do piachu !

Jesteś taki głupi, że aż szkoda to komentować!

Kot to ścierwo zżerające niewinne małe myszki które też chcą żyć .
~~M niezalogowany
17 lutego 2025r. o 22:08
Bardzo dobrze, że Pan Bernard zamieścił zdjęcie martwego kota. Nie ma nic gorszego niż zamartwianie się: "Gdzie jest mój zaginiony kot?!" Ja wolałabym pochować i opłakać swoje zwierzę niż pozwolić, aby jego martwe ciałko leżało przy drodze. A co do wrażliwości Pana Bernarda na los zwierząt- nie mam nawet cienia wątpliwości, że jest jednym z największych miłośników zwierząt, więc darujcie sobie te zbyt długie wywody o własnej wrażliwości. Delikatni się znaleźli! Masz taką empatię, to pomagaj, nie przeszkadzaj!
~~Murzynek bambo niezalogowany
17 lutego 2025r. o 22:33
Na dzień kota przejechany kot, tak sobie ostatnio myśle czy te pajace z istotnych przejęli ten Bolec.journal ?
~~Samowolka niezalogowany
17 lutego 2025r. o 22:49
Gdy ci kot przebiegnie drogę nie mów że to pech, chwyć za kitę, ......
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Nowe domy!