~~Kupiłem nick napisał(a): ~~Szarawozielony Sit napisał(a): Ktoś napisał: ~~Kupiłem nick napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Pszeniczna Hortensja napisał(a): Skąd dane o pozytywnym wpływie Ukraińców na nasz budżet?
Ukraińcy przyczynili się do wzrostu polskiego PKB w ostatnich latach od 0,5 do 2,4 proc. rocznie.
Z analizy ekspertów BGK wynika, że migranci z Ukrainy wpłacają do polskiego budżetu więcej niż otrzymują w postaci świadczeń socjalnych. +Szacunki wskazują, że wpływy z podatków i składek ubezpieczeniowych płaconych przez ukraińskich migrantów do polskiego budżetu sięgają około 15,1 mld zł, a świadczenia wypłacone im z programu „Rodzina 800+” to koszt około 2,8 mld zł+ -
A to dziwne bo w 2023 PKB Polski wzrosło 0,1 % to jak Ukraińcy przyczynili się do wzrostu o 0,5%???
Czytaj proszę ze zrozumieniem.
Z wyliczeń autorów raportu wynika, że – biorąc pod uwagę zarówno imigrację od roku 2013 do 2024 – Ukraińcy przyczynili się do wzrostu polskiego PKB w ostatnich latach od 0,5 do 2,4 proc. rocznie. Eksperci BGK zaznaczyli przy tym, że przy wyliczeniach brali pod uwagę dane z różnych źródeł (m.in GUS, NBP, opracowań naukowych, raportów).
Coś chyba nie chwytam.
W Polsce żyje ponad 37 mln Polaków. Od 2022 roku doszło 1,5 mln Ukraińców (wcześniej było znacznie mniej). Średni wzrost polskiego PKB na przestrzeni ostatnich lat wynosił 3,4%.
Chcesz mi powiedzieć że te 1,5 mln Ukraińców (pracujących ok. 800tys) odpowiada za połowę wzrostu polskiego PKB?