Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ niezalogowany
21 lutego 2013r. o 9:53
~ napisał(a): w Kruszynie sa stare stawy chodowlane tam masz pełno olch i daleko od drogi i zanieczyszczen co wazne tez tam zbieram
witam w kturym miejscu sa te stawy
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
21 lutego 2013r. o 10:00
no właśnie jak dojechać na te stawy i jak przygotować takie szyszki przed wrzuceniem do akwa ?? Chodzi mi o to czy je jakoś wyparzać w wrzątku ??
~ niezalogowany
21 lutego 2013r. o 10:35
~ napisał(a): no właśnie jak dojechać na te stawy i jak przygotować takie szyszki przed wrzuceniem do akwa ?? Chodzi mi o to czy je jakoś wyparzać w wrzątku ??

dojechac bardzo latwo. Skrecamy kolo szkoly z głownej, jedziemy i pierwsza w lewo za boiskiem, pozniej prosto do konca i po prawej mamy olchy. Ja po prostu je płucze z brudu w letniej wodzie a pozniej w mikrofali dezynfekuje. Problemow z chorobami nie mam a stosuje to juz pare lat
~ niezalogowany
21 lutego 2013r. o 11:19
peyooo napisał(a): Dzięki peyoo za podpowiedzi,ale chyba wybiorę gotowe rozwiązanie tzn.cały komplet.Czy wystarczy oświetlenie 60w(jakbym dała tą dodatkową świetlówkę 24 w?) na rosliny wymagajace w akwarium 126 l,odjąć podłoże,Teraz mam 36 w?/
Ktoś napisał: [img=1361441947_52kjxr8.jpg]
~ niezalogowany
21 lutego 2013r. o 12:50
A i mam świetlówki firmy polamp 2x18w(6500k)to jaką świetlówkę 24w,bym musiała dokupić do tych żeby rośliny dobrze rosły(126 l)??? ??
378
peyooo
21 lutego 2013r. o 14:21
~ napisał(a):
peyooo napisał(a): Dzięki peyoo za podpowiedzi,ale chyba wybiorę gotowe rozwiązanie tzn.cały komplet.Czy wystarczy oświetlenie 60w(jakbym dała tą dodatkową świetlówkę 24 w?) na rosliny wymagajace w akwarium 126 l,odjąć podłoże,Teraz mam 36 w?

Dla wymagających roślin może być trochę mało ale i tak sporo gatunków powinno radzić sobie bardzo dobrze. Koniecznie załóż odbłyśniki, które na prawdę bardzo pomagają. Jeśli te świetlówki masz już stare to warto przy okazji modernizacji wymienić je na nowe. Ja bym proponował pomieszać różne barwy, np. Sylvania Grolux (dla roślin), Phillips Aquarelle (ładne widmo dla roślin i biała barwa) i Phillips T-LD 865 (zimne białe światło i niska cena). Zamierzasz podawać CO2?
~ niezalogowany
21 lutego 2013r. o 15:09
peyooo napisał(a):
~ napisał(a):
peyooo napisał(a):

Phillips T-LD 865 (zimne białe światło i niska cena). Zamierzasz podawać CO2?
peyoo mam zamiar dołozyc 1(może jednak 2 x24??) cienką świetlówkę do tych co są zamontowane w pokrywie jak tu na fotce w tym linku http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie-2x24w-do-pokrywy-60-120cm-i3018238907.html .Świetlówki teraz co mam to są nowe,bo niedawno kupowane z pokrywą Co2 mam w płynie,specjalnej butli nie mam.
378
peyooo
21 lutego 2013r. o 16:56
~ napisał(a):
peyooo napisał(a):
~ napisał(a):
peyooo napisał(a):

Phillips T-LD 865 (zimne białe światło i niska cena). Zamierzasz podawać CO2?
peyoo mam zamiar dołozyc 1(może jednak 2 x24??) cienką świetlówkę do tych co są zamontowane w pokrywie jak tu na fotce w tym linku http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie-2x24w-do-pokrywy-60-120cm-i3018238907.html .Świetlówki teraz co mam to są nowe,bo niedawno kupowane z pokrywą Co2 mam w płynie,specjalnej butli nie mam.

Jeśli chcesz uprawiać rośliny światłolubne, to ten zestaw z dwiema świetlówkami będzie super, ja bym dołożył do tego światła, które już masz 1x Grolux i 1x Aquarelle, ewentualnie zamiast Aquarelle, aby uciąć koszty, T-LD 865. Dwa Groluxy mogły by dać zbyt różowe cukierkowe barwy, nie każdemu się takie podobają. Jednak przy tak silnym świetle wypadało by już dozować CO2 z butli, samo Carbo w płynie to może być za mało. Mówiąc krótko, dokładasz jedną świetlówkę, nawozisz Carbo w płynie i uprawiasz trochę mniej wymagające rośliny (nie mówię tu a samych typowo cieniolubnych, bo u mnie duży henio i rotala radzi sobie właśnie w takim świetle, z tym że podaję CO2 z butli), lub dokładasz 2 świetlówki, do tego butla z CO2 i pędzisz prawie wszystkie gatunki. Pamiętaj, że im mocniejsze światło, tym większe zapotrzebowanie roślin na substancje pokarmowe, także aby zielsko rosło szybko i zdrowo, musi mieć cały czas pod dostatkiem wszystkie makro i mikroelementy oraz dwutlenek węgla.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza