Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ niezalogowany
27 lutego 2013r. o 18:01
Witam,
mam akwarium 112L i trzymam same mieczyki. Urodziła mi się w grudniu jedna rybka (tzn pewnie więcej ale jedną dostrzegłem zanim reszta została zjedzona).
Złapałem ją i hodowałem z miesiąc w kotniku aż urosła i wypuściłem do reszty.

Przedwczoraj zobaczyłem znowu malutką rybkę ku mojej uciesze. Ma już barwy i łatwo ją dostrzec. Wczoraj natomiast zobaczyłem 2 baby, czarne (bez barwy jeszcze).
Nie łapię ich do kotnika bo mam dosyć dużo roślinek (moczarka się rozrosła strasznie) i kokosa gdzie się mogą skryć.

I teraz pytanie do Was. Kiedy jest przerybienie w akwarium? Jak to określić w moim przypadku? 112 L - mieczyki - 7 sztuk dorosłych (licząc z tą która mi się w grudniu urodziła) plus 3 malutkie (które dostrzegłem w tym tyg - 1 łatwodostrzegalna już wybarwiona, 2 czarne/szare baby).

Kiedy można mówić o przerybieniu?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
378
peyooo
27 lutego 2013r. o 18:31
Myślę, że te 7 dorosłych to odpowiednia ilość na Twój litraż, odchowaj trochę maluchy i oddaj lub sprzedaj. Jest pewien przelicznik, który mówi, że na 1cm ryby powinien przypadać 1L wody. Radzę jednak podejść do tego z dużym dystansem, raczej w celu ogólnej orientacji i z zachowaniem zdrowego rozsądku, gdyż wynikało by z tego, że paletce do życia wystarczy 18L wody ;) Piszę o tym, bo możesz znaleźć taki przelicznik w literaturze, zwłaszcza tej starszej.
~Seba1607 niezalogowany
27 lutego 2013r. o 20:24
Moja Bimbrownia już HULA , dzieki jeszcze raz na link do strony , wiele pożytecznych rzeczy można tam znaleźć pozdrawiam MANSON :)
4743
#MANSON nieaktywny
28 lutego 2013r. o 7:35
No niech Ci rosną dobrze krzaczory :D ...a co?

Pozdro ;)
~ niezalogowany
28 lutego 2013r. o 14:08
No własnie szkoda mi oddać / sprzedać małe mieczyki... to moje pierwsze samodzielnie wyhodowane rybki. Wcześniej miałem Żółtaczki Indyjskie ale ich hodowla mi się nie udała.

Co do bimbrowni CO2 w akwarium zapodaje filmik jak ją zrobić, łatwiej się nim posłużyć niż opisem podanym wyżej

~Gekon niezalogowany
28 lutego 2013r. o 14:24
szeregowy napisał(a): do oddania piękny rybek,moje akwa dla niego za małe niestety

[img=1361629814_i451445.jpg]

Jak duzy jest ten osobnik jak do 10cm to jestem zainteresowany ;)
~ niezalogowany
28 lutego 2013r. o 15:17
~Gekon napisał(a):
szeregowy napisał(a): do oddania piękny rybek,moje akwa dla niego za małe niestety

[img=1361629814_i451445.jpg]

Jak duzy jest ten osobnik jak do 10cm to jestem zainteresowany, ogolnie chetnie przyjme (za czekolade lub piwko) kilka zbednych komus rybek/krewetek/roslin itp ;) dopiero urzadzam akwarium... pozdrawiam :)
~ niezalogowany
28 lutego 2013r. o 17:58
widzieliscie jakie maja akwarium w aptec u NE..LI masakra biedne ryby
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.