co chcę osiągnąć?? Hmm... ładny efekt ;)
a tak na serio. Z obsady: 3 kiryski (jeszcze nie wiem które), rozważam paletki (4 sztuki) lub skalary(mam do nich słabość) i stadko inessa.
Wystrój: biały piasek, duży korzeń, trochę gałązek, liście dębowe.
Roślin chyba nie będzie jeśli już to pistia, ewentualnie microsorium.
Początkującym posiadaczom "bimbrowni" chciałbym zwrócić uwagę na parę szczegółów, które pozwolą na bezproblemowe korzystanie z nich.
1.Pamiętajcie o zaworku zwrotnym na odpływie CO2 ! bardzo ważne , żeby nie zalać mieszkania.
2.Kolejnym zaworkiem bardzo użytecznym będzie zawór na odpływie regulujący podawanie CO2 do akwarium.Ja używam takiego zaciskowego od kroplówki.Bez tego zaworu w początkowym stadium gwałtownej fermentacji można zagazować ryby !
3. Zaopatrzyć się w stały wskaźnik CO2 ( np. JBL posiada taki w ofercie), który pomoże w kontrolowaniu odpowiedniej dawki CO2. Nadmiar Co2 zabija ryby!
4. Skonstruoawać lub zakupić licznik bąbelków - przydaje sie do precyzyjnego ustalenia dawki CO2. Ja używam samoróbki z przeciętej na pół strzykawki zaślepionej na linii przecięcia kawałkiem drewna lipowego pełniącego role dyfuzora.Działa.
Stosuje "bimbrownię" od pewnego czasu i to naprawdę działa. Polecam. Powoli zaczynam dojrzewać do zaopatrzenia się w zestaw CO2 na bazie butli i automatyki dozującej. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie to chętnie posłucham dobrych rad - jaki sprzęt itp.
Też zastanawiałem się nad bimbrownią ale postanowiłem wypróbować najpierw to cudo http://allegro.pl/planta-gainer-carbo-500ml-co2-w-plynie-aqua-art-i3041667809.html i daje radę,pięknie się krzaki rozwijają i zachodu mniej jak z bimbrownią.Do tego dodaje jeszcze http://allegro.pl/aqua-art-planta-gainer-pro-macro-green-500ml-i2995455421.html wszystko do kupienia w ,,Psiej Kości" ;)
Carbo działa i nie mam co do tego żadnych wątpliwości :]
...a co do co2 z butli to radziłbym się grubo zastanowić :/
Przedewszystkim trzeba wybrać co chcemy trzymać?..rośliny czy ryby? Owszem można to pogodzić,ale to wymaga dużego doświadczenia i nakładu finansowego bo jak zdecydujemy się już na zestaw Co2 to tylko i wyłącznie z komputerem sterującym [konkretny wydatek] Jak już ktoś pisał wcześniej przy Co2 trzeba podawać masę dodatków oraz posiadać odpowiednie oświetlenie [kolejne fundusze na modernizację oświetlenia bo zazwyczaj pokrywy producentów posiadają minimum]
..no i na koniec oczywiście jest to ryzyko wymordowania całej obsady ryb :/
Znam osobiście kilka przypadków kiedy została wybita cała obsada mimo dosyć dobrego sprzętu np; awaria zaworu.
Nie zniechęcam ,ale zaznaczam: Radzę się zastanowić
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.