Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ niezalogowany
2 marca 2013r. o 20:16
Wujek ma. Popytaj jego.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4743
#MANSON nieaktywny
3 marca 2013r. o 9:41
Czarne wody ? Zależy co masz na myśli? Co chcesz osiągnąć i co w nich trzymać? To bardzo wymagające zajęcie ;)
Pozdro ;)
217
#Anonim217 nieaktywny
3 marca 2013r. o 10:21
co chcę osiągnąć?? Hmm... ładny efekt ;)
a tak na serio. Z obsady: 3 kiryski (jeszcze nie wiem które), rozważam paletki (4 sztuki) lub skalary(mam do nich słabość) i stadko inessa.
Wystrój: biały piasek, duży korzeń, trochę gałązek, liście dębowe.
Roślin chyba nie będzie jeśli już to pistia, ewentualnie microsorium.
2001
peti
3 marca 2013r. o 13:37
Początkującym posiadaczom "bimbrowni" chciałbym zwrócić uwagę na parę szczegółów, które pozwolą na bezproblemowe korzystanie z nich.
1.Pamiętajcie o zaworku zwrotnym na odpływie CO2 ! bardzo ważne , żeby nie zalać mieszkania.
2.Kolejnym zaworkiem bardzo użytecznym będzie zawór na odpływie regulujący podawanie CO2 do akwarium.Ja używam takiego zaciskowego od kroplówki.Bez tego zaworu w początkowym stadium gwałtownej fermentacji można zagazować ryby !
3. Zaopatrzyć się w stały wskaźnik CO2 ( np. JBL posiada taki w ofercie), który pomoże w kontrolowaniu odpowiedniej dawki CO2. Nadmiar Co2 zabija ryby!
4. Skonstruoawać lub zakupić licznik bąbelków - przydaje sie do precyzyjnego ustalenia dawki CO2. Ja używam samoróbki z przeciętej na pół strzykawki zaślepionej na linii przecięcia kawałkiem drewna lipowego pełniącego role dyfuzora.Działa.

Stosuje "bimbrownię" od pewnego czasu i to naprawdę działa. Polecam. Powoli zaczynam dojrzewać do zaopatrzenia się w zestaw CO2 na bazie butli i automatyki dozującej. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie to chętnie posłucham dobrych rad - jaki sprzęt itp.

Darek
~marcin niezalogowany
3 marca 2013r. o 14:18
Też zastanawiałem się nad bimbrownią ale postanowiłem wypróbować najpierw to cudo http://allegro.pl/planta-gainer-carbo-500ml-co2-w-plynie-aqua-art-i3041667809.html i daje radę,pięknie się krzaki rozwijają i zachodu mniej jak z bimbrownią.Do tego dodaje jeszcze http://allegro.pl/aqua-art-planta-gainer-pro-macro-green-500ml-i2995455421.html wszystko do kupienia w ,,Psiej Kości" ;)
~ niezalogowany
3 marca 2013r. o 14:44
Carbo to nie Co2 - jest to węgiel i nie zastąpi dwutlenku węgla :P
~marcin niezalogowany
3 marca 2013r. o 16:00
być może,grunt że działa :P
4743
#MANSON nieaktywny
3 marca 2013r. o 19:37
Carbo działa i nie mam co do tego żadnych wątpliwości :]
...a co do co2 z butli to radziłbym się grubo zastanowić :/
Przedewszystkim trzeba wybrać co chcemy trzymać?..rośliny czy ryby? Owszem można to pogodzić,ale to wymaga dużego doświadczenia i nakładu finansowego bo jak zdecydujemy się już na zestaw Co2 to tylko i wyłącznie z komputerem sterującym [konkretny wydatek] Jak już ktoś pisał wcześniej przy Co2 trzeba podawać masę dodatków oraz posiadać odpowiednie oświetlenie [kolejne fundusze na modernizację oświetlenia bo zazwyczaj pokrywy producentów posiadają minimum]
..no i na koniec oczywiście jest to ryzyko wymordowania całej obsady ryb :/
Znam osobiście kilka przypadków kiedy została wybita cała obsada mimo dosyć dobrego sprzętu np; awaria zaworu.
Nie zniechęcam ,ale zaznaczam: Radzę się zastanowić

;)

Pozdro!

Doktor
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza