MamaZuzi napisał(a): Shakur napisał(a): Tata Zuzi o nicku MamaZuzi? ;)
Podaj na początek rozmiar akwarium, czy jest grzałka i jaki filtr :)
Nick należy do mojej zony:) akwarium 80l, narazie nie mam nic kompletnie;)
Po pierwsze zakup na początek filtr, ale żaden Chiński szmelc, najlepiej polski Aqua-Szut lub coś tego pokroju. (najlepiej o wydajności conajmniej 600 l/h - nie słuchaj innych i nie bierz mniej), grzałkę jakoś 100W, oczywiście z termostatem, jakiegoś Elite czy coś. No i strasznie ważne jest oświetlenie, a to żre najwięcej środków. Czy weźmiesz pokrywę, czy belkę to już twoja sprawa, ale na takie akwa conajmniej(!!!) potrzeba świetlówkę T8 25 W, lub T5 2x15 W. Takie starczy do większości roślinek. No i kompletną podstawą jest podłoże - tu już kompletnie twój wybór, ale nie bierz NIC kolorowego, sztucznego - nawet białego, bo ponoć ryby nie lubią. Ładny i dobry dla roślin jest tzw. MANADO. A co do rybek na start... Gupiki, zdecydowanie. Mocne, wytrzymałe ryby, śliczne, łatwo się rozmnażają. Za jedną w sklepie ok. 4 zł - ale u mnie dostaniesz za 2 :)
Myślę że coś pomogłem.
Dopisane 15.04.2013r. o godz. 16:01:
Pech chciał że zapomniałem dopisać - zaopatruj się we wszystko (poza gupikami :D) w Psiej Kości. Pojedź tam najlepiej z kimś kto się chociaż trochę zna.