Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ niezalogowany
21 maja 2013r. o 21:37
MANSON napisał(a): k1p jeśli bardzo Ci zależy na konkretnym zbiorniku to mogę polecić Przemka ze Szczecina :] Koleś robił mój baniak z Opti i jest na prawdę mistrzem w swoim fachu. No i ma renomę na cały kraj a to czegoś dowodzi :]

Jak sie zdecydujesz to daj znać,wyślę Ci namiary.
Pozdrawiam. :D

Dzięki, będę pamiętać :-)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4743
#MANSON nieaktywny
22 maja 2013r. o 7:09
Shakur niestety wszyscy mamy ten problem,ale jak nie jest to masowy wysyp glonów to nie ma co panikować. One zawsze będą w akwa,taka natura :] U Ciebie nie widać aby było to coś strasznego więc bez paniki. Jeśli bardzo chcesz z nimi walczyć to napiszę Ci jak ja to robię :D
Po restarcie mojego baniaka miałem spokój,ale po wymianie oświetlenia na mocniejsze rośliny musiały się na nowo oswoić ze światłem więc glony miały pole do popisu,ale....
Absolutnie wyłączyć napowietrzanie[można właczać na noc]Aby ryby się nie podusiły ustawiamy wylot filtra tak aby powodował ruch tafli,najlepiej jest ustawić deszczownie.
Podmiany wody 2 razy w tygodniu 20%.
Oświetlanie baniaka 10-11h dziennie.Rośliny wzmocnić tabletkami Crypto pod korzenie i jeszcze ważna sprawa do tego
Co2 w płynie codziennie po zaświeceniu światła czekamy ,aż obudzą się rośliny do życia [ok 20-30 min] i walimy dawke co2]
Dla wspomagania naszego baniaka dobrze jest dodać godzine po podmianie wody Bakterie.

Pozdrawiam i powodzenia

;)

...aaaa ! Takie gatunki jak Microsorium,Anubiasy,Cryptocoryny i inne wolno rosnące rośliny zawsze będą miały trochę glonów na starych liściach. Są poprostu na nie najbardziej podatne ze względu na to,że ich wzrost nie jest jakoś specjalnie szybki.
Nara.
~k1p niezalogowany
22 maja 2013r. o 10:17
Jestem w trakcie walki z glonami - krasnorostami.
Robię tak:
- wymiana 1/3 wody dwa razy w tygodniu
- Co2 w płynie (kupiłam za 30 zł w Rekinie)
- napar z zielonej herbaty (2 łyżeczki na 250 ml wody) raz dziennie
- ograniczenie ruchu wody w akwa do minimum
Można wpuścić molinezje lub kosiarki, które żywią się glonami - u mnie niestety z racji obsady jest to niemożliwe :-( Glonojady zjadają glony, ale bardziej intensywnie, gdy są młode. Starsze osobniki wolą resztki jedzenia z podłoża.
Po miesiącu glony straciły kolor i nie pojawiają się nowe.
Nie restartowałam zbiornika.
Fotka zrobiona około tygodnia temu. Już jest dobrze, więc wyobraźcie sobie, jak było wcześniej.[img=1369210531_ymnya40.jpg]

Najważniejsze: trzeba być wytrwałym i systematycznym.
~marcin niezalogowany
22 maja 2013r. o 10:31
Wytrwałość i systematyczność to podstawa w naszym hobby ;) Też miałem problem z glonami i oprócz wywalenia napowietrzacza i dodawania Carbo zlikwidowałem tło strukuralne.To co zobaczyłem z drugiej strony nie da się opisać.Około 2 cm mułu przy dnie i firana z glonów.Od roku mam plakacik za szybą i jest ok.
~discuss niezalogowany
22 maja 2013r. o 11:47
na krasnorosty polecam Carbo w płynie maksymalna dzienna dawka x 3, po 3-4 dniach krasnale czerwienieją i umierają . Pozostaje tylko podczyścić korzenie mechanicznie z resztek , podmiana wody i spokój .
co do tła strukturalnego tez miałem z nim problemy a właściwie z tym co było za nim wywaliłem go za tylną ścianę akwarium co robi świetny efekt wymiaru - polecam
~k1p niezalogowany
22 maja 2013r. o 12:17
Tutaj się z Wami zgadzam. Obszar za tłem żyje swoim życiem.
Dobrym pomysłem jest umocowanie go poza zbiornikiem, tym bardziej, że zabiera dość sporo miejsca wewnątrz.
4669
#Shakur nieaktywny
22 maja 2013r. o 15:16
Cóż, mi ani wyłączenie napowietrzania od miesięcy nie pomaga, ani carbo... Nic!
Krasnorosty i glony na szybach, korzeniach, kokosie i filtrze po dniu od szorowania są ponownie :/
~marcin niezalogowany
22 maja 2013r. o 15:28
Przyczyn może być wiele,nie tylko napowietrzacz czy brak CO2.Np nieodpowiednia filtracja,złe oświetlenie itd. Może tutaj znajdziesz przyczynę-http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=658&catid=29&Itemid=304
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza