Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Media Expert zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~discuss niezalogowany
22 maja 2013r. o 15:54
Shakur napisał(a): Cóż, mi ani wyłączenie napowietrzania od miesięcy nie pomaga, ani carbo... Nic!
Krasnorosty i glony na szybach, korzeniach, kokosie i filtrze po dniu od szorowania są ponownie :/

w jakich ilościach lejesz carbo?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4669
#Shakur nieaktywny
22 maja 2013r. o 16:36
Zalecana dawka - jedno naciśnięcie dozownika dziennie.
~BEZBOZNIK niezalogowany
22 maja 2013r. o 16:41
miałem kiedyś problem z krasnorostami ale poradziłem sobie w bardzo prosty sposób, zaatakowane kamienie i korzeń zlewałem wrzątkiem i czyściłem szczotką, później częste podmiany wody, napowietrzania zero no i duży ruch wody , od jakiś dwóch lat spokój.
~discuss niezalogowany
22 maja 2013r. o 18:02
Shakur napisał(a): Zalecana dawka - jedno naciśnięcie dozownika dziennie.

to za mało żeby pozbyć się krasnali . stosuj dawkę maksymalna x3
przykładowo ja stosowałem carbo firmy aqua art i na 240 l lałem 30ml raz dziennie po 3-4 dniach one więdły (kuracja do wyczerpania butelki 500ml ) nie mam problemu z nimi ,ryby się nie dusiły choć przyznam ,że na początku się trochę obawiałem rośliny dostawały jaskrawych kolorów .
4743
#MANSON nieaktywny
22 maja 2013r. o 18:14
Shakur a napisz nam może coś więcej na temat baniaka?
Daj jakieś fotki bo sorki,ale pomyliłem ten baniak wyżej.Myślałem ,że to twój.haha! mała nieuwaga. :D
Najlepiej daj jakieś foty ;)
...może ktoś wpadnie na jakiś ciekawy pomysł i znajdzie rozwiązanie :]
Mi rewelacyjnie pomogło to co pisałem wcześniej.[img=1369238872_yj0gsw5.jpg]

Mój baniak jakieś 3 miesiące temu po całkowitym restarcie :]

[img=1369239053_56c7t3m.jpg]

i dzisiaj :D Oczywiście krzaki były już cięte kilka razy :]

...a i glon się znajdzie :] to i tak jest pięknie haha!
Taka natura :D
~ niezalogowany
22 maja 2013r. o 18:18
Shakur napisał(a): Cóż, mi ani wyłączenie napowietrzania od miesięcy nie pomaga, ani carbo... Nic!
Krasnorosty i glony na szybach, korzeniach, kokosie i filtrze po dniu od szorowania są ponownie :/
Jaka Shakur masz obsadę,krasnale lubia przerybienie,twardą wodę,u mnie niestety na roślinach pojawiły sie okrzemki,idzie zmyć palcami dziś dokupiłam 2 otoski zobaczę czy poradzą sobie ;) akwa 126l,oswietlenie 60w
~ niezalogowany
22 maja 2013r. o 18:22
MANSON napisał(a): Shaku sorki,ale pomyliłem ten baniak wyżej.Myślałem ,że to twój.haha! mała nieuwaga. :D]Ten wyżej baniak to mój, a jeszcze wyżej od twojego :) :) Właśnie niech Shakur da jakies fotki i napisze cos wiecej o swoim baniaku,bo rzeczywiście nic nie wiemy??
4669
#Shakur nieaktywny
22 maja 2013r. o 18:57
Niestety ryb mam dużo za dużo, aż ciężko policzyć, ale kupę gupików i nie chce nikt ich przyjąć nawet za grosze:( Do tego 6 neonków i jeden zbrojnik, mimo że wiem że to dla niego za małe akwa. Mam też helenki.
W akwa jeden korzeń, kokosik, dwa duże kamienie, podłoże Manado & czarny bazalt i kilka kryptokoryn tropical.
Akwa 80l, oświetlenie niestety marne 15W. Na wakacje planuję wymianę, jednak nie wiem jak i nie wiem czy zmieszczę w pokrywie, bo jest w niej BARDZO mało miejsca.
No i... Nie jestem zadowolony z akwa. Nawet bardzo niezadowolony. Aktualnie pracuję nad tłem zewnętrznym, modlę się by chociaż trochę pomogło, ale mam tak pusto... Po prostu kryptokoryny są niskie, śmiesznie opadają liście na dno, i 3/4 akwa jest po prostu pustą wodą. No i problem mi robią te gupiki bo jest ich w akwa aż dużo.
Prosiłbym o jakieś porady co do akwa :)

Dopisane 22.05.2013r. o godz. 18:57:

A fotek nie mam czym na tą chwilę zrobić :(
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza