~puma napisał(a): Witam wszystkich jestem tu nowa i choć mały zbiornik 60l mam już 5 lat to postanowiłam kupić konkretny 375l z wyposażenie. trafiła się okazja http://allegro.pl/akwarium-375-l-szafka-kompletny-osprzet-i4256325231.html Tylko że przy małym zrobiłam mnóstwo błędów których nie chciała bym powtórzyć. i teraz czytając dużo różnych wiadomości w internecie to zaczynam fiksować. proszę o pomoc i wsparcie bo chcę zbiornik typu holender. Już dałam podłoże JBL manado i auoabasis do tego uruchomiłam oba filtry jeden zrobiłam mechaniczny a drugi biologiczny. zalałam wodą i dodałam dzień po dniu do uzdatniania wody i biologiczny środek do filtra z bakteriami czyszczącymi i co dalej.......... ??
Do typowego holendra nie będzie Ci potrzebny filtr mechaniczny (lepiej zrobić 2 biologiczne ,mechanik przydaję się przy rybach karmionych mięsem i mocno brudzących jak np .paletki ) poczytaj o nawożeniu roślin metodą EI wychodzi bardzo tanio , skutecznie i prosto a rośliny odwdzięczą się szybkim wzrostem i pięknymi kolorami. Do podloża pod rośliny polecam dać cos dodatkowego pod korzenie np kulki nawozowe lub pałeczki Ferka . i to czego nie napisałaś że kupiłaś ZESTAW CO2 i nawożenie dwutlenkiem węgla .
poczytaj jeszcze tutaj: www.roślinyakwariowe.pl olbrzymia baza wiedzy i lektura na kilka tygodni ;)