Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Media Expert zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

8756
#marcin85 nieaktywny
1 czerwca 2014r. o 16:02
k1p napisał(a): Bawił się ktoś z Was z oświetleniem ledowym w akwarium? Nie mam na myśli typowych ledów akwariowych, tylko takie:
[img=1401042545_wlb63sf.jpg]
Mam w planie zamontować coś takiego nad moim akwarium. Kupiłam 3 sztuki o barwie zimnej i jedną o barwie ciepłej, każda o mocy 20W , akwarium 240 litrów. Ciekawe, czy ktoś to przerabiał, czy moje eksperymenty będą przestrogą dla innych. A może się uda? :-)

zimna ok ale ciepła to jak bys piwo albo cherbate wlał odradzam ja mam 5m tasmy led i daje rade cały pokuj swieci:) widziałem akwarium z takim oswietleniem 1x20Watt i 2x10Watt cudo barwa zimna ;)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Groszem niezalogowany
1 czerwca 2014r. o 18:06
Likwiduje hodowle meduz ktoś zainteresowanym odkupieniem??
~Aga niezalogowany
1 czerwca 2014r. o 19:17
~ napisał(a): Cena do uzgodnienia telefonicznie 784603387[img=1401269431_dxd2kb6.jpg]
Sprzedam korzenie z tego akwarium duże obsadzone anubiasami i mikrosorium. Ani korzenie ani rośliny nie są pokryte żadnymi glonami.Zmoderowano 30.05.2014 godz.20:59 - powód: topposting (moderator)

Sprzedane.
2820
#k1p nieaktywny
2 czerwca 2014r. o 9:09
marcin85 napisał(a):
zimna ok ale ciepła to jak bys piwo albo cherbate wlał odradzam ja mam 5m tasmy led i daje rade cały pokuj swieci:) widziałem akwarium z takim oswietleniem 1x20Watt i 2x10Watt cudo barwa zimna ;)

Dzięki za odpowiedź. Czyli mogę chyba zrezygnować z ciepłej zupełnie i założyć trzy zimne. Za jakiś czas, gdy rośliny zaaklimatyzują się do nowych warunków (inne miejsce akwarium w pokoju i oświetlenie), zdam relację, czy się udało.
~puma niezalogowany
2 czerwca 2014r. o 16:08
Witam wszystkich jestem tu nowa i choć mały zbiornik 60l mam już 5 lat to postanowiłam kupić konkretny 375l z wyposażenie. trafiła się okazja http://allegro.pl/akwarium-375-l-szafka-kompletny-osprzet-i4256325231.html Tylko że przy małym zrobiłam mnóstwo błędów których nie chciała bym powtórzyć. i teraz czytając dużo różnych wiadomości w internecie to zaczynam fiksować. proszę o pomoc i wsparcie bo chcę zbiornik typu holender. Już dałam podłoże JBL manado i auoabasis do tego uruchomiłam oba filtry jeden zrobiłam mechaniczny a drugi biologiczny. zalałam wodą i dodałam dzień po dniu do uzdatniania wody i biologiczny środek do filtra z bakteriami czyszczącymi i co dalej.......... ??
~Discuss niezalogowany
2 czerwca 2014r. o 17:34
~puma napisał(a): Witam wszystkich jestem tu nowa i choć mały zbiornik 60l mam już 5 lat to postanowiłam kupić konkretny 375l z wyposażenie. trafiła się okazja http://allegro.pl/akwarium-375-l-szafka-kompletny-osprzet-i4256325231.html Tylko że przy małym zrobiłam mnóstwo błędów których nie chciała bym powtórzyć. i teraz czytając dużo różnych wiadomości w internecie to zaczynam fiksować. proszę o pomoc i wsparcie bo chcę zbiornik typu holender. Już dałam podłoże JBL manado i auoabasis do tego uruchomiłam oba filtry jeden zrobiłam mechaniczny a drugi biologiczny. zalałam wodą i dodałam dzień po dniu do uzdatniania wody i biologiczny środek do filtra z bakteriami czyszczącymi i co dalej.......... ??

Do typowego holendra nie będzie Ci potrzebny filtr mechaniczny (lepiej zrobić 2 biologiczne ,mechanik przydaję się przy rybach karmionych mięsem i mocno brudzących jak np .paletki ) poczytaj o nawożeniu roślin metodą EI wychodzi bardzo tanio , skutecznie i prosto a rośliny odwdzięczą się szybkim wzrostem i pięknymi kolorami. Do podloża pod rośliny polecam dać cos dodatkowego pod korzenie np kulki nawozowe lub pałeczki Ferka . i to czego nie napisałaś że kupiłaś ZESTAW CO2 i nawożenie dwutlenkiem węgla .
poczytaj jeszcze tutaj: www.roślinyakwariowe.pl olbrzymia baza wiedzy i lektura na kilka tygodni ;)
~puma niezalogowany
2 czerwca 2014r. o 21:52
a co polecasz żeby włożyć do filtra biologicznego. Na razie przy tak dużym jednorazowym wydatku na ten miesiąc muszę odłożyć kupno co2 na następny miesiąc ale wiem że też tego potrzebuję tylko nie wiem czy poczekać i nic nie podawać przez ten miesiąc czy zakupić w płynie co2 ??
~Discuss niezalogowany
2 czerwca 2014r. o 22:36
oczywiście że lepsze co2 (carbo) w płynie niż nic, tanim kosztem możesz zrobić sobie bimbrownie ( drożdze ,cukier , 2 butelki po napojach ) puścić to przez kamień napowietrzający . Do biolologicznego polecam ceramike lub tańszy keramzyt jest również porowaty i doskonale osiadają się na nim bakterie. Rybek jeszcze nie wpuszczaj
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Manilift zaprasza
REKLAMA Zapraszamy