Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

5907
#Marek1987 nieaktywny
3 marca 2012r. o 21:27
Zamienię zwinniki Blehera (13szt.) na inne stadne rybki. Ewentualnie na korzenie do akwa i rośliny. Ktoś chętny?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ja niezalogowany
4 marca 2012r. o 7:55
kupię Crystal Red
2924
#Anonim2924 nieaktywny
4 marca 2012r. o 10:11
peyooo napisał(a): U niektóre łodygowców są blade listki, które miejscami robią się przezroczyste i mają dziurki. Początkowo podejrzewałem żelazo, następnie fosfor. Od dłuższego jednak czasu utrzymuję Fe na poziomie 0,2ppm i PO4 1,5ppm, a poza tym, że mały heniek zaczął tworzyć ładny dywan, zmian nie zauważyłem. Podaję K2SO4 + KH2PO4 i symfonię złota + Fe, pod żwirkiem jest ziemia, a CO2 leci z butli.

A jak u Ciebie ze światłem? Chociaż skoro mały henio rośnie to masz go pewnie pod dostatkiem... Miałem kiedyś podobny problem z żabienicami i niestety zdechły mi na amen... O dziwo jak zdobyłem nowe z tego samego gatunku to w tej samej wodzie później rosły dobrze... najwyraźniej jakieś choróbsko je zaatakowało...

Nawożenie masz dobre a może nawet aż za dobre...
A czy podawałeś ostatnio do akwarium jakieś leki ? Niektóre ryją berety niektórym roślinom...
378
peyooo
4 marca 2012r. o 10:45
Światła mam ok. 0,55W/L 10/24h Sylvania Grolux i Philips 865. Chemii typu uzdatniacze i leki nie stosuję w ogóle.Teoretycznie wszystko jest OK, dlatego jedyne co mi przychodzi na myśl i czego nie jestem w stanie zmierzyć to właśnie Ca i Mg. Trzeba będzie zaczekać na wyniki z PWiK, bo nie chcę lać w ciemno, może wtedy coś się wyjaśni ;)

Dopisane 04.03.2012r. o godz. 10:45:

P.S. Czy u działa u Was powiadamianie mailem o nowych postach w temacie? Niby mam włączone a żadnej wiadomości nie dostaję :/
~m niezalogowany
4 marca 2012r. o 12:35
WujekDobrraRada napisał(a): a do tego tygodniowo setkę tetra plantamin i vitaltonic. Rosną jak wściekłe. Plantamin polecam na allegro-Wujku ,a co myslisz o tym nawozie do roślin,bo ostatnio zauważyłam że moje roślinki robią się przezroczyste i mają małe dziurki na liściach??? http://allegro.pl/nawoz-do-akwarium-planta-fuel-hit-piekne-rosliny-i2149252265.html
2924
#Anonim2924 nieaktywny
4 marca 2012r. o 12:41
nie, ja kupiłem taki:[img=1330861226_n2wfrz3.gif]

Dopisane 04.03.2012r. o godz. 12:41:

[img=1330861299_1zgz9r4.jpg]
~ niezalogowany
4 marca 2012r. o 12:50
WujekDobrraRada napisał(a): nie, ja kupiłem taki:[img=1330861226_n2wfrz3.gif]Dopisane 04.03.2012r. o godz. 12:41:[img=1330861299_1zgz9r4.jpg]
Tak ,tylko mi chodzi o trochę tańszy :)Czy to nie jakas podróba i nie zaszkodzi rybkom :)
2924
#Anonim2924 nieaktywny
4 marca 2012r. o 12:56
ten nie jest żadną podróbą i rybkom nie szkodzi :-) a rybki mam bardzo delikatne - paletki.
Jeśli chcesz coś taniej to PlantaMin sprzedawany jest też w mniejszych opakowaniach, chyba 100ml jest najmniejsze, o proszę:

http://allegro.pl/tetra-plantamin-100ml-i2156703165.html

Jest też w Rekinie w Tesco. Proponuje też dodawać TetraVital lub Sera Fishtamin. Ja daję Tetrę bo Sera przesadnie droga. Są to witaminy i minerały dla ryb, ale roślinki też na tym korzystają bo zdrowa ryba to zdrowa kupa a roślinki lubią kupy :-). A tak na poważnie to rośliny z tego też coś tam przyswajają.

Pozdrawiam
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!