Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ niezalogowany
27 lutego 2012r. o 18:17
Shakur napisał(a): A jakie to jest akwarium i jaka obsada?

80 litrów

5 gupików
i krewecie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4669
#Shakur nieaktywny
28 lutego 2012r. o 16:57
~ napisał(a):
Shakur napisał(a): A jakie to jest akwarium i jaka obsada?

80 litrów

5 gupików
i krewecie

Ok, to myślę że te młode 5 ode mnie będą miały spokój na 100 %.
Jakby wyglądała nasza wymiana?;)

Dopisane 28.02.2012r. o godz. 16:57:

~ napisał(a): One nie są młode. Chciałabym je oddać, żeby móc kupić jakieś małe rybki (mieczyki, gupiki). Więcej informacji udzielę na gg 7060833

Tak na przyszłość, proszę nie mieszać gupików z mieczykami;)
~ niezalogowany
28 lutego 2012r. o 17:10
chodziło mi o gupiki lub mieczyki :)
378
peyooo
29 lutego 2012r. o 21:31
Witam, czy orientujecie się może, jaki jest poziom wapnia (Ca), magnezu (Mg) i fosforu (PO4) w bolesławieckiej kranówce? Niestety na stronie PWiK nie ma podanych tych parametrów.
2924
#Anonim2924 nieaktywny
29 lutego 2012r. o 21:36
Cięzko bedzie zwłaszcza z tym fosforem i magnezem... Co do wapnia to nie jest źle woda jest dość miękka, mieszając ją pól na pół z wodą z RO rozmnazałem w niej paletki. TwW i TwO nie pamietam niestety, ale TwO bylo tak w granicach 12 więc TwW tak 5-7.
Pozdrawiam
378
peyooo
29 lutego 2012r. o 21:55
Z twardością jest nawet lepiej, wg testów JBL i Zooleku: GH~7 i KH~4. Wrocławianie mogą nam pozazdrościć ;) Ciągle widzę u swoich roślin jakiś niedobór i myślę, że może to być Mg, dlatego chciałbym ustalić dawkę aby uzyskać stosunek Ca:Mg = 3:1. Chyba trzeba będzie spróbować zapytać bezpośrednio PWiK.
2924
#Anonim2924 nieaktywny
29 lutego 2012r. o 22:00
A co się dzieje z nimi ? Mi żółkły a to z braku zelaza, stosuje teraz symfonię zlota w polączeniu z k2so4 a do tego tygodniowo setkę tetra plantamin i vitaltonic. Rosną jak wściekłe. Plantamin polecam na allegro za nieco ponad stówę kupilem kanister 5l.

Dopisane 29.02.2012r. o godz. 22:00:

mam 400l
378
peyooo
1 marca 2012r. o 23:03
U niektóre łodygowców są blade listki, które miejscami robią się przezroczyste i mają dziurki. Początkowo podejrzewałem żelazo, następnie fosfor. Od dłuższego jednak czasu utrzymuję Fe na poziomie 0,2ppm i PO4 1,5ppm, a poza tym, że mały heniek zaczął tworzyć ładny dywan, zmian nie zauważyłem. Podaję K2SO4 + KH2PO4 i symfonię złota + Fe, pod żwirkiem jest ziemia, a CO2 leci z butli.

Dopisane 01.03.2012r. o godz. 23:03:

Rozmawiałem dziś z bardzo miłą panią z laboratorium PWiK, która powiedziała, że były już wcześniej osoby z podobnym pytaniem, dlatego przeprowadzą badania (w tym na pewno Ca i Mg) i w ciągu trzech tygodni informacja powinna znaleźć się na ich stronie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza