szybc napisał(a): już kiedys pytałem, ale poprosze jeszcze raz.
Zna ktoś może historie pałacu przy ul. Zgorzeleckiej? dzisiejsza szkoła specjalna?Dopisane 22.01.2019r. o godz. 07:06:już kiedys pytałem, ale poprosze jeszcze raz.
Zna ktoś może historie pałacu przy ul. Zgorzeleckiej? dzisiejsza szkoła specjalna?
mir.ko napisał(a): bo nic solidnego tam nie stało :)
mi najbardziej szkoda starostwa z K. Miarki ...
mir.ko napisał(a): królewski urząd powiatowy , po przekątnej do piekarni, teraz stoi tu blok
https://boleslawiec.fotopolska.eu/Boleslawiec/u157637,ul_Miarki_Karola.html
~~Czarnofioletowa Ułudka napisał(a):szybc napisał(a): już kiedys pytałem, ale poprosze jeszcze raz.
Zna ktoś może historie pałacu przy ul. Zgorzeleckiej? dzisiejsza szkoła specjalna?Dopisane 22.01.2019r. o godz. 07:06:już kiedys pytałem, ale poprosze jeszcze raz.
Zna ktoś może historie pałacu przy ul. Zgorzeleckiej? dzisiejsza szkoła specjalna?
wzniesiony w roku 1857 dla hrabiego Pucklera- palacyk w stylu gotyckim,
pozniej w posiadaniu hrabiego Hatzfelda ( organizatora koncertow muzycznych)
nastepnie mieszkal tam Anglik - Samuel Woller, wlasciciela zakladow tekstylnych "Concordia".
od 1926 funkcjonowal jako Jugendhaus
chyba od 1933 byla tam Szkoła Służb Pracy Rzeszy(R.A.D)
W 1944 roku w pałacyku Pücklera przy Görlitzerstrasse w Bunzlau (ulica Zgorzelecka; ) zorganizowano przejściowy obóz jeniecki dla powstańców warszawskich, wywożonych w głąb Niemiec.
szybc napisał(a):~~Czarnofioletowa Ułudka napisał(a):szybc napisał(a): już kiedys pytałem, ale poprosze jeszcze raz.
wzniesiony w roku 1857 dla hrabiego Pucklera- palacyk w stylu gotyckim,
pozniej w posiadaniu hrabiego Hatzfelda ( organizatora koncertow muzycznych)
nastepnie mieszkal tam Anglik - Samuel Woller, wlasciciela zakladow tekstylnych "Concordia".
od 1926 funkcjonowal jako Jugendhaus
chyba od 1933 byla tam Szkoła Służb Pracy Rzeszy(R.A.D)
W 1944 roku w pałacyku Pücklera przy Görlitzerstrasse w Bunzlau (ulica Zgorzelecka; ) zorganizowano przejściowy obóz jeniecki dla powstańców warszawskich, wywożonych w głąb Niemiec.
a czy jest możliwe by było to własnością jakiegoś polskiego mieszkańca???
przed w czasie lub po wojnie, bo mi ktoś takie rzeczy opowiadał