Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Zapraszamy
BolecFORUM Nowy temat

Naziemna telewizja cyfrowa

~autor nieznany niezalogowany
18 września 2012r. o 16:46
~ napisał(a): Gdy wprowadzą tv cyfrową to odbiór sygnału będzie odbywał się poprzez jakie złącze? Dalej to kablówkowe? Czy może doprowadzą mi do domu jakieś HDMI? Bo jak odbierać sygnał cyfrowy kablem analogowym?
Pozdrawiam

tobie to już nawet ojciec Pablita nie pomoże...
użyj google człowieku.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
18 września 2012r. o 17:50
~autor nieznany napisał(a):
~ napisał(a): Gdy wprowadzą tv cyfrową to odbiór sygnału będzie odbywał się poprzez jakie złącze? Dalej to kablówkowe? Czy może doprowadzą mi do domu jakieś HDMI? Bo jak odbierać sygnał cyfrowy kablem analogowym?
Pozdrawiam

tobie to już nawet ojciec Pablita nie pomoże...
użyj google człowieku.

Może źle sprecyzowałem, przez co znalazł się już pierwszy "życzliwy" co ma za dużo czasu i z nudów docina innym a nie wnosi nic do tematu. Może zabierz się za lekcje na jutro do szkoły. Nie muszę być specjalistą w każdej dziedzinie, a jakby nie takie tematy, to ty specjalisto skąd brałbyś informacje? I po co w takim razie byłoby google ... człowieku.

Może jest ktoś kto chciałby się podzielić wiedzą? Nie chodzi mi o dokupienie anteny, ani też o zakup dekodera cyfrowego a'la Cyfrowy Polsat/Platforma N. Mając stary telewizor konieczne jest dokupienie dekodera, a posiadając nowy telewizor (hdmi i inne) to jak mogę odbierać telewizję z kablówki? Czy może i tak potrzeba będzie dokupienie dekodera?
~ niezalogowany
18 września 2012r. o 18:09
Dostaniesz jak zwykle sygnał kablem koncentrycznym. Kable euro, cinche, HDMI podłącza się dopiero od dekodera. Nowy telewizor dekoder ma w sobie i przetworzy już sobie sam cyfrówkę z koncentrycznego. Cyfrowa telewizja obowiązuje już od kilkunastu lat i łapie się ją anteną satelitarną która składa się z konwertera na kablu koncentrycznym który jest podłączony do tunera sat. Dopiero od tunera satelitarnego podłączamy sygnał przetworzony i idzie on kablem cinche lub euro. Aby mieć hdtv trzeba podłączyć tuner z telewizorem kablem HDMI.
Czy to zwykła cyfrówka z sat czy cyfrówka z anteny na dachu czy z kablówki wszystko idzie po kablu koncentrycznym.
W kablówce też przesyłają obraz z telewizji cyfrowej, tylko że ten obraz traci na jakości w sieci kablowej i nazywamy go analogowym (w cudzysłowie).
Czyli podsumowując sygnał nadawcy zawsze idzie po kablu koncentrycznym a cyfrówką staje się dopiero po przerobieniu go przez tuner. Cyfrowy obraz można osiągnąć tylko od tunera do tv i po kablach cinche, euro i HDMI. Może są jeszcze jakies kable ale teraz wyleciały mi z głowy, ale zawsze stosuje się je dopiero od tunera.
~ niezalogowany
18 września 2012r. o 18:15
Aha. Kablówka daje tuner cyfrowy jeżeli wykupisz u nich sygnał cyfrowy (sygnał po koncentrycznym). Kable euro lub hdmi też powinien posiadać w zestawie.
Nie musisz nic kupować dodatkowo.
Tuner w nowym telewizorze już nie ma znaczenia bo tu masz tylko sam tuner a oni dają tuner z dekoderem sygnału. Twój tuner w telewizorze nie ma wbudowanego systemu w którym kodowany jest sygnał kablówki
i musisz mieć ich tuner z dekoderem. Ten tuner w nowym tv nadaje się tylko do telewizji z anteny na dachu.
~Aga niezalogowany
18 września 2012r. o 18:18
mam pytanie..w jakim kierunku mam ustawic antene szerokopasmowa aby odbierax MUX2??? teraz fapie jedynie MUX1. Latalam po dachu z antena i probowalam ustawiac w roznych kierunkach i nie moge zlamac tego MUX2, ja chce TVN !!! pomocy
~gre niezalogowany
18 września 2012r. o 19:10
Ustaw antene kierunkowa na północ w stronę Żar. Złapiesz MUX2, a z tyłu listkiem wstecznym odbierzesz MUX1 ze Śnieżnych Kotłów.
~xxx niezalogowany
18 września 2012r. o 21:05
czestotliwosc 634 Hz I WTEDY ŁAP SYGNAŁ ANTENĄ NA TYM PAŚMIE SĄ WSZYSTKIE KANAŁY OCZYWIŚCIE W STRONĘ ŻAR:)
~DVBT niezalogowany
19 września 2012r. o 8:40
Fachowcóf jak mrófkóf. Co jeden to lepszą ma teorię. Ale każdy musi ją wygłosić na forum.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.