~gre napisał(a): Możliwe, jeśli masz antenę ze wzmacniaczem o zbyt dużym wzmocnieniu, to sygnał silniejszego MUX1 może być zniekształcony nieliniowo przez wzmacniacz.
Wyłączyłem zasilanie i mam całkowitą "ciemność". Jak miałem włączony wzmacniacz to wyszukuje mi MUX-2 i czeskie. Jak wyłączę zasilacz to mam totalne "0".
~gre napisał(a):
Modulacja stosowana w TV ctfrowej DVB-T jest bardzo wrażliwa na zniekształcenia nieliniowe sygnału.
Polecam najprostszą antenę typu yagi bez wzmacniacza, wywal starą siatkową.
Wzmacniacz tylko jeżli kabel pomiędzy anteną a tv jest na prawdę długi (>10m).
Z definicji wzmacniacz ma skompensować stratę kabla - nie poprawi sygnału z anteny.
Antenę, którą mam zamontowaną to WIWA AN220, jak ją kupowałem we wrześniu/październiku to było ok. Niestety, na drodze anteny stanął budynek (w listopadzie pokryli dach dachówką) i od tego czasu zaczęły się braki w sygnale - ale bardziej myślalem że jest to spowodowane testami na śnieżnych kotłach aż do teraz kiedy bardziej wgłębiłem się w temat.
Co do anteny typu yagi to niestety ale jest to za duże urządzenie a nie chcę zrobić z balkonu centrum nadawczego :)
Poszperałem w necie na ten temat i znalazłem takie rozwiązanie: http://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/
Chyba dzisiaj podjadę do Brico, kupię co niezbędne i się pobawię :)
Dzięki za pomoc, jakby komuś przyszło inne rozwiązanie do głowy to wrzucajcie, chętnie poczytam. :)