Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Metrohouse zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Naziemna telewizja cyfrowa

4743
#MANSON nieaktywny
5 marca 2013r. o 18:08
[img=1362503295_q7usoil.jpg]
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~DTV niezalogowany
5 marca 2013r. o 18:14
ale wy tu wszyscy bajki opowiadacie po prostu ma źle ustawioną antenę wystarczy minimalnie skierować w prawo lub lub w lewo
na tych dwóch kanałach nadają śnieżne kotły na jednym jest jeden multipleks a na drugim drugi dtv 48 i 37 wystarczy wejść w meni tv ustawienia dtv wcisnąć kanał 37 i 48 ustawić max jakość sygnału wcisnąć automatyczne wyszukiwanie i już wszystkie programy są....
~gre niezalogowany
5 marca 2013r. o 19:15
~DTV napisał(a): ale wy tu wszyscy bajki opowiadacie po prostu ma źle ustawioną antenę wystarczy minimalnie skierować w prawo lub lub w lewo
na tych dwóch kanałach nadają śnieżne kotły na jednym jest jeden multipleks a na drugim drugi dtv 48 i 37 wystarczy wejść w meni tv ustawienia dtv wcisnąć kanał 37 i 48 ustawić max jakość sygnału wcisnąć automatyczne wyszukiwanie i już wszystkie programy są....

nie wierze - takie proste i sam na to nie wpadł?
kurcze 5 lat studiów 10 pracy w radiokomunikacji i wyszło że bajki opowiadam :]
4940
#rock4 nieaktywny
6 marca 2013r. o 8:18
~gre napisał(a): Możliwe, jeśli masz antenę ze wzmacniaczem o zbyt dużym wzmocnieniu, to sygnał silniejszego MUX1 może być zniekształcony nieliniowo przez wzmacniacz.

Wyłączyłem zasilanie i mam całkowitą "ciemność". Jak miałem włączony wzmacniacz to wyszukuje mi MUX-2 i czeskie. Jak wyłączę zasilacz to mam totalne "0".
~gre napisał(a):
Modulacja stosowana w TV ctfrowej DVB-T jest bardzo wrażliwa na zniekształcenia nieliniowe sygnału.
Polecam najprostszą antenę typu yagi bez wzmacniacza, wywal starą siatkową.
Wzmacniacz tylko jeżli kabel pomiędzy anteną a tv jest na prawdę długi (>10m).
Z definicji wzmacniacz ma skompensować stratę kabla - nie poprawi sygnału z anteny.

Antenę, którą mam zamontowaną to WIWA AN220, jak ją kupowałem we wrześniu/październiku to było ok. Niestety, na drodze anteny stanął budynek (w listopadzie pokryli dach dachówką) i od tego czasu zaczęły się braki w sygnale - ale bardziej myślalem że jest to spowodowane testami na śnieżnych kotłach aż do teraz kiedy bardziej wgłębiłem się w temat.

Co do anteny typu yagi to niestety ale jest to za duże urządzenie a nie chcę zrobić z balkonu centrum nadawczego :)

Poszperałem w necie na ten temat i znalazłem takie rozwiązanie: http://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/
Chyba dzisiaj podjadę do Brico, kupię co niezbędne i się pobawię :)

Dzięki za pomoc, jakby komuś przyszło inne rozwiązanie do głowy to wrzucajcie, chętnie poczytam. :)
~gre niezalogowany
6 marca 2013r. o 20:49
Wyłączenie zasilania spowoduje że stłumisz sygnał, dlatego nie masz wtedy odbioru.

Oglądałem parametry anteny Wiwa, producent pisze o wzmocnieniu 48dBi – to na prawdę dużo.
Sama antena bez wzmacniacza przy tej konstrukcji (biquad) ma zysk około 11dBi.
Oznacza to że wzmacniacz tej anteny ma około 37 dB czyli wzmacnia moc sygnału 5000 razy.
Tyle samo razy wzmocni słaby sygnał z dalekiego nadajnika TV który chcesz odbierać jak i silne zakłócenie (sygnał niepożądany) np. od stacji bazowej sieci komórkowej lub innego nadajnika który jest blisko Ciebie.

Ja wiem że handlowcy wciskają ludziom takie anteny za 100zł twierdząc że tv cyfrowa tego wymaga. To tak na prawdę brak wiedzy i doświadczenia z ich strony i naciąganie klientów.
Sam sobie odpowiedziałeś znajdując w sieci opis jak samemu zrobić antenę biquad w zasadzie taką samą jak kupiłeś w sklepie. Pobawić zawsze się można...

Co do anteny Yagi to nie musi ona być specjalnie długa, ja odbieram na takiej:

http://tinyurl.com/cojytvj

ma tylko 0.5m długości. Cena kilka razy niższa. Fizyka ta sama.

Jeśli nadajnik masz przesłonięty budynkiem, warto poeksperymentować i poszukać sygnału odbitego np. od ściany – przychodzącego z całkiem innego kierunku niż pozycja nadajnika.
Pokręć anteną ostro w różne strony i poszukaj.
W przypadku cyfrowej TV to działa bardzo dobrze i przynosi zysk energii, w analogowej tv miałbyś tylko zjawy na ekranie wynikające z opóźnienia sygnału odbitego.
4940
#rock4 nieaktywny
6 marca 2013r. o 22:21
@gre: widzisz... mądrego to i warto posłuchać... :)
Jak dziś pamiętam szukając po bolesławieckich sklepach anteny proponowali mi anteny typu yagi, jednak były one przynajmniej tej wielkości: http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_eco_A2660.htm
Pierwsze co nasunęło mi się widząc tą antenę to czasy studiów kiedy to wspólnie z współlokatorami suszyliśmy na bardzo podobnej antenie skarpetki :)
@gre orientujesz się gdzie można w Bolcu kupić tej wielkości antenę o której wspomniałeś? Jeśli by z anteną samoróbką nie wyszło spróbowałbym z tą anteną :)
~gre niezalogowany
7 marca 2013r. o 20:16
Niestety rzadko bywam w b-cu, nie wiem gdzie można taką antenkę kupić.
Swoją kupiłem bezpośrednio w dipolu.
Podsumowując: mitem jest że tv cyfrową odbierzemy na przysłowiowym drucie, jak i mitem jest konieczność wymiany anten na nowe – dużo droższe.
Problemy w istniejących instalacjach najczęściej wynikają ze zbyt silnych wzmacniaczy np. w popularnych antenach „siatkowych”.
Powodzenia w eksperymentowaniu!
~niezorientowany niezalogowany
24 marca 2013r. o 17:07
A czy w B-c MUX 3 jest odbieralny? Jeżeli tak to z którego kierunku?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza