Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Naziemna telewizja cyfrowa

~Becia niezalogowany
11 lutego 2013r. o 9:31
WatchWinder napisał(a): Tak, tylko katalog to nie to samo co osobista opinia kogoś, kto sam musial to zrobic i mogl miec kontakt z rzetelnym lub mniej fachowcem. :|

Mi antenę satelitarną zakładał pan Józio. Bardzo rzetelny i niedużo wziął. Ale co z tego jak pan Józio nie miał sprzętu do dokładnego ustawienia anteny i musiałam zwrócić się do cyfry, aby ktoś przyjechał i ustawił mi antenę, bo przy każdym większym zachmurzeniu był komunikat brak sygnału , albo robiły się kwadraciki.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
749
#Rekin nieaktywny
23 lutego 2013r. o 7:05
Demonides napisał(a): Od listopada ze Śnieżnych Kotłów na 37 kanale (tj. częstotliwości 602,00 MHz) nadawany jest MUX-2 (Polsat, TVN, TV 4 - Czwórka, TV Puls, TVN7, Polsat Sport News, TV 6, TV Puls 2).
Czy ktoś w Bolesławcu odbiera MUX-2 ze Śnieżnych Kotłów?
Jeżeli tak to na jakiej antenie – kierunkowej, czy szerokopasmowej?

Źródło: Multipleks 2 ze Śnieżnych Kotłów
http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl/2012/11/multipleks-2-ze-snieznych-kotlow/

Moc z jaką jest nadawany MUX-1 i 2 (MUX-1 – 100kW, MUX-2 – 50kW).
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=135

ja mam ustawioną antene na "kotły" i odbieram kanały o które pytasz, tj. Polsat, TVN, TV 4 - Czwórka, TV Puls, TVN7, Polsat Sport News, TV 6, TV Puls 2

<u><b>VAG Inside </b></u>
~mir.ko niezalogowany
4 marca 2013r. o 16:39
uzywa juz ktos z was takiej karty dvb-t + antenka pokojowa [koszt 50 zł ] ?
[img=1362411545_bkyvqj6.jpg]
[img=1362411564_puihk2a.jpg]
~MKS niezalogowany
4 marca 2013r. o 23:10
Ja mam antenę skierowaną na Jelenią Górę . Odbieram ogólnie 43 kanały. 36 telewizyjnych i 7 radiowych . 15 polskich telewizyjnych a reszta to czeskie i niemieckie kanały . Natomiast kanały radiowe odbieram tylko zagraniczne żadnego polskiego nie odbieram radia.
Jestem z Nowogrodźca . Jeśli więc ktoś odbiera mniej niż 43 kanały w Nowogrodźcu to musi wymienić antenę na nową antenę szerokopasmową . Ja na starej łapałem tylko 8 kanałów a wymieniłem Ją na nową od razu po zaprogramowaniu odbieram 43 kanały.Antenę należy dobrze ustawić i potem zaprogramować kanały w funkcji wyszukiwania dotyczy do dekodera jak i telewizora z tym wejściem na telewizję cyfrową naziemną .
4940
#rock4 nieaktywny
5 marca 2013r. o 11:33
jak to możliwe, że w Bolesławcu odbieram programy z MUX-2 (raz na 10 min. przytnie obraz ale jakoś nie przeszkadza), a MUX-1 nie. Przecież wg tych danych: MUX-1 – 100kW, MUX-2 – 50kW powinienem mieć nawet lepszy odbiór MUX-1 niż MUX-2! Dobrze rozumuję?
~Hmmm niezalogowany
5 marca 2013r. o 11:40
Miałem problem z odbiorem naziemnej tv cyfrowej i podlaczylem kabel od kablowki do dekodera.. Okazało się, że mam wszystkie MUX1 i MUX 2 i dodatkowe kanały w jakości cyfrowej.. ponoć wprowadzają nowe kanały w tym trybie nadawnia - docelowo ma być ich około 40 do końca marca.. Potwierdzona informacja po kontakcie telefonicznym z biurem Azartu..
~mks niezalogowany
5 marca 2013r. o 16:54
http://www.telewizja-cyfrowa.com/nadajniki.html

Wszystko o telewizji cyfrowej naziemnej oraz gdzie są rozmieszczone nadajniki .

~gre niezalogowany
5 marca 2013r. o 17:38
rock4 napisał(a): jak to możliwe, że w Bolesławcu odbieram programy z MUX-2 (raz na 10 min. przytnie obraz ale jakoś nie przeszkadza), a MUX-1 nie. Przecież wg tych danych: MUX-1 – 100kW, MUX-2 – 50kW powinienem mieć nawet lepszy odbiór MUX-1 niż MUX-2! Dobrze rozumuję?

Możliwe, jeśli masz antenę ze wzmacniaczem o zbyt dużym wzmocnieniu, to sygnał silniejszego MUX1 może być zniekształcony nieliniowo przez wzmacniacz.
Modulacja stosowana w TV ctfrowej DVB-T jest bardzo wrażliwa na zniekształcenia nieliniowe sygnału.
Polecam najprostszą antenę typu yagi bez wzmacniacza, wywal starą siatkową.
Wzmacniacz tylko jeżli kabel pomiędzy anteną a tv jest na prawdę długi (>10m).
Z definicji wzmacniacz ma skompensować stratę kabla - nie poprawi sygnału z anteny.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Manilift zaprasza
REKLAMA Media Expert zaprasza