cemoi07 napisał(a): Przyjrzałem się temu zdjęciu, dzięki, przyznaję iż orzeł patrzący w lewo, zburzył moją skromną wiedzę.
Przyznaję, że nie wiem co to za orzeł, bo orzeł to jest. Będę dociekał, a na razie przepraszam i wycofuję się z opinii o adwersarzu.
~Bolesławianin... napisał(a): To jest ciekawa widokówka, kto zgadnie gdzie to jest ???
MiM napisał(a): Orzeł śląski w praskiej katedrze św. Wita też ogląda swoje lewe skrzydło. Ma jednak biały łuk od skrzydła do skrzydła i rozstawione szpony.
http://nietylkowroclaw.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?4,2010Dopisane 06.04.2012r. o godz. 19:02:~Bolesławianin... napisał(a): To jest ciekawa widokówka, kto zgadnie gdzie to jest ???
"Budowlanka"
~Bolesławianin... napisał(a): Bingo !!!
~Bolesławianin... napisał(a): Co do strącenia orła z wieży ratuszowej to słyszałem również taką historię, że podczas wizytacji miasta po wojnie przez Role - Żymierskiego, tenże zdziwił się, że jeszcze ta faszystowska wrona widnieje na ratuszu. Znalazł się śmiałek, który bez zabezpieczeń wlazł na czasze ratusza i siekierą strącił wiatrowskaz w kształcie orła.
Poniżej ten wiatrowskaz, reprodukcja zdjęcia z 1863 roku.
Chociaż wg. mnie jako ratuszowy kurek widniały dwa różne orły - widać to na widokówkach z różnego okresu...