Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Ustawa śmieciowa - dobrodziejstwo czy złodziejstwo?
~Panna na tyldzie niezalogowany
7 stycznia 2013r. o 13:28
~pietrek1 napisał(a): ... W Niemczech w zeszłym roku zrobiono dokładnie odwrotną reformę rynku śmieciowego niż w Polsce. Uwolniono w 100% rynek. Szacowano, ze Niemcy, jako społeczeństwo, zaoszczędzili na tym około miliarda euro w zeszłym roku. Wieksza konkurencja, mniejsze opłaty. I wali mnie, czy moje śmieci będzie wywoziła firma zza Nysy Łużyckiej, czy Pan Henio z ZGKiM-u. Ważne jest ile mi ubędzie z portfela.

No :) I teraz ten brakujący w portfelach śmieciowych biznesmenów miliard Euro , gdzieś trzeba będzie odzyskać :D Może na Ukraine ich wysłać , co myślisz Pietrek ? :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
9879
#panda nieaktywny
7 stycznia 2013r. o 13:42
... i jeszcze pytanie! dlaczego mamy dawać zarabiać na śmieciach innym?

Zachowajmy firmę komunalną, restrukturyzujmy ją, usprawniajmy organizację pracy, inwestujmy w odzyskiwanie, róbmy my na tym interes. A zyski z interesu śmieciowego pozwolą obniżać opłaty za wywóz śmieci! To takie proste :)

Dopisane 07.01.2013r. o godz. 13:42:

do wszystkich inwestycji śmieciowych UE też chętnie się dołoży :)
~pietrek1 niezalogowany
7 stycznia 2013r. o 14:12
panda napisał(a): ... i jeszcze pytanie! dlaczego mamy dawać zarabiać na śmieciach innym?

Zachowajmy firmę komunalną, restrukturyzujmy ją, usprawniajmy organizację pracy, inwestujmy w odzyskiwanie, róbmy my na tym interes. A zyski z interesu śmieciowego pozwolą obniżać opłaty za wywóz śmieci! To takie proste :) Dopisane 07.01.2013r. o godz. 13:42:do wszystkich inwestycji śmieciowych UE też chętnie się dołoży :)

I Ty w to wierzysz?? Przecież żyjesz od lat w tym samym kraju. Rządzili już różni, wszelkiej maści politykierzy. Czy coś w komunalnych spółkach, oprócz osób pierdzących w stołki w zależności od opcji rządzącej, się zmieniło??
Tylko prywatyzowanie takich reliktów może przynieśc jakiś wymierny efekt.
9879
#panda nieaktywny
7 stycznia 2013r. o 14:21
~pietrek1 napisał(a):
I Ty w to wierzysz?? Przecież żyjesz od lat w tym samym kraju. Rządzili już różni, wszelkiej maści politykierzy. Czy coś w komunalnych spółkach, oprócz osób pierdzących w stołki w zależności od opcji rządzącej, się zmieniło??
Tylko prywatyzowanie takich reliktów może przynieśc jakiś wymierny efekt.

TO NIE JEST KWESTIA WIARY! Masz pojęcie o temacie właśnie, jak byś to ty był reliktem ;) czy masz bliższe dane chociaż o jednej ze spółek miejskich? a ja tak! Zmiany to kwestia organizacyjna. Rozwój technologiczny to kwestia organizacyjna. Restrukturyzacja nie oznacza zniszczenia firmy! Brakuje Ci wiedzy, a brak wiedzy kosztuje :) Uwierz mi w perspektywie czasu Niemcom zapłacisz więcej, a oni zrobią na tym złoty interes, jak to jest w krajach skandynawskich, gdzie odzysk ze śmieci wynosi blisko 90%!
~pietrek1 niezalogowany
7 stycznia 2013r. o 14:31
no to pochwal sie kolego swoją wiedzą. Bo widzisz, ja do wiekszości problemów podchodzę praktycznie.
Przykład.
Podpisałem umowę na wywóz odpadów ze spółką miejską z Gryfowa. Dość, ze przyjeżdżali jak chcieli, płaciłem więcej, to jak podjechałem do biura, dowiedzieć sie dlaczego tak jest, Pani z rozbrajającą szczeroscią powiedziała mi, że jest wolny rynek i jak mi sie nie podoba, to mogę zmienić firmę.
Tak też zrobiłem. Podpisałem nową umowę, w zeszłym roku z firmą IZERY sp. z o.o. Dość, ze płacę mniej, to z terminowym wywozem śmieci nie ma żadnego problemu.
W spółeczce miejskiej, mają mnie gdzieś, bo przecież jak im sie budżet nie domknie, to burmistrz z radą dołożą. Jak Izery będą pod kreską, to firma zniknie z rynku.
Proste??

wracając do tematu, bo jak w kjażdym wątku, to i w tym zrobił sie niemały gnój. Wazne są "niemce", a nie odpady :D
U nas na wsi było ostatnio zebranie z włodarzami miasta. Od połowy przyszłego roku będziemy płącić od gospodarstwa domowego. 45 złociszy za odpady segregowane. Zapłącę 5 złotych m-nie więcej. Do przełknięcia.
211
skorn
7 stycznia 2013r. o 18:59
http://prawo.rp.pl/artykul/757919,967523-TK-zbada-ustawe-o-utrzymaniu-czystosci-i-porzadku-w-gminach.html

<i>
9879
#panda nieaktywny
7 stycznia 2013r. o 22:49
~pietrek1 napisał(a): no to pochwal sie kolego swoją wiedzą. Bo widzisz, ja do wiekszości problemów podchodzę praktycznie.
Przykład.
Podpisałem umowę na wywóz odpadów ze spółką miejską z Gryfowa.
[...]
wracając do tematu, bo jak w kjażdym wątku, to i w tym zrobił sie niemały gnój. Wazne są "niemce", a nie odpady :D
[...]

Próbowałem temat ogarnąć najprościej, jak to możliwe. Jednak wydaje mi się, że troszkę zmieniasz kierunek rozumowania. Twoje przykłady są podwórkowe, nie dostrzegasz szerszej perspektywy? Twoje przykłady dowodzą, że tzw wolny rynek tak naprawdę niczego nie poprawi! Ponadto twoje przykłady dotycza tylko firm wywozowych. I znów powtórzę, że temat jest dużo szerszy, niż twoje osobiste subiektywne odczucia z kontaktów z tymi firmami.

Sugerujesz, że jestem uprzedzony do "niemców" - otóż zdecydowanie nie! Nie chwytasz ekonomicznej strony tematu? To samo dotyczy czechów, czy słowaków! czy innych naszych sąsiadów. Interes śmieciowy jest żyłą złota! rozumiesz? a ty chcesz ten złoty interes oddawać innym?

przykro mi, ale nie będę się chwalił "wiedzą" :) Wszystko możesz znaleźć w sieci. Interesują cię nasze miejskie spółki, to sobie poszukaj tej wiedzy sam. Wiedzę, którą sam znajdziesz będziesz sto razy bardziej szanował.

5413
#Przemyslaw nieaktywny
7 stycznia 2013r. o 23:28
Ustawa śmieciowa wylądowała w miejscu , które może wywalić ją na zasłużony śmietnik.

http://biznes.onet.pl/trybunal-konstytucyjny-zbada-ustawe-smieciowa,,5387623,1,news-detal
W przypadku gdy rzeczona ustawa wyląduje na śmietniku rozpocznie się prawdziwa batalia o losy śmieci i sposoby naliczania cen.Wszystkie samorządy rozpoczną samodzielne prace nad normalizacją systemu wywozu i utylizacji śmieci.Dopiero wtedy okaże się czy potrafią stanąć na wysokości zadania i przekształcić spółki komunalne w firmy służące maksymalnie lokalnym społecznościom.

Szanuj innych i licz że w zamian uszanują Ciebie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza