Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Metrohouse zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Ustawa śmieciowa - dobrodziejstwo czy złodziejstwo?
~gizek niezalogowany
3 grudnia 2012r. o 15:51
~ napisał(a): A co to ma wspólnego że Partia Palikota głosowała za tą ustawą przecież pan Przemysław wcale nie musi tego popierać ,Ja nie jestem zwolennikiem PIS a też wkurza mnie ta ustawa bo wszyscy na tym stracimy tylko skorzystają Firmy zajmujące się odbiorem śmieci i Gminy .

Jak to nie musi popierać, ma obowiązek popierać partię której jest członkiem i przedstawicielem w Bolesławcu!
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
3 grudnia 2012r. o 16:02
Dyskusja bezprzedmiotowa poniewaz wtedy kiedy głosowano nad ustawą śmieciową Ruchu Palikota nie było w Sejmie :>

Zmoderowano 03.12.2012 godz.19:49 - powód: korekta cytowania (sentinel)
~Przemysław niezalogowany
3 grudnia 2012r. o 19:14
panda napisał(a): Założenie jest takie, że jeżeli będzie obowiązek opłat za wywóz śmieci, to już nikomu się nie będzie chciało wyrzucać w lesie, jednak obawiam się, że i tak się z tym przeliczą. Ponadto za wszystkie dzikie wysypiska będzie odpowiadać Gmina, która najprawdopodobniej przy wyborze firmy, a potem przy podpisaniu umowy zawrze porządkowanie dzikich wysypisk. Inna rzecz, że Gmina z opłat będzie miała taką kasę, że to nie będzie żaden problem. Natomiast problem to będziemy mieli my, ponieważ to my za to wszystko zapłacimy.

Ta dyskusja lekko mija się z głównym wątkiem którego intencją jest debata publiczna nad najbardziej racjonalnym i sprawiedliwym dla mieszkańców systemem opłat za wywóz śmieci .Sprawa dzikich wysypisk jest osobnym tematem praktycznie bez związku z tym.Będzie ona niebawem poddana w taki sam sposób publicznej ocenie.
Wszystko zależy jaka forma opłat zostanie wybrana .Na wstępie zaproponowałem że jedynym sprawiedliwym i wymiernym sposobem jest zapłata z jednostkę wyprodukowanych śmieci pomnożona przez 4 , gdyż z taką częstotliwością odbywa się odbiór .Taki system pozwoli zachować ustalony rytm odbioru , stałą cenę na takim samym poziomie jak jest teraz oraz uratuje firmę komunalną , która mogła by zostać sprywatyzowana / na przykład przez akcjonariat pracowniczy /. Należy jak najszybciej zredukować ilość spółek komunalnych aby wyjąć je z pod zarządzania samorządowego.[img=1354558498_kulxyrq.jpg]
9879
#panda nieaktywny
3 grudnia 2012r. o 19:25
~Przemysław napisał(a):

Sprawa dzikich wysypisk jest osobnym tematem praktycznie bez związku z tym.Będzie ona niebawem poddana w taki sam sposób publicznej ocenie.
Wszystko zależy jaka forma opłat zostanie wybrana .Na wstępie zaproponowałem że jedynym sprawiedliwym i wymiernym sposobem jest zapłata z jednostkę wyprodukowanych śmieci pomnożona przez 4 , gdyż z taką częstotliwością odbywa się odbiór .

Ustawa powstała między innymi dla celów proekologicznych. Likwidacja dzikich wysypisk jest głównym celem. Tego wymaga UE. A niby dlaczego x4? czy częstotliwość wywozu śmieci nie mierzy się czasem napełnienia pojemników?!

Forma opłat powinna zapewnić jedynie pokrycie kosztów wywozu śmieci, a nie źródłem zysków dla budżetu miasta!
2900
#falco nieaktywny
3 grudnia 2012r. o 19:59
kiedy zwróciłem uwagę sąsiadce że kontener nie jest po to by zaraz po jego opróżnieniu napełniać od razu świeżo skoszoną trawą z ogródka załapałem się na ,,wiązankę,, :D
bynajmniej nie kwiatów z ogródka ;)
a pózniej są żale że śmieci się walają dookoła kontenera :D
heheh...

"bierz życie z każdym oddechem..."
~ niezalogowany
3 grudnia 2012r. o 20:11
~Przemysław napisał(a): Wszystko zależy jaka forma opłat zostanie wybrana .Na wstępie zaproponowałem że jedynym sprawiedliwym i wymiernym sposobem jest zapłata z jednostkę wyprodukowanych śmieci pomnożona przez 4 , gdyż z taką częstotliwością odbywa się odbiór .
Dlaczego niby 4 razy ja mam podpisaną umowę i śmieci są odbierane 2 razy w tygodniu i to w zupełności wystarcza na jedną osobę. Dlaczego niby według Ciebie miałbym płacić teraz za 4 wywozy.
~> niezalogowany
3 grudnia 2012r. o 20:12
Wiadomość dnia - Tusk przyznł się publicznie do błędu w sprawie ustawy o odpadach
9879
#panda nieaktywny
3 grudnia 2012r. o 20:15
~ napisał(a):
~Przemysław napisał(a): Wszystko zależy jaka forma opłat zostanie wybrana .Na wstępie zaproponowałem że jedynym sprawiedliwym i wymiernym sposobem jest zapłata z jednostkę wyprodukowanych śmieci pomnożona przez 4 , gdyż z taką częstotliwością odbywa się odbiór .
Dlaczego niby 4 razy ja mam podpisaną umowę i śmieci są odbierane 2 razy w tygodniu i to w zupełności wystarcza na jedną osobę. Dlaczego niby według Ciebie miałbym płacić teraz za 4 wywozy.

Przemysław wyraźnie pogubił się w założeniach?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Metrohouse zaprasza