Pannazdzieckiem napisał(a): ~Panie daj pan spokój :) napisał(a):
ps Ja w księży nie wierzę jak w w mojego Stwórcę, ale w pełni rozumiem ich rolę i przyjmuję ją z szacunkiem.
Człowiek jest ważny , nie ... Kapłan Kościoła robiący karierę, taki podział widzę :)
Nie wiem co rozumiesz przez "robienie kariery" jako kapłan?
Jeśli idzie o ksieży to jak w każdej życiowej roli są oni oczywiście podzielneni na tych lepszych i gorszych. Tych z powołania i tych którzy niestety nie trafili ze swoim ludzkim wyborem. Osąd jednak pozostawmy Bogu bo wszyscy jesteśmy grzeszni i nikt każdy z Nas ma moc wpływania na swoje i innych życie.
Zażarci antyklerykałowie chcą jednak widzieć często problem jednostronnie czyli bezmyślnie powielają brednie jakoby każdy ksiądz to karierowicz, pedofil i zło wcielone. Jest to oczywista bzdura i fałsz narzucany nam niemal każdego dnia przez lewackie media.
Skoro Kościół to ludzie to zatem nie wymagajmy od niego niemożliwego. Naiwnym trzeba być, aby wymagać od jakiejkolwiek społeczności doskonałości i nieskazitelności. Gdyby tak było to znaczy, że są ludzie i nad-ludzie. Księża również chodzą do spowiedzi bo tak samo jak inni są tylko ludźmi. Ich rolą jest niesienie nadziei, głoszenie Ewangelii. Nawet święci - nim stali się świętymi dokonywali niejednkrotnie błędy więc czego wymagacie od księdza - doskonałości? proszę ...
Każdy kto deklaruje się Chrześcijaniniem (czy to Katolikiem czy Prawosławnym czy innym...) jest zobowiązany do tworzenia Kościoła oraz przyjmowania nauk Ewangeli. Nie ma tu drogi na skróty w rodzaju Bóg tak, ale jego nauki won. Niestety to jest fałszywa wiara ograniczająca się co najwyżej do choinki, prezentów i kilku obrzędów z których i tak nic się nie chce rozumieć.