Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Śpiewali i tańczyli na ludową nutę
~cłek ze wsi niezalogowany
23 czerwca 2013r. o 19:19
~lolo napisał(a): Panie Janie -

Dużo ludzi przyjechało wtedy z Bośni razem z prawdziwymi Polakami, ale np. mieli tylko bacie lub dziadka Polaka, no i tacy właśnie kultywują w Bolesławcu i okolicy swoje narodowościowe tradycje. To jest takie mocno wymieszane środowisko społeczne. Tu jest bardzo mało Polaków w 100%.

W takim razie Panie lolo,skoro oni propagują SWOJE tradycje bałkańskie powinni nazywać siebie "emigranci" z Jugosławii a nie "reemigranci", bo ci ostatni propagowaliby chyba tradycje polskie, przy okazji np. Dni miasta Bolesławca.

Zmoderowano 23.06.2013 godz.21:37 - powód: usunięte zbędne cytowanie (moderator)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Polak z Jugosławii niezalogowany
23 czerwca 2013r. o 20:49
To nie jest tak,że kultywuję się czyjeś tradycje,na Dolnym Śląsku nie ma utartych wielowiekowych tradycji polskich i my je teraz kształtujemy. Po wojnie moja rodzina zdecydowała się dobrowolnie zdać majątek na rzecz państwa jugosłowiańskiego i wrócili do Polski,gdzie dostali posiadłości po Niemcach. Wypełniając wniosek i dekret przesiedleńczy musieli określić swoją narodowość, i najczęściej pisali; narodowość Polska zgodnie ze swoim sumieniem i wyznaniem,robili to pod wpływem wydarzeń 2 wojny światowej i okrucieństw jakich byli świadkami,które miały miejsce na terenach byłej Jugosławii. Co najmniej jedno pokolenie z każdej rodziny,która wróciła do Polski urodziło i wychowało się w Jugosławii,tam zostawili swoją młodość i wspomnienia,tam śpiewali i bawili się w rytmach serbskiej i chorwackiej muzyki.Moja mama jak się urodziłem i byłem dzieckiem w Polsce wiele lat po wojnie śpiewała mi kołysanki po polsku i jugosłowiańsku. :* Dajmy tym ludziom szacunek i prawo pośpiewania i pobawienia się w kulturze którą nabyli choć nie jest to kultura i tradycje z centralnej Polski.
3244
#polak nieaktywny
23 czerwca 2013r. o 21:56
Widziałem fajnie śpiewał przewodniczący Pokładek, może kiedyś występował w podobnym zespole?
~ niezalogowany
23 czerwca 2013r. o 22:21
Dlaczego nie organizuje się już festiwalu kultury kresowej? Kiedyś był. Brak pieniędzy czy chęci? Typowo polskich pięknych pieśni też dawno nie słyszalam w wykonaniu ludowych zespołów bolesławieckich.
~Kicz !!!! niezalogowany
24 czerwca 2013r. o 12:30
Polacy nic się nie stało, w tym kraju już wszystko ............... się ..ebało ! Kiedyś były faktycznie dni kultury bałkańskiej w okolicach dzisiejszego basenu Orka, dzisiaj wystawienie sceny i kilku drewnianych bud w rynku, włodarze miasta okrzykują kulturą, brawo !
~lolo niezalogowany
24 czerwca 2013r. o 14:42
Zauważcie że festyny z miasta przenoszą się do wiosek. Bałkańskie klimaty potrzebują swobody ! A miasto zrobiło się już zbyt ładne i nowoczesne, zbyt wypucowane, nie wolno nic pobrudzić, nic zarysować, nic pognieść. Dobra zabawa to wolność, swoboda ! Na trawie i piachu, z pieczonymi na ogniskach świniakami, z całym odlotowym nastrojem :) Z muzyką typową dla potupajek :)

Dobra impreza powinna być już na obrzeżach Bolesławca, to wtedy na trawie można nawet się ,,wychawtować,, po kolejnej secie, i bawić dalej :) Coś na wzór Jarocina !!! Myslę że niebawem któraś z wiosek łyknie o co chodzi i rozkręcą interes. I myślę, że będą ściągać publikę z całej Polski i okolic, na 2-3 dni festiwalu ,,Jugo-Pol,, :) Gdyby to było np. w Tomisławiu to ,,Jugo-Tom,, itd. We wsi pola namiotowe przy każdej chałupie :) i forsa sama pchać się może do kieszeni ! A jeszcze jedzenie, alkohol, itd. Albo ogólnoeuropejskie zawody na najlepszą pecenice ! To by dopiero była impreza, plus bałkańska autentyczna muzyka = FORSA !!!!!!
~pieczeniarz niezalogowany
24 czerwca 2013r. o 15:06
Lolo, takie coś już jest!
http://www.nkk.info.pl/aktualnosci/--imprezy--/swieto-pieczenicy-w-gosciszowie/
Naprawdę warto przyjechać.
~janko niezalogowany
24 czerwca 2013r. o 18:52
Ta "bałkańska kultura" już tu wszystkim uszami wychodzi!
Rozrywka typu "trąbka, pompka i lewarek" albo "um-ta ta, um ta-ta"! Szał w remizie !
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza